• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Psychóza sa týka každého 100. z nás. Poznáte jej príznaky?

  • 19:14 20.09.2018
  • Lincoln
Psychóza sa týka každého 100. z nás. Poznáte jej príznaky?

Psychóza postihuje jedného zo sto ľudí už v mladom veku. Len málokto však dokáže rozoznať jej príznaky, ktoré netreba podceňovať.

Príznaky psychózy môže človek pociťovať natoľko reálne, že ide o jedno z ochorení, ktoré sa najťažšie odhaľujú. Tom Dunning si na svoj prvý psychotický zážitok spomína, akoby to bolo včera: „Nedokázal som rozoznať, čo je realita. Počul som hlasy, ktoré ma urážali. ‚Nikto ťa nemá rád,‘ ‚si tučný,‘ hovorili.“

Príznaky počiatočnej psychózy sa u Dunninga čoskoro rozvinuli do vizuálnych halucinácií. „Raz v noci som musel ísť do nemocnice, lebo sa mi zdalo, že mám ruky od krvi – cítil som ju hmatom a čuchom. Nakoniec sa ukázalo, že som na rukách nič nemal,“ spomína 27-ročný muž z Lincolnu (Veľká Británia).

Psychóza postihuje jedného zo sto ľudí, ktorí aspoň raz za život pocítia bežné príznaky ako vnímanie reality inak ako väčšina ľudstva. O tejto chorobe sa aj napriek častému výskytu hovorí len málo.

Prvé príznaky sa objavujú už v mladom veku

U Dunninga vypukli prvotné príznaky posttraumatickej stresovej poruchy po smrti brata. Doteraz si živo spomína na to, ako v tomto ťažkom období jedného dňa uvidel svojho zosnulého brata v rovnakej miestnosti s neprítomným pohľadom upretým práve naňho. Dunning verí, že išlo o prvý prípad psychózy.

„Potom som začul hlasy, ktoré hovorili ‚hoď to o stenu,‘ ‚kopni do tohto,‘ ‚rozbi to,‘ a veci sa mi celkom vymkli spod kontroly. Videl som, čo robím, ale nemohol som to zastaviť, až kým som nerozbil celý dom.“

Prvá psychotická epizóda sa zvyčajne dostavuje vo veku 18 až 24 rokov. Výskum charitatívnej spoločnosti Rethink Mental Illness naznačuje, že príznaky ochorenia by dokázalo správne zaradiť len 17 percent mladých ľudí. Je alarmujúce, že až 26% z nich (každý štvrtý) o tejto chorobe nikdy nepočulo.

Tom Dunning, ktorý je zamestnaný ako technik v spoločnosti British Sugar, hovorí, že partnerka sa mu kvôli jeho psychotickým epizódam vyhrážala rozchodom, ale po tom, ako Tom prisľúbil, že vyhľadá lekársku pomoc, súhlasila, že s ním ostane.

„Rok som ostal práceneschopný,“ uvádza Dunning v rozhovore pre Huff Post. Počas tohto obdobia podstúpil liečbu, ktorá obsahovala kognitívno-behaviorálnu terapiu a užívanie antipsychotík a antidepresív.

Príznaky psychózy

Ako uvádza portál NHS Choices, existujú dva hlavné príznaky psychózy:

  1. halucinácie, počas ktorých vidno, počuť a niekedy aj cítiť vnemy, ktoré v tej situácii reálne neexistujú,
  2. bludy, počas ktorých je človek silne presvedčený o skutočnosti, ktorá u ostatných nenachádza pochopenie a odozvu. Bežným bludom je viera v to, že človeka niekto prenasleduje, chce ho zabiť alebo mu ublížiť.

Nie je to síce časté, ale u niektorých ľudí dochádza k počutiu hlasov, ktoré znejú príjemne. V takýchto situáciách možno počuť napríklad hlas osoby, ktorá dávno umrela. Vo väčšine prípadov halucinácie a bludy pôsobia znepokojujúco a človek pri nich pociťuje nepohodlie, strach, obavy alebo zmätenosť.

Liečba

Hovorkyňa Rethink Mental Illness Laura Petersová varuje, že neliečená psychóza môže na pacientovi zanechať vážne následky. V tých najzávažnejších prípadoch z nej môže vzniknúť až schizofrénia.

U ľudí, ktorí počas psychotického záchvatu počujú negatívne hlasy, môže vzniknúť emocionálna porucha. „Veľa ľudí, opisuje hlasy ako negatívne a dotieravé. Sotva si dokážu nájsť chvíľku pre seba. Toto bremeno môže často viesť k samovražedným myšlienkam.“

Liečba psychózy zvyčajne ponúka kombináciu antipsychotických liečiv a psychologických terapií (patrí sem už zmieňovaná kognitívno-behaviorálna terapia a rodinná terapia).

Po psychotickej epizóde musí väčšina pacientov užívať lieky na potlačenie príznakov minimálne rok. Približne polovica pacientov musí lieky užívať dlhodobo kvôli prevencii pred návratom príznakov. Pokiaľ sú príznaky mimoriadne silné, pacient môže byť hospitalizovaný v psychiatrickom zariadení. Netreba zabudnúť zmieniť aj to, že psychóza dokáže obmedziť schopnosť šoférovania.

Zdroj: Info.sk, DP, huffingtonpost.co.uk, nhs.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.