• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Primátor Prešova Hagyari zmrazenie svojho platu ignoruje

  • 16:42 01.08.2013
  • PREŠOV
Primátor Prešova Hagyari zmrazenie svojho platu ignoruje

Presne pred mesiacom, 1. júla, prešovskí mestskí poslanci schválili na zastupiteľstve zmrazenie platu primátorovi Prešova Pavlovi Hagyarimu.

Podľa prijatého uznesenia malo ísť o zmrazenie mzdy na tri mesiace na výšku zákonného minima. Návrh podala poslankyňa Andrea Turčanová (poslanecký klub KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd).

Dôvodom boli výsledky kontroly stavu verejných financií a majetku mesta Prešov vykonanej Najvyšším kontrolným úradom (NKÚ) SR za rok 2012.
Rozhodli o ňom bez neho

Hagyari na rokovaní zastupiteľstva nebol prítomný, práve nastúpil na trojtýždňovú dovolenku. Uznesenie o krátení svojho platu nepodpísal. Podľa vyjadrenia hovorkyne mesta Veroniky Kmetóny Gazdovej doteraz poberá pôvodný plat.

Hagyari prostredníctvom svojej hovorkyne dnes reagoval na dôvody vetovania uznesenia slovami, že ho mrzí, že toto rozhodnutie padlo v jeho neprítomnosti, bez riadneho vysvetlenia veci. „Nejde o žiadne závažné porušenia, ale o nedostatky, ktoré nie sú ani mimoriadne závažného významu, ani nespôsobili žiadnu ujmu mestu,“ píše sa v jeho stanovisku.
Základná slušnosť musí byť

Hagyari sa ďalej obhajuje slovami, že s niektorými závermi NKÚ sa nezhodujú ani odborní pracovníci, ani právnici, takéto nedostatky sa nachádzajú pri každej kontrole všetkých miest, spôsobuje ich buď nejasná a neurčitá legislatíva, prípadne nepozornosť odborného pracovníka, ktorý v takom prípade nesie pracovno-právnu zodpovednosť. „Považujem to preto v rozpore so slušnosťou a morálkou, ak je takáto chyba následne pripísaná primátorovi,“ uvádza Hagyari.

Podľa prešovského primátora prijaté uznesenie bolo v rozpore so zákonom o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest (MsZ neschvaľuje znižovanie platu) „a dôvodom pozastavenia výkonu tohto uznesenia je tiež jeho nepresná a právne nelogická formulácia, uznesenie je neurčité, nejednoznačné a v rozpore s ustanoveniami spomínaného zákona,“ píše sa v stanovisku z radnice.
Zmrazenie platu ako odveta

Samotný návrh poslankyne Turčanovej považuje Hagyari za politickú odplatu za odvolanie členov Mestskej rady z jej pravicového klubu a odmietnutie jej vymenovania za členku predstavenstva v mestskej firme.

Pravicoví poslanci zvažujú možnosť, že návrh na zmrazenie platu primátora preformulujú a navrhnú opätovne na rokovanie v najbližšom zastupiteľstve. Pôvodné uznesenie podporilo 15 poslancov, nikto nehlasoval proti, šesť poslancov sa zdržalo hlasovania a jeden poslanec nehlasoval. Pavel Hagyari má aktuálny plat 3 340 eur, zákonné minimum v jeho prípade je 2 568 eur.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.