• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Košický hrad ožije stredovekom, postavený je vojenský tábor

  • 10:00 02.08.2013
  • KOŠICE
Košický hrad ožije stredovekom, postavený je vojenský tábor

Areál pod Košickým hradom ožije od piatka 2. augusta ruchom stredovekého vojenského tábora.

„Svoj tábor tu rozložili príslušníci Castellum Cassovia. V priestoroch Košického hradu sa budú môcť návštevníci zoznámiť so životom v stredoveku. Pripravený je výcvik vojenskej jednotky, hradná kuchyňa, atrakcie pre deti, lukostreľba či hod sekerou. Tábor je určený pre malých, aj veľkých,“ informoval dnes na tlačovej besede šéf občianskeho združenia Castellum Cassovia Ľuboš Porada. Castellum organizuje aj komentované prehliadky hradu.

„Najvýznamnejším podujatím bude 23. až 25. augusta Buhurt – medzinárodný turnaj stredovekých bojovníkov. Pozvali sme naň skupiny historické šermu z Čiech, Poľska, Maďarska. Nejde o klasický javiskový turnaj ale ostrý. Na Slovensku ide o unikátny turnaj. Vzhľadom na to, že je to prvý ročník, budeme radi, ak sem príde okolo tridsať bojovníkov,“ povedal Porada.

Obrazom: Stredoveký vojenský tábor v Košiciach


Ako informoval Porada, v tábore bude živo počas celého augusta. Pre deti pripravili prímestský tábor, v ktorom sa zoznámia s výrobou lukov, absolvujú ukážky výcviku stredovekého bojovníka, dievčatá vniknú do tajov varenia v stredovekej poľnej kuchyni.

Okrem toho združenie pripravilo pre návštevníkov na 7. a 8. augusta aj Festival dobovej hudby, 17. augusta bude pečenie domáceho chleba, 14. septembra sa tu uskutoční Deň európskeho kultúrneho dedičstva. Predposledným podujatím budú koncom septembra Tradičné píšťaly a na 5. októbra pripravili Nočnú prehliadku hradu.

Občianske združenie Castellum Cassovia má za sebou od otvorenia hradnej sezóny viacero zaujímavých podujatí - bubnový workshop, Dni Slovákov – Svetové stretnutie zahraničných Slovákov so zameraním na odievanie v stredoveku, lukostrelecký workshop, Teatro in Castro – prehliadku dobových divadiel (Miro Kasprzyk – popredný slovenský mím, divadlo Veritas, divadlo Kapor na scéne), Ethno rytmy Radka Zeleňáka, podujatia Lukostreľba ako obrad a Kuchyňa predkov. Okrem tematických akcií dobrovoľníci združenia prevedú návštevníkov po priestoroch Košického hradu a poskytnú im o ňom zaujímavý odborný výklad.

Castellum Cassovia, o.z. zabezpečuje kultúrny program na Košickom hrade v roku 2013, hlavnou úlohou združenia je vrátiť život na Košický hrad. Program vytvára s pomocou mesta Košice a neziskovej organizácie Košice 2013 – EHMK.

Hrad nad Košicami je jedným z najväčších hradov v Uhorsku a štvrtým najväčším na Slovensku. Na strategickom mieste, z ktorého bolo možné strážiť dôležité cesty z Košíc na Spiš, sa na vrchu zvanom Hradová (466 m n.m.) nachádzajú pozostatky stredovekej stavby - Košického hradu. Hrad nebol nikdy dokončený a v historických dokumentoch je o ňom veľmi málo písomných zmienok.

Video: Na Košickom hrade môžete táboriť spolu so stredovekými vojakmi
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
PS vyzýva ministra školstva a vládu zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch

PS vyzýva ministra školstva a vládu zatvoriť reedukačné centrum v Bystričanoch

DNES - 12:50Domáce

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) vyzýva ministra školstva Tomáša Druckera (Hlas-SD) a vládu, aby zatvorili reedukačné centrum v Bystričanoch.

Matka s dcérou na e-kolobežke spôsobila dopravnú nehodu

Matka s dcérou na e-kolobežke spôsobila dopravnú nehodu

DNES - 11:18Domáce

Matka s dcérou na jednej elektrickej kolobežke zapríčinila dopravnú nehodu v Hlohovci.

Mimoriadnu situáciu pre medvede vyhlásili v ďalšom okrese

Mimoriadnu situáciu pre medvede vyhlásili v ďalšom okrese

DNES - 9:58Domáce

Na území okresu Kysucké Nové Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre výskyt medveďov.

Ivan Mikloš reformy neľutuje, ľutuje však spôsob ich komunikácie

Ivan Mikloš reformy neľutuje, ľutuje však spôsob ich komunikácie

DNES - 8:36Domáce

Obdobie, keď Slovensko prijímalo množstvo reforiem potrebných pre vstup do EÚ, bolo podľa niekdajšieho podpredsedu vlády Ivana Mikloša ťažké, ale nesmierne dôležité.

Vo Výbornej horeli drevené objekty na bývanie, požiar uhasili nad ránom

Vo Výbornej horeli drevené objekty na bývanie, požiar uhasili nad ránom

DNES - 7:20Domáce

V obci Výborná neďaleko Kežmarku v noci na utorok horeli jednoduché stavby, pri požiari sa nikto nezranil.