• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 16.6.2019Meniny má Blanka, Bianka
23°Bratislava

Najčastejšie mýty o mede: Je rovnako účinný aj v horúcom čaji?

  • 16:07 18.09.2018
  • Bratislava
Najčastejšie mýty o mede: Je rovnako účinný aj v horúcom čaji?

Najčastejšie mýty o mede prezradil bývalý včelár a súčasný konateľ spoločnosti Medokomerc Milan Špaček.

Po mede počas jesene siahajú chorí oveľa častejšie než počas letných mesiacov. V horúcom čaji by svoje účinky stratiť nemal.

Bežne pripravovaný čaj má teplotu 80 až 90 stupňov Celzia. Keď sa doň ponorí lyžička s medom a zamieša sa, tak teplota čaju rýchlo klesne. Teplotná záťaž na med teda nie je taká vysoká a dlhá, aby došlo k znehodnoteniu medu a zdraviu prospešných látok, ktoré obsahuje,“ vysvetlil Špaček.

Podľa jeho slov je kryštalizácia prirodzenou vlastnosťou medu a dôkazom toho, že je kvalitný a manipulovalo sa s ním šetrne. „Kedy príde ku kryštalizácii medu, závisí od podielu fruktózy a glukózy. Čím väčší podiel fruktózy med obsahuje, tým neskôr skryštalizuje,“ priblížil. Pokiaľ med skryštalizuje, je možné ho zahriať do 45 stupňov Celzia alebo si ho napastovať. Vďaka tejto metóde si ho konzument dokáže jednoduchšie naberať.

Medu neprospieva svetlo a vysoké teploty, preto by sa mal skladovať v tme a suchu pri teplote do 25 stupňov Celzia. Ideálna je podľa Špačeka špajza alebo chladnička. Med pohlcuje vlhkosť zo vzduchu, ale aj pachy, preto odporúča dbať aj na to, aby bol správne uzatvorený.

Dlhá trvanlivosť medu je podľa včelára spôsobená „vysokým obsahom jednoduchých cukrov, nízkym obsahom vody a antibakteriálnymi účinkami“. „Pokiaľ med nie je kvalitný a má v sebe vysoký podiel vody, môže začať kvasiť. Z tohto dôvodu odporúčam len kvalitné medy, ktoré prešli prísnou kontrolou zloženia,“ upozornil.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pachuť v ústach a 9 porúch, ktoré môže naznačovať

Pachuť v ústach a 9 porúch, ktoré môže naznačovať

21:27 14.06.2019Zdravie

Pachuť v ústach nemusí hneď prezrádzať vážny zdravotný problém. V každom prípade by ste však mali skontrolovať, či nejde o jeden z týchto prípadov.

Prekvapivý vplyv raňajok na chudnutie: Skutočne sú také dôležité?

Prekvapivý vplyv raňajok na chudnutie: Skutočne sú také dôležité?

19:23 14.06.2019Zdravie

Lekári skúmali účinok vynechania raňajok pri snahe schudnúť.

Najstaršie ochorenie na svete: Trápilo aj starovekých Egypťanov, neandertálcov a dinosaury

Najstaršie ochorenie na svete: Trápilo aj starovekých Egypťanov, neandertálcov a dinosaury

20:40 13.06.2019Zdravie

Ochorenie, ktoré ľudstvo sprevádza už od jeho počiatkov, je často považované za moderné. Existuje však niekoľko dôkazov, ktoré svedčia o tom, že existovalo oveľa skôr ako sa na Zemi objavil človek.

Konečne vieme, prečo cievy s pribúdajúcim vekom tvrdnú, a ako to zastaviť

Konečne vieme, prečo cievy s pribúdajúcim vekom tvrdnú, a ako to zastaviť

19:02 13.06.2019Zdravie

Tvrdnutie starnúcich ciev vedcom dlho nedalo spávať, ale zdá sa, že sme naň konečne našli odpoveď.

Nedostatok kyseliny listovej: Príznak v ústach, ktorý netreba podceniť

Nedostatok kyseliny listovej: Príznak v ústach, ktorý netreba podceniť

19:20 12.06.2019Zdravie

Nedostatok kyseliny listovej v organizme sa prejavuje aj týmto príznakom, ktorý možno pozorovať v oblasti úst.