• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Hudobný svet si pripomína nedožitých 60 rokov kráľa popu Michaela Jacksona

  • 7:10 29.08.2018
  • Bratislava
Hudobný svet si pripomína nedožitých 60 rokov kráľa popu Michaela Jacksona

Fanúšikovia na celom svete si pripomínajú nedožitých 60 rokov kráľa popu, speváka a skladateľa Michaela Jacksona.

Michael Joseph Jackson bol jedným z deviatich detí Josepha a Katherine Jacksonových, narodil sa 29. augusta 1958 v Gary, meste na brehu Michiganského jazera.

Michael bol veľmi vnímavý a od mala vedel imitovať, čo videl a počul. Ako trojročný vedel napodobniť hlas staršieho brata Jermaina, o rok neskôr odpozeral do posledného detailu tanečnú choreografiu speváka Jamesa Browna. V roku 1966 zostavil otec, bývalý gitarista skupiny Falcons, rodinnú kapelu, ktorú tvorilo päť chlapcov - Marlon, Jermaine, Tito, Jackie a najmladší Michael. Názov Jackson Five im dala suseda. Po škole ich otec naložil do mikrobusu a odviezol na koncerty, vracali sa nad ránom a ráno šli do školy. Michaelov vzťah k otcovi nebol dobrý, v detstve ho vraj bil, čo bolo pre neho impulzom, aby sa vlastnou húževnatosťou vymanil spod jeho tlaku.

V roku 1969 podpísali Jacksonovci so spoločnosťou Motown nahrávaciu zmluvu, v decembri 1969 mali v americkom rebríčku prvú skladbu I Want You Back. Predaj singlu prevýšil dva milióny výliskov a z prvého miesta hitparády vytlačil skupinu Beatles. Od marca do septembra 1970 vydali ďalšie tri single so skladbami ABC, The Love You Save a I'll Be There. Všetky štyri skladby sa postupne dostali na prvé miesto. Jackson Five sa stali novou senzáciou v USA. Len v roku 1970 im Motown vydal štyri LP platne, v roku 1971 ďalšie tri. V lete roku 1975 ukončili Jackson Five spoluprácu s firmou Motown, ktorá predala viac ako 60 miliónov albumov s ich nahrávkami.

Už štyri roky predtým dostal 13-ročný Michael aj sólovú zmluvu s firmou Motown a v júni 1971 vychádza prvý album Got To Be There. V novembri 1971 vyšiel aj prvý rovnomenný singel, ktorý sa dostal na štvrté miesto. V októbri 1972 viedol prvýkrát americký rebríček so skladbou Ben. Pod týmto názvom vyšiel v decembri 1972 aj druhý štúdiový album. Zahral si vo filme The Wiz, ktorý sa nakrúcal v lete 1977. Film nebol veľmi úspešný, naopak, soundtrack zaznamenal vysoký predaj.

Pri nakrúcaní sa Michael zoznámil s producentom Quincym Jonesom, ktorý výrazne ovplyvnil jeho ďalšiu kariéru. Prvýkrát spolupracovali na úspešnom albume Off The Wall. Jeho predaj prevýšil sedem miliónov výliskov a získal cenu Grammy. V novembri 1982 vychádza album Thriller, ktorý prekonal všetky rekordy, predaj prevýšil sumu 100 miliónov kópií, viedol všetky významné albumové rebríčky a získal sedem cien Grammy.

Sláva a úspech mali aj svoje negatíva, Michael sa postupne vzďaľoval reálnemu životu. Žil, takpovediac, v izolácii. Kolovali informácie, že absolvoval niekoľko plastických operácií a že mu vstriekli do tela ženské hormóny, aby získal ladný pohyb a vysoký hlas. Pri návšteve Bieleho domu dostal 14. mája 1985 od prezidenta Ronalda Reagana a jeho manželky Nancy Prezidentskú cenu. V novembri 1984 dostal svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. V januári 1985 zložil spolu s Lionelom Richiem skladbu We Are The World pre projekt USA For Africa. Celosvetový predaj singla dosiahol 20 miliónov výliskov.

V máji 1989 sa presťahoval na svoj novopostavený ranč Neverland v kalifornskej Santa Barbare, v máji 1994 si zobral za manželku Lisu Marie Presleyovú, dcéru kráľa rokenrolu Elvisa Presleyho. Rozviedli sa v januári 1996. Jeho druhou manželkou bola zdravotná sestra Debbie Roweová, s ktorou mal dve deti, syna Princa Michaela (1997) a dcéru Paris Michael Katherine (1998). Po troch rokoch sa rozviedli. Jeho tretie dieťa, syn 'Blanket' Prince Michael II., sa narodil v roku 2002. Meno matky, ktorá ho vynosila, Jackson pred verejnosťou utajil.

Počas života vydal desať štúdiových albumov, po smrti vyšli ešte dva, v decembri 2010 kompilácia Michael a v máji 2014 album Xscape. K diskografii patria aj viac ako štyri desiatky rôznych kompilácií. V americkom singlovom TOP 40 rebríčku mal 43 skladieb, 13 z nich sa dostalo na prvé miesto, v anglickej TOP 40 hitparáde bodovalo 50 jeho piesní, sedem z nich na prvom mieste. Získal 13 cien Grammy, 26 American Music Awards a 16 World Music Awards.

Zomrel náhle 25. júna 2009 vo veku 50 rokov, iba pár dní pred návratom na koncertné pódiá s novým koncertným projektom This Is It. Pochovaný je na cintoríne Forest Lawn Memorial Park v Glendale v losangeleskom dištrikte v súkromnej časti hrobky Great Mausoleum. Na jeho 'moonwalk' a piesne sa nedá zabudnúť. V týchto dňoch si fanúšikovia kráľa popu pripomenú jeho nedožité 60. narodeniny.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslavuje 80. narodeniny

8:05 26.03.2024Kultúra

Slávna americká speváčka Diana Rossová oslávi dnes (26. marca) 80. narodeniny.

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

Pred 100 rokmi sa narodila slovenská herecká legenda Jozef Kroner

6:18 20.03.2024Kultúra

Slovenská herecká legenda by dnes slávila sté narodeniny.

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

Národné divadlo Košice prvýkrát uvedie operu Macbeth

18:14 13.03.2024Kultúra

Národné divadlo Košice (NDKE) prvýkrát uvedie operu Giuseppe Verdiho Macbeth.

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

Oscary 2024: Al Pacino vysvetlil nepríjemné vyhlásenie najlepšieho filmu

6:14 13.03.2024Kultúra

Americký herec Al Pacino vysvetlil, prečo na nedeľňajšom odovzdávaní filmových cien Oscar neprečítal názvy všetkých desiatich filmov nominovaných v kategórii najlepší film.

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

Zomrel spevák známy vďaka piesni Hungry Eyes

15:47 12.03.2024Kultúra

Vo veku 74 rokov zomrel americký spevák a skladateľ Eric Carmen známy vďaka piesni All By Myself či skladbe Hungry Eyes, ktorá bola použitá vo filme Hriešny tanec.