• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Utečenec Snowden sadol na letisku do taxíka, novinárom ušiel

  • 20:01 01.08.2013
  • MOSKVA
Utečenec Snowden sadol na letisku do taxíka, novinárom ušiel

Bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden opustil vo štvrtok moskovské letisko Šeremetevo.

Stalo sa tak po tom, čo mu Rusko udelilo štatút utečenca. Snowden tak mohol odísť z tranzitnej zóny letiska, kde sa zdržiaval vyše mesiaca.

Právnik, ktorý Američanovi stíhanému v USA pre únik tajných informácií pomáhal, potvrdil, že odcestoval na bezpečné miesto, ktoré však ostáva utajené. "Bezpečnosť je preňho veľmi dôležitá," povedal v tejto súvislosti právnik Anatolij Kučerena pre štátnu televíziu.

Snowdenovi sa napriek obrovskej medializácii jeho prípadu podarilo z letiska vykĺznuť nepozorovane a odísť na taxíku. Zrnité zábery jeho pasu ukazujú, že azyl mu bol poskytnutý na rok od 31. júla.

"Posadil som ho pred 15 - 20 minútami do taxíku a dal mu osvedčenie o získaní štatútu utečenca v Ruskej federácii. Môže žiť v Rusku kdekoľvek chce, je to na ňom,“ uviedol Kučerena . Dodal však, že nepôjde na žiadne veľvyslanectvo, hoci mu útočisko ponúkli tri latinskoamerické krajiny.

Rusko odmietlo vydať Snowdena, ktorý odhalil sledovacie programy amerických tajných služieb, do Spojených štátov. Na moskovské letisko Šeremetevo priletel ešte v júni z Hongkongu.

Vzhľadom na neplatné doklady však nemohol opustiť tranzitnú zónu a vstúpiť na územie Ruska. Snowdenov prípad spôsobil nové problémy v beztak napätých vzťahoch medzi Ruskom a USA, ktoré chcú 30-ročného muža súdiť za špionáž.
Dostal pracovnú ponuku

Stíhaný bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden vo štvrtok poďakoval Rusku za udelenie dočasného azylu, ktorý mu umožnil opustiť priestory moskovského letiska Šeremetevo. Vo vyhlásení zverejnenom portálom WikiLeaks sa 30-ročný muž vyjadril aj k Spojeným štátom, ktoré podľa neho "nemajú žiadnu úctu k medzinárodnému ani domácemu právu, to však nakoniec vyhráva".

K veci sa vyjadril aj šéf portálu WikiLeaks Julian Assange, ktorý sa už viac ako rok ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Podľa neho je to víťazstvo v boji proti administratíve amerického prezidenta Baracka Obamu.

USA podľa neho "nemôžu ďalej pokračovať v sledovaní obyvateľov sveta a vo svojej digitálnej kolonizácii suverénnych národov". Podľa Austrálčana sa stále budú objavovať rôzni informátori, ktorí budú poukazovať na prečiny vlád. Veľkú vďaku a radosť vyjadril aj Snowdenov otec Lon. Podľa neho totiž jeho syn spravil "nesebeckú vec a odhalil pravdu".

Snowden krátko po svojom odchode z letiska dostal pracovnú ponuku od zakladateľa najväčšej ruskej internetovej sociálnej siete VKontakte, ruskej obdobe Facebooku. Podľa slov Pavla Durova je pripravený ponúknuť Američanovi prácu v jeho firme, najväčšej sociálne sieti v Európe s 210 miliónmi užívateľmi. Ako napísal, "pozývame Edwarda do Petrohradu, myslím, že bude mať záujem pracovať na ochrane osobných údajov našich užívateľov".

Pobúrená je však americká vláda. Podľa štvrtkového vyjadrenia hovorcu Bieleho domu Jaya Carneyho bude v reakcii na vývoj udalostí potrebné prehodnotiť septembrové plány Obamu, ktorý sa chystá na summit G20 v ruskom Petrohrade. Tam sa má stretnúť s prezidentom Vladimirom Putinom. Stretnutie je však podľa Carneyho ohrozené. "Sme extrémne sklamaní z tohto roku ruskej vlády, ktoré tak konala napriek našim jasným a oprávneným žiadosťami o vydanie Snowdena do USA, kde by čelil obvineniam voči nemu vzneseným".
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

Autobus s asi 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici

DNES - 6:42Zahraničné

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí.

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

Podozriví z útoku v Moskve konali údajne pod vplyvom drog

DNES - 6:28Zahraničné

Štyria hlavní podozriví, zatknutí po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy, boli údajne počas masakru pod vplyvom drog.

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

V nemocnici urobili žene potrat pri bežnej kontrole, splietli si ju s inou

DNES - 6:17Zahraničné

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident.

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

Macron: Členovia G20 sa musia zhodnúť, či pozvať Putina na summit

DNES - 5:56Zahraničné

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii.

Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

Antonio Tajani označil Putinove výroky o stíhačkách F-16 za propagandu

VČERA - 19:38Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO.