• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

3 typy infekcií, ktoré ničia vašu štítnu žľazu

  • 21:34 02.10.2018
  • Bratislava
3 typy infekcií, ktoré ničia vašu štítnu žľazu

Medzi často prehliadané príčiny problémov so štítnou žľazou a autoimuntinými ochoreniami patria aj infekcie. Na tieto tri typy by ste si mali dávať obzvlášť veľký pozor.

Problémami so štítnou žľazou a autoimunitnými ochoreniami v súčasnosti trpí čoraz väčšia časť populácie. Tehotenstvo, intolerancia lepku, nedostatok vitamínu D, fajčenie, črevné ochorenia a infekcie patria medzi časté spúšťače porúch štítnej žľazy.

A práve infekcie sú často prehliadaným aspektom príčin ochorení štítnej žľazy. Medzi tri najčastejšie infekcie spojené s autoimunitným ochorením štítnej žľazy patria:

Epstein-Barrovej vírus

Tento typ vírusu spôsobuje mononukleózu známu aj ako chorobu z bozkávania, pretože je prenášaná slinami. Za normálnych okolností s ním vaše telo dokáže bojovať a imunitný systém ho udrží na uzde po celý život. Avšak u niektorých jedincov existuje genetický deficit v bunkách imunitného systému, ktoré sa pri boji s vírusom znovu aktivujú a vedú k autoimunitnej odpovedi. Vírus sa u pacientov s ťažkým imunodeficitom/imunosupresiou dáva do súvislosti s rizikom rozvoja lymfoproliferatívnych ochorení až malígnych lymfómov.

Yersinia enterocolitica

Baktériou Yersinia enterocolitica sa infikujete z kontaminovaných potravín alebo vody. Zvyčajne sa prejavuje hnačkou a žalúdočnými nevoľnosťami, s ktorými si telo vie poradiť. Avšak niekedy baktéria zostáva hlboko v črevách a spúšťa autoimunitnú reakciu. Proteínová štruktúra yersinia vyzerá rovnako ako vaše vlastné tkanivá štítnej žľazy, takže vaše telo nielenže neustále bojuje s baktériou, ale aj so štítnou žľazou.

Helicobacter pylori

Baktéria Helicobacter pylori sa nachádza v žalúdku každého človeka a je bežnou príčinou žalúdočných vredov. Pri zvýšenom strese je imunitný systém ľudí potlačený a táto oportunistická baktéria sa začne množiť a spúšťa autoimunitnú odpoveď. Táto infekcia sa najčastejšie vyskytuje pri Gravesovej chorobe, ale môže sa podieľať aj na Hashimotovej tyroiditíde. Helicobacter pylori sa môže zistiť pomocou dychového testu, z krvi alebo analýzou stolice.

Ak máte autoimunitnú chorobu štítnej žľazy, ako je napríklad Hashimotova tyreoiditída alebo Gravesova choroba, je nevyhnutné kontrolovať tieto tri infekcie. Akonáhle sa tieto infekcie vyliečia, je možné zmierniť imunitný záchvat štítnej žľazy. Pri podozrení na infekciu preto kontaktuje svojho lekára, ktorý urobí náležité testy.

Zdroj: Info.sk, TM, webmd.com, newslab.sk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.