• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Mobily a rakovina: Nové dôkazy potvrdili obavy

  • 19:46 02.11.2018
  • Bratislava
Mobily a rakovina: Nové dôkazy potvrdili obavy

Vedci našli jasné dôkazy o spojení medzi rakovinou a radiáciou z mobilných telefónov.

Dlhodobá americká štúdia o vplyve žiarenia vysielaného mobilnými telefónmi, našla "jasné dôkazy" o tom, že vysoká expozícia tomuto žiareniu vyvolala rakovinu srdca u samcov potkanov.

U samcov potkanov sa našli aj niektoré dôkazy o nádoroch mozgových a nadobličkových žliaz, ale u samíc potkanov a samcov myší príznaky rakoviny neboli jednoznačné. K týmto záverom dospel Národný toxikologický program (NTP) riadený Ministerstvom zdravotníctva v USA.

Radiácia použitá v štúdii bola oveľa vyššia ako hladina, ktorej je vystavená väčšina ľudí, ale výskumníci uviedli, že zistenia ukazujú, že súvislosť medzi rádiovými frekvenciami a nádormi je minimálne u potkanov "skutočná". Ako uvádza John Bucher z NTP:

"Expozície používané v štúdiách nemožno porovnávať priamo s expozíciou, ktorú ľudia pociťujú pri používaní mobilného telefónu. V našich štúdiách dostali potkany a myši rádiofrekvenčné žiarenie po celom ich tele. Naproti tomu ľudia sú väčšinou vystavení v špecifických lokálnych tkanivách blízko miesta, kde držia telefón. Okrem toho boli úrovne expozície a trvanie v našich štúdiách väčšie ako to, čo ľudia zažívajú. Sme presvedčení, že spojenie rádiofrekvenčného žiarenia s nádormi u samcov potkanov je reálne a externí odborníci s tým súhlasia."

Štúdie trvali 10 rokov a stáli viac ako 30 miliónov dolárov. Zvieratá pri nich zažili deväť hodín žiarenia denne po väčšinu svojho prirodzeného života, v prípade potkanov počínajúc od pobytu v maternici.

Výskum teraz vyvoláva veľa otázok o záveroch pre ľudí - najmä preto, že najnižšie úrovne expozície boli na maximálnych úrovniach povolených pre mobilné telefóny.

Vedci zistili, že samce potkanov mali vyšší výskyt srdcových nádorov v porovnaní s kontrolnými potkanmi, ktoré neboli vystavené žiareniu. No ožiarené samce potkanov zároveň žili dlhšie - zrejme kvôli menším problémom s obličkami.

U samíc potkanov a oboch skupinách myší boli dôkazy vzniku rakoviny opísané ako "nejednoznačné", čo znamená, že existujú merateľné nárasty molekúl, ktoré niekedy súvisia s rakovinou, ale nie sú to skutočné dôkazy.

Štúdia sa zamerala aj na bezdrôtové signály 2G a 3G, ktoré boli v čase začiatku štúdie používané najčastejšie, ale výskumníci tvrdia, že ich zistenia sú aj dnes relevantné, pretože väčšina mobilných telefónov stále využíva tieto pásma popri wifi a 4G.

Zdroj: Info.sk, TM, independent.co.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.