• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Gastritída: 6 jedál, ktoré vám pomôžu a 7 jedál, ktoré vám naopak škodia

  • 19:57 09.10.2018
  • Bratislava
Gastritída: 6 jedál, ktoré vám pomôžu a 7 jedál, ktoré vám naopak škodia

Samotné potraviny iba zriedka spôsobujú gastritídu. Hlavnou príčinou gastritídy je infekcia Helicobacter pylori. Niektoré potraviny však môžu príznaky zhoršiť tým, že dráždia žalúdočné steny. No existujú aj iné potraviny, ktoré môžu minimalizovať nepohodlie a dokonca pomôcť pri liečbe tohto bolestivého stavu.

Prinášame vám zoznam najlepších potravín pri liečbe zápalu žalúdka a tiež zoznam potravín, od ktorých by ste mali držať ďalej.

Gastritída alebo zápal žalúdka sa niekedy objavuje bez akýchkoľvek príznakov, no často sú symptómy veľmi nepríjemné a zahŕňajú bolesti brucha a nadúvanie, nevoľnosť, poruchy trávenia a stratu chuti do jedla. V niektorých prípadoch môže gastritída vyvolaná H. pylori viesť k vredom a dokonca k rakovine žalúdka, ak sa nelieči.

Potraviny, ktoré môžete jesť, ak trpíte gastritídou:

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny

Patria sem orechy a semená, strukoviny, bobule a zelená listová zelenina. Sú prospešné pre celý tráviaci systém. Brokolica je obzvlášť dôležitá pre zdravie žalúdka: okrem toho, že je dobrým zdrojom vlákniny, obsahuje aj vysokú hladinu sulforafánu, zlúčeniny, ktorá zabíja baktériu H. pylori,

Potraviny bohaté na zdravé tuky

Zatiaľ čo tučné jedlá nie sú najlepšou voľbou pre niekoho, kto trpí gastritídou, potraviny bohaté na zdravé tuky sú naopak prospešné. Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v lososoch, sardinkách, vlašských orechoch a chia semienkach pomáhajú zmierňovať zápal a dokonca majú preventívny účinok proti gastritíde spôsobenej H. pylori a iným žalúdočným poruchám. Ďalšími zdrojmi zdravých tukov sú avokádo, olivový olej a rôzne orechy a semená.

Probiotické potraviny a nápoje

Probiotické potraviny ako jogurt, kefír, kimchi, kombucha a kyslá kapusta vám môžu pomôcť niekoľkými spôsobmi. Prospešné baktérie bojujú o priestor a jedlo s baktériám H. pylori. Tiež posilňujú imunitný systém a pomáhajú mu bojovať proti tejto chorobe. Po tretie, zvyšujú schopnosť čreva absorbovať živiny potrebné na úspešné zotavenie.

Potraviny bohaté na chudé bielkoviny

Proteín pomáha opraviť poškodenie spôsobené gastritídou. Nie všetky proteíny sú však rovnocenné. Je dôležité si vyberať chudé proteíny, pretože tuk v živočíšnych produktoch (s výnimkou mastných rýb bohatých na omega-3) môže len zhoršiť váš stav. Dobrými zdrojmi chudých bielkovín sú kuracie a morčacie prsia, vaječné bielka, tuniak a fazuľa.

Antibakteriálne potraviny a potraviny bohaté na flavonoidy

Na boj proti H. pylori potrebujete antibakteriálne potraviny. Flavonoidy sú známe svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami a zastavujú rast mnohých druhov baktérií vrátane H. pylori. Cesnak, cibuľa, brusnice a zeler sú skvelé zdroje flavonoidov. Medzi ďalšie bežné antibakteriálne potraviny patrí aj med, zázvor a kurkuma.

Rastlinné nápoje

Zatiaľ čo ovocné šťavy sa neodporúčajú pre ľudí s gastritídou (kvôli vysokej hladine cukru a kyseliny bez vlákniny), niektoré zeleninové šťavy a smoothies môžu pomôcť. Zemiaková šťava má napríklad antioxidačné vlastnosti a môže zmierniť bolesť žalúdka. Tekvicový džús, okrem toho, že je veľmi bohatý na živiny, môže skutočne znížiť žalúdočnú kyslosť, čo pomáha hojeniu žalúdočných stien.

Týmto potravinám sa vyhýbajte, ak trpíte gastritídou:

Kyslé potraviny a nápoje

Ide o potraviny a nápoje, ktoré spôsobujú vyššiu kyslosť v tele. Okrem sladenej koly a citrusového ovocia sem patria aj zdanlivo neškodné potraviny. Je to napríklad káva, obilniny a dokonca aj inak zdravé paradajky sú tiež považované za kyslé a ich konzumácia môže váš stav ešte zhoršiť.

Vyprážané a tučné jedlá

Vysoké hladiny cholesterolu, ktoré sa nachádzajú vo vyprážaných potravinách a potravinách s vysokým obsahom tukov, sa spájajú so zvýšeným výskytom gastritídy. Ide o jeden zo vzácnych prípadov potravín, ktoré skutočne spôsobujú túto chorobu. Samozrejme, ak už trpíte gastritídou, je najlepšie vyhnúť sa týmto potravinám, aby sa zabránilo zhoršeniu stavu.

Sýtené nápoje

Obvykle sa odporúča vyhnúť sa všetkým sýteným nápojom na zmiernenie bolestivých príznakov gastritídy. Okrem koly nie je vhodná ani sýtená minerálka. Po vypití sa kysličník uhličitý mení na dráždivú kyselinu uhličitú, ktorá vám uškodí.

Pikantné a silne korenené jedlá

Papričky, wasabi, chren a horčica neprospievajú zapálenému žalúdku a okamžite zhoršujú bolesť. Nie je však vhodné vylúčiť všetky druhy korenia pretože niektoré môžu byť prínosné pri liečbe gastritídy. Je známe, že škorica, kurkuma a zázvor bojujú proti škodlivým baktériám .

Alkoholické nápoje

Keďže konzumácia alkoholu je jednou z príčin gastritídy, je veľmi dôležité vylúčiť (alebo aspoň minimalizovať) príjem alkoholu, ak trpíte gastritídou. Alkohol dráždi a môže dokonca ničiť žalúdočné steny, čím sú vystavené kyseline a nedokážu sa vyliečiť.

Spracované potraviny a rýchle občerstvenie

Rýchle občerstvenie zvyčajne obsahuje konzervačné látky a umelé arómy, ktoré môžu dráždiť žalúdok. To isté platí pre spracované potraviny a hotové jedlá. Problematický je totiž vysoký obsah glutamátu sodného.

Nesteroidné protizápalové lieky

Bežne používané lieky proti bolesti ako aspirín, ibuprofén, diklofenak a naproxén nie sú síce potravinami, ale keďže sú jednou z hlavných príčin gastritídy, stále si zaslúžia byť uvedené v tomto zozname. Ovplyvňujú žalúdočnú sliznicu rovnakým spôsobom ako alkohol a preto by ste sa im mali vyhýbať.

Zdroj: Info.sk, TM, webmd.com, healthline.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.