• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Čo o vašom zdraví dokáže prezradiť farba nechtov na nohách?

  • 19:10 10.10.2018
  • Bratislava
Čo o vašom zdraví dokáže prezradiť farba nechtov na nohách?

Zdá sa vám, že vaše nechty nevyzerajú tak, ako nechty v reklamách alebo nechty vašich blízkych? Ich odlišné sfarbenie môže často naznačovať niektorú z týchto diagnóz.

Raz za čas by ste aj vy mali klesnúť pohľadom nadol, a zahľadieť sa na svoje nohy. Možno radi žartujete o tom, aké nevzhľadné sú vaše nechty na nohách, čo platí obzvlášť pre ľudí, ktorí sa radi alebo z povinnosti často zaoberajú namáhavými fyzickými aktivitami, ale mali by ste vedieť, že neštandardný vzhľad nechtov môže byť aj príznakom skrytého ochorenia.

Ako by mali vyzerať zdravé nechty? „Zdravé nechty sú zaoblené, majú ružové sfarbenie a tenké ale silné nechty,“ opisuje podiatrická chirurgička Dana Canusová. Ak vaše nechty nespĺňajú tieto parametre, môžu vám pomôcť tieto indície:

Fialový necht

Fialové sfarbenie nechtov môže mať na svedomí takzvaný subunguálny hematóm alebo modrina, ktorá vzniká napríklad po páde ťažkého telesa na necht.

V prípade, že ide o modrinu, máte dve možnosti: buď počkáte, kým vám na mieste vyrastie nový zdravý necht a postupne nahradí ten poškodený, čo však môže trvať niekoľko mesiacov, alebo požiadate o jeho odstránenie. „Táto možnosť je nevyhnutná len v prípade, že pacient pociťuje bolesť,“ hovorí doktor Miguel Cunha z New Yorku.

Fialové nechty takisto môžu naznačovať problémy s krvným obehom. Do nechtu sa vtedy dostáva menej kyslíka, čo sprevádza zmena sfarbenia a bolesť. Liečba tohto problému sa zvyčajne nezaobíde bez návštevy lekára.

Žlté alebo hnedé nechty

Žlté alebo hnedé nechty sa zriedka vyskytujú ako sprievodný príznak ochorenia dýchacieho alebo lymfatického ústrojenstva. Častejšie sa prejavujú pri cukrovke alebo pri napadnutí plesňou. Tá zvyčajne mení aj štruktúru nechtu, ktorý sa tak stáva hrubým a krehkým.

Pleseň môže napadnúť nechty pri nosení vlhkých alebo opotrebovaných tenisiek. Jej liečba závisí od závažnosti stavu, ktorá sa niekedy zisťuje pomocou biopsie.

Biely necht alebo necht s bielymi prúžkami

Biele škvrny alebo čiary na nechte sa označujú ako leukonychia. Vznikajú, ak je na necht neustále vyvíjaný tlak – napríklad pri behaní v nepohodlných topánkach. Poranenie vtedy nie je také veľké, aby sa pod nechtom porušili cievy, ako je to v prípade subunguálneho hematómu.

Leukonychia takisto vzniká pri nedostatku zinku v organizme. Pokiaľ je necht celkom biely alebo jeho lôžko križujú biele pruhy, môže ísť aj o anémiu alebo nedostatok bielkovín.

Pri poranení nechtu môže pomôcť užívanie posilňujúcich vitamínov (napríklad biotín) a oddych. Pri podozrení na chudokrvnosť sledujte aj ďalšie príznaky, ako sú aj slabosť a nevoľnosť.

Čierny necht

„Celkom čierny necht môže byť následkom viacerých príčin, napríklad nedostatku vitamínu B12, problémov s obličkami alebo ochorenia pečene. Najčastejšou príčinou je poranenie,“ približuje doktorka Canusová.

Pokiaľ ste sa niekde silno udreli alebo sa vám stal iný úraz, musíte počkať niekoľko mesiacov, kým váš čierny necht nahradia zdravé bunky. V ostatných prípadoch môže pomôcť konzultácia s lekárom.

Ak nemáte celkom čierny necht, ale sú na ňom len čierne pruhy, pravdepodobne ide o lineárnu melanonychiu. „K tomuto stavu dochádza, keď pigmentové bunky v nechte, známe pod názvom melanocyty, produkujú nadbytočný pigment,“ dodáva doktor Cunha.

Zdroj: Info.sk, DP, menshealth.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.