• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

11 vecí, ktoré by ste nikdy nemali splachovať

  • 19:44 20.09.2018
  • Bratislava
11 vecí, ktoré by ste nikdy nemali splachovať

Niektoré veci do toalety či umývadla nepatria. Prezradíme vám, ktoré predmety by ste mali vždy radšej hodiť do koša.

Ľudia hádžu do toaletnej misy a umývadla mnohé predmety, ktoré tam nepatria a inštalatéri následne nachádzajú v rúrach kusy plastov, oblečenie či dokonca nebezpečný materiál. Kým väčšina z nás vie, že nerozpustné predmety sa splachovať nemajú, pre mnohých je celkom nevinná aj zubná niť či pleťová maska, ktorá však nakoniec môže upchať potrubie. Tu je zoznam vecí, ktoré by sa v záchode či umývadle nikdy nemali ocitnúť.

1. Zubná niť

Zubná niť pozostáva z vláknitého materiálu, ktorý sa môže nahromadiť vo vnútri rúr a môže ich tak upchať. Taktiež vyhadzovanie dentálnej nite do kanalizácie nie je vôbec ekologické. Syntetické vlákno sa nerozkladá a škodí tak životnému prostrediu.

2. Žuvačky

Žuvačky sa nerozpúšťajú vo vode a môžu sa tiež prilepiť na rúry. To je dôvod, prečo by ste sa ich nikdy nemali týmto spôsobom zbavovať.

3. Rybičky

Pre mnohých ľudí je bežné hádzať mŕtve akváriové ryby do záchoda, no ich telá dokážu upchať potrubie. V Kanade museli úrady žiadať občanov, aby ryby nesplachovali, pretože ak sa dostanú do jazera, zabijú ryby, ktoré v ňom žijú.

4. Leukoplast

Bežná náplasť na rany sa skladá z rôznych materiálov a obsahuje gumu, vosk, látku a iné zložky, ktoré sa nerozkladajú a môžu vám po upchatí rúr narobiť veľké problémy.

5. Kontaktné šošovky

Kontaktné šošovky sú vyrobené z polymérov, ktoré sa nerozkladajú ani po mnohých rokoch. Samozrejme, malá šošovka pravdepodobne neupchá potrubie, ale určite bude poškodzovať životné prostredie. Odborníci vypočítali, že každý rok viac ako 20 ton kontaktných šošoviek skončí v kanalizácii a kontaminuje vodu.

6. Mačací piesok

Kanalizačný systém nám má pomôcť zbaviť sa výkalov a ani mačacie nie sú výnimkou. Odborníci však neodporúčajú splachovanie piesku pre mačky. Za niekoľko hodín dokáže stuhnúť a uviazne niekde v potrubí. Mačací piesok preto patrí do koša.

7. Prípravky s chlórom

Čističe s obsahom chlóru sú veľmi agresívne a ak ich budete používať príliš často, môžu poškodiť potrubie. Preto sa oplatí ich striedať s obyčajným octom.

8. Pleťové masky

Pleťové masky s obsahom ílu by ste tiež nemali splachovať. Po čase sa môžu čiastočky nabaliť a upchať potrubie. Väčšinu masky by ste si preto mali zotrieť obrúskom a zvyšky zmyť vodou.

9. Čaj

Aj keď sa čaj možno zdá ako neškodný, nie je to pravda. Čajové lístky sa môžu nahromadiť v zahnutých častiach potrubia a veľmi ťažko sa odstraňujú.

10. Plastové vrecká

Aj malé časti plastových vreciek môžu byť nebezpečné. Okrem toho, že spôsobujú upchatie, tiež sú mimoriadne nebezpečné pre životné prostredie.

11. Papierové produkty

Dokonca aj toaletný papier a iné produkty z papiera môžu v niektorých prípadoch narobiť veľké problémy. V niektorých krajinách sa nemôže splachovať ani toaletný papier pre riziko upchatia potrubia. Niektoré papierové produkty na obale uvádzajú, že je možné ich hodiť do toalety, no niektorým to trvá aj niekoľko hodín, kým sa rozložia a medzitým môžu spôsobiť upchatie.

Existuje jednoduchý spôsob, ako zistiť, či sa papierový výrobok rozpustí. Vložte kúsky do pohára so studenou vodou. Ak po 5-10 minútach stále vidíte veľké kusy, znamená to, že tento papier nemôžete hodiť do kanalizácie.

Zdroj: Info.sk, TM, housebeautiful.com, today.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

VČERA - 19:28Zaujímavosti

Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

VČERA - 18:55Zaujímavosti

Ak chcete, aby vám táto krásna rastlina prežila, musíte sa o ňu vedieť správne starať.

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

21:08 26.03.2024Zaujímavosti

Nastal čas na očistu. Darujte tomuto predmetu konečne opateru, ktorú si zaslúži.