• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Krásnohorské hry ponúknu unikátny súboj rytierskych družín

  • 9:22 02.08.2013
  • ROŽŇAVA
Krásnohorské hry ponúknu unikátny súboj rytierskych družín

Priamo pod hradom Krásna Hôrka, kde sa rodila história európskeho významu, sa od 3. do 4. augusta 2013 stretnú nielen stredovekí bojovníci, ale všetci obdivovatelia dávnych dôb.


Krásnohorské hradné hry sú ďalším z podujatí dlhodobého programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita – Krajina nespoznaná.

Na ich príprave sa podieľajú občianske združenie Tri ruže, obec Krásnohorské Podhradie a Gemerské osvetové stredisko v Rožňave.

Krásnohorské hradné hry ponúknu zážitkovú exkurziu stáročiami - z minulosti plnej rytierskych súbojov, ale aj krásnych dvorných dám a radovánok hodných prostých ľudí i nóbl šľachty až do prítomnosti.

Ako informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková, pod hradom Krásna Hôrka vyrastie prvý augustový víkend stredoveké opevnené mestečko. Podujatie sa začne v sobotu jeho dobíjaním. Na návštevníkov čaká množstvo stredovekej zábavy, hudby i jedla.

„Za kráľa, za vlasť – tak sa volá medzinárodný súboj kráľovských družín s použitím mečov, štítov, palcátov a kopijí. V rytierskom turnaji, v súbojoch, ktoré nie sú inscenované, sa stretnú najlepší bojovníci zo strednej Európy, aby si zmerali sily v rytierskom turnaji, aký u nás ešte nikto nevidel,“ povedala Bobríková.

Upečú býka

Päťčlenné tímy rytierov v plnej zbroji, reprezentujúce Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko a Rakúsko, v plnej sile rozozvučia svoje meče a budú bojovať až dovtedy, kým nezrazia k zemi posledného protivníka.

„Takýto typ rytierskeho turnaja sa na Slovensku koná po prvýkrát, aj keď u našich južných aj severných susedov si ho už vyskúšali,“ zdôraznil predseda občianskeho združenia Tri ruže Peter Legnár. Počas celého dňa budú v stredovekom stanovom mestečku atrakcie a hry pre deti aj dospelých.

V prestávkach medzi súbojmi sa predvedú sokoliari a ich dravce, pôvabné orientálne tanečnice, veselí muzikanti a vznešené dámy s hradnými tancami. Pre labužníkov sa bude piecť býk na stredoveký spôsob a pripravovať mnoho ďalších dobových špecialít.

Ohňová šou

Deti čaká prekážková rytierska dráha, kráľovstvo Tašíkovo s malým grófom Tašim a množstvom súťaží a hier. Záver sobotňajšieho dňa oživí ohňová šou. V piatok večer 2. augusta sa predstaví hudobná skupina Maddox, v sobotu večer zaznejú piesne Zámbó Jimmyho a v nedeľu vystúpi maďarská hudobná skupina Neoton Família.

Prostredníctvom troch tematických ciest – Vínnej, Gotickej a Železnej, približuje dlhodobý program Košického samosprávneho kraja Terra Incognita – Krajina nespoznaná minulosť i súčasnosť územia, na ktorom žili a žijú zaujímaví ľudia.

Program na podporu kultúrneho turizmu je príspevkom k projektu Európske hlavné mesto kultúry - Košice 2013. Na tematických cestách sa v priebehu roka 2013 uskutoční 13 kľúčových podujatí Terra Incognita. Jedným z nich sú aj Krásnohorské hradné hry.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.