• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Ako dlho by malo trvať venčenie psa? Väčšina z nás mu nevenuje dostatok času

  • 19:40 02.08.2018
  • Bratislava
Ako dlho by malo trvať venčenie psa? Väčšina z nás mu nevenuje dostatok času

Venčenie psa by v skutočnosti malo trvať o niečo dlhšie než ste zvyknutí. Spozornieť by mali aj tí majitelia, ktorí svojho psíka nechávajú na dvore alebo v záhrade.

V Austrálii sa nájde takmer 5 miliónov psov, pričom psa vlastní takmer 40 percent austrálskych domácností. Keby však psy z Austrálie vedeli rozprávať, 40 percent z nich by tvrdilo, že čas, ktorý denne strávia venčením, pre nich nie je dostatočný. Ako dlho by teda malo trvať ideálne venčenie?

Prečo musíme venčiť psy? (Aj tie zo záhrad a dvorov!)

Povedzme si najprv niečo o venčení vo všeobecnosti. Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorí si myslia, že veľký dvor alebo záhrada kompletne napĺňa potreby vášho psa, ktorý túži po výbehu. Pravda je však taká, že aj von chované psy občas potrebujú vyvenčiť. Okrem toho, že si pri venčení zacvičia, prechádzka im poskytuje príležitosť socializovať sa s inými psami, objavovať pachy cudzieho prostredia a hrať sa s majiteľom.

Prechádzka so psom tiež posilňuje jeho puto s človekom, a zároveň mu zlepšuje náladu. Bez dostatočného pohybu sa u psa môžu vyvinúť fyzické problémy v podobe svalových, kardiovaskulárnych alebo metabolických poškodení a porúch správania súvisiacich s frustráciou a podráždenosťou.

Ako dlho trvá ideálne venčenie?

Dĺžka ideálnej prechádzky sa líši v závislosti od plemena, veku a veľkosti psa. Ak je pes chorý, starý alebo malý, nie je potrebné venčiť ho tak dlho ako v opačnom prípade. Na venčenie by sme si však mali nájsť čas u každého psa, a to každý deň.

Austrálski veterinári vyzývajú majiteľov, aby so svojimi štvornohými priateľmi trávili denne aspoň 30 minút ráno a ďalších 30 minút večer. Toto pravidlo sa dá aplikovať všeobecne na všetky psy. Ak je pre vás časovo náročné venovať svojmu chlpáčovi toľko času, pomôcť môže striedanie v rodine.

Ak je vás pes starší alebo má zdravotné problémy, stačí ho venčiť 20 minút. Ak s venčením len plánujete začať, a váš pes doteraz nevyvíjal náročnejšiu fyzickú aktivitu, postup by ste mali prekonzultovať s veterinárom.

Výhody, ktoré venčenie poskytuje človeku

Keď už vieme, koľko výhod plynie z venčenia pre psa, povedzme si niečo o benefitoch z ľudského hľadiska. Pravidelná fyzická aktivita pomôže rozhýbať aj vaše telo. Prechádzka vylepšuje mentálne zdravie a náladu človeka, a mnohým ľuďom sa dokáže postarať o sociálnu interakciu s okolím.

Ak by každý majiteľ psa pravidelne venčil, mohli by sme predísť až 5 percentám úmrtí v dôsledku srdcových ochorení a mozgovej príhody a 10 percentám rakoviny konečníka a prsníka.

Zdroj: Info.sk, DP, sciencealert.com, animalmedicinesaustralia.org.au, Foto: Shuttersto
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

DNES - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

5 záhradných rastlín, ktoré najviac škodia alergikom

DNES - 18:01Zaujímavosti

Nezhoršujte príznaky alergie vlastnou chybou pri záhradkárčení. Týchto 5 rastlín vám môže uškodiť.

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

VČERA - 19:28Zaujímavosti

Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.