• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
14°Bratislava

Horskí záchranári mali v Tatrách rušný deň aj noc

  • 9:42 04.08.2013
  • BRATISLAVA
Horskí záchranári mali v Tatrách rušný deň aj noc

Náročnú akciu mali záchranári vo Vysokých Tatrách, skončila sa v neskorých večerných hodinách. Popradskú posádku záchranárskeho vrtuľníka vyzvali na zásah k slovenskému turistovi, ktorý pri zostupe západnou stenou Malého ľadového štítu počas zlaňovania spadol na chrbát a poranil si chrbticu a panvu. O prípade informovala Zuzana Turočeková z AIR -TRANSPORT EUROPE.

Po vzlete z Popradu vzali leteckí záchranári v Starom Smokovci na palubu vrtuľníka pracovníka Horskej záchrannej služby (HZS). Spolu s lekárom ho na lane spustili do terénu pod miestom nehody. K pacientovi museli ešte 300 metrov vystúpať. Ošetrili ho a prípravili na transport.

Medzitým vyviezol vrtuľník ďalších dvoch záchranárov HZS na Téryho chatu pre prípad pozemného transportu pacienta. Záchrannú akciu totiž komplikoval nárazový vietor a jeho rýchlosť stúpala. Ošetreného pacienta pomocou vákuového matraca spustili približne 300 metrov na miesto, odkiaľ bola možná evakuácia vrtuľníkom na lane pomocou palubného navijaka. Vrtuľník s pacientom letel do Starého Smokovca, kde ho odovzdali ambulancii Rýchlej lekárskej pomoci.

Na spomínanú akciu letel záchranársky vrtuľník hneď po predchádzajúcom zásahu v Nízkych Tatrách. V Demänovskom sedle čakal na pomoc leteckých záchranárov vyčerpaný turista. 50-ročný muž mal kŕče a nebol schopný pokračovať v túre. Lekár pacientovi pomohol na mieste, potom ho vrtuľníkom previezli do Jasnej.
Maďarský turista uviazol v stene Kežmarského štítu

Horskí záchranári majú za sebou náročnú nočnú záchrannú akciu. V nedeľu o 2:00 ich požiadal o pomoc turista, ktorý pri zostupe zablúdil a uviazol v exponovanom horolezeckom teréne v západnej stene Kežmarského štítu.

Mladý turista bol bez mobilného telefónu, no jeho svetelnú signalizáciu si všimli dve české turistky bivakujúce v Skalnatej doline.

Tie spod steny zistili od uviaznutého ďalšie informácie a následne kontaktovali horskú službu. Do doliny odišli dvaja horskí záchranári, ktorí sa k turistovi dostali okolo 5:00 hodiny. Uviaznutý maďarský turista sa nachádzal približne 100 metrov nad dolinou, odkiaľ nevedie zostupová ani výstupová trasa.

Horskí záchranári následne požiadali o technický zásah Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu z Popradu, ktorá spod steny pomocou navijaku vzala horského záchranára. Následne za visu záchranári 24-ročného turistu nabalili a pomocou trojrohej sedačky ho evakuovali zo steny. Pri medzipristátí na Skalnatom plese naložili turistu na palubu vrtuľníka a transportovali ho na heliport v Starom Smokovci, informovala Horská záchranná služba.
Počas zásahu žiadali o pomoc pre zranenú Češku

Počas zásahu v stene Kežmarského štítu prišla žiadosť o pomoc pre českú turistku, ktorá si ešte v sobotu poranila členok. Spolu s manželom prenocovali v oblasti Čučoriedok. Keďže nebola schopná samostatného zostupu, ráno požiadal jej manžel o pomoc horských záchranárov. Vrtuľník po vysadení maďarského turistu sa vrátil po zranenú ženu.

Aj ju vysadil vrtuľník na heliporte v Starom Smokovci. Pre oboch turistov prišli sanitky Rýchlej zdravotnej pomoci, keďže po zásahu sa u mladého turistu prejavili fyzické aj psychické problémy spojené s vyčerpaním po noci strávenej v stene. Maďarský turista, ktorý sa vybral do náročného horolezeckého terénu nedisponoval žiadnym lezeckým výstrojom.

Na Kežmarský štít pritom nevedie žiaden značkovaný turistický chodník. Oblečený bol v teplákovej súprave, obutý v teniskách vhodných do mesta a jediné, čo mal pri sebe bol svetelný zdroj a malý vychádzkový batoh. Horská záchranná služba upozorňuje návštevníkov vysokohorských oblastí, aby nepreceňovali svoje možnosti a dodržiavali jej pokyny.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

DNES - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.