• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Vedci varujú: Toto nás čaká do roku 2080

  • 20:03 07.08.2018
  • Bratislava
Vedci varujú: Toto nás čaká do roku 2080

Počet úmrtí z horúčav bude rásť, varujú vedci

Ak sa ľudia v budúcnosti nedokážu prispôsobiť klimatickým teplotám, úmrtia spôsobené horúčavami sa výrazne zvýšia v tropických a subtropických regiónoch, za ktorými bude nasledovať Austrália, Európa a Spojené štáty. Ukázala to nová štúdia publikovaná v časopise PLOS Medicine. Ide o prvú globálnu štúdiu, ktorá predpovedá budúce úmrtia súvisiace s horúčavou a jej cieľom je pomôcť pri plánovaní stratégií adaptácie a zmierňovania klimatických zmien.

Výskumníci vyvinuli model na odhad počtu úmrtí súvisiacich s horúčavami v 412 komunitách v 20 krajinách v období rokov 2031 až 2080.

Štúdia predpokladá v budúcnosti nadmernú úmrtnosť vo vzťahu k vlnám horúčav v rôznych scenároch charakterizovaných úrovňami emisií skleníkových plynov, stratégiami pripravenosti a adaptácie a hustotou obyvateľstva v týchto regiónoch.

Vedúci štúdie Monash Yuming Guo uviedol, že nedávne správy z médií, ktoré podrobne opisujú smrteľné vlny horúčav na svete, poukazujú na dôležitosť štúdie o horúčavách:

"Budúce vlny horúčav budú častejšie, intenzívnejšie a budú trvať oveľa dlhšie. Ak nedokážeme nájsť spôsob, ako zmierniť klimatické zmeny (znížiť dĺžku horúčav) a pomôcť ľuďom prispôsobiť sa vlnám horúčav, v budúcnosti dôjde k veľkému nárastu počtu úmrtí súvisiacich s horúčavou, najmä v chudobných krajinách, ktoré sa nachádzajú v okolí rovníka."

Kľúčové zistenie štúdie ukazuje, že pri extrémnom scenári sa v troch austrálskych mestách (Brisbane, Sydney a Melbourne) počet úmrtí spôsobených horúčavami zvýši o 471 percent v porovnaní s obdobím rokov 1971-2010. "Ak austrálska vláda nedokáže vyvinúť úsilie na zníženie dopadov horúčav, v budúcnosti kvôli horúčavám zomrie viac ľudí," povedal profesor Guo.

Podľa vedcov je potrebné dodržiavať Parížsku dohodu

Profesor Gasparrini povedal, že dúfa, že prognózy štúdie podporia rozhodovanie pri plánovaní kľúčových stratégií prispôsobovania a zmierňovania klimatických zmien.

"Táto najväčšia epidemiologická štúdia o predpokladaných vplyvoch horúčav z globálneho otepľovania naznačuje, že by sa mohla dramaticky zvýšiť úmrtnosť súvisiaca s horúčavou, a to najmä vo vysoko osídlených tropických a subtropických krajinách. Dobrou správou je, že ak zmiernime emisie skleníkových plynov v rámci scenárov, ktoré sú v súlade s Parížskou dohodou, potom sa plánovaný vplyv značne zníži."

Aby sa zabránilo masovej smrti obyvateľstva v dôsledku čoraz horších horúčav, štúdia odporúča šesť krokov, ktoré sú obzvlášť dôležité pre rozvojové krajiny a tropické a subtropické regióny:

  1. Individuálne: poskytovanie informácií, inzercia
  2. Interpersonálne: zdieľanie informácií; komunikácia; presvedčivé argumenty; poradenstvo; vzájomné vzdelávanie
  3. Spoločenské: posilnenie infraštruktúry komunity; podnecovanie angažovanosti komunity; rozvoj skupiny zraniteľných osôb; živobytie; susedské hliadky
  4. Inštitucionálne: inštitucionálne politiky; normy kvality; formálne postupy a nariadenia; partnerstvo
  5. Environmentálne: Plánovanie a manažment miest; stavanie prostredia; výsadba stromov; verejná pitná voda; kvalita domov
  6. Verejná politika: Zlepšenie zdravotníckych služieb; znižovanie chudoby; prerozdeľovanie zdrojov; vzdelávanie; varovný systém pre horúčavy.
Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, journals.plos.org, monash.edu, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.