• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
14°Bratislava

Dopravný podnik zastavil zlé hospodárenie, tvrdí Ftáčnik

  • 17:48 31.07.2013
  • BRATISLAVA
Dopravný podnik zastavil zlé hospodárenie, tvrdí Ftáčnik

Dopravný podnik Bratislava v minulom roku hospodáril so stratou 1,8 milióna eur.

Podľa bratislavského primátora Milana Ftáčnika sa tak Dopravnému podniku podarilo za dva roky zastaviť negatívny vývoj podniku a stiahnuť desaťmiliónovú stratu z roku 2010 na necelé dva milióny.

Uviedol to v stredu po kontrolnom dni v Dopravnom podniku Bratislava.

Cieľom mesta i Dopravného podniku bolo vlani dosiahnuť vyrovnané hospodárenie, to však ovplyvnilo zvýšenie ceny nafty i oprava tunela, ktorú robil bratislavský dopravca na vlastné náklady, informoval Ftáčnik.

„ Ak by sme odpočítali faktor zvýšenej ceny nafty a opravu tunela, tak by naplnil cieľ, s ktorý sme vstupovali do roku 2012 a to je dosiahnuť vyrovnané hospodárenie,“ dodal Ftáčnik.
Na tento rok vypočítali stratu na tri milióny

Pri konsolidačných opatreniach pri tom Dopravný podnik neznižoval výkony. „Jazdíme 45 miliónov vozokilometrov, teda poskytujeme obyvateľom taký komfort ako v roku 2010,“ pozitívne ohodnotil prácu Dopravného podniku bratislavský primátor.

Video: DPB zastavil podľa Ftáčnika negatívne hospodárenie
V tomto roku zatiaľ Dopravný podnik podľa generálneho riaditeľa Ľubomíra Belfiho vypočítal stratu na tri milióny eur, tú sa však snažia znížiť. Náklady i v tomto roku podľa Belfiho ovplyvňuje stúpanie cien nafty, Dopravný podnik sa pasuje i s nákladmi za opravu tunela pod Hradom.

Ako dodal, počítajú aj s prípadným prenájmom trolejbusov a autobusov, na ktoré vypísali súťaž. Niektoré vozidlá sú už totiž 15 až 20 rokov staré, môže sa teda stať, že sa pokazia. „Je to rámcová zmluva, ktorá by bola pripravená v prípade, že by sme začiatkom roka museli prenajať nejaké vozidlá, aby sme mohli zabezpečiť normálnu výpravu. Aj to môžu byť náklady, preto neviem povedať, či sa nám podarí priblížiť k nule,“ vysvetlil Belfi.
V Bratislave pribudne 80 nových trolejbusov

Pri kontrolnom dni Ftáčnik pripomenul i tri tendre na nákup jednosmerných a obojsmerných električiek i nových trolejbusov.

Zmluvy na dodávku nových vozidiel má už Dopravný podnik Bratislava podpísané. Do roku 2015 tak v Bratislave pribudne 80 nových trolejbusov.

Súčasťou tendra bola i opcia na ďalších 40 trolejbusov, tie by mohli Bratislave dodať v rokoch 2016 až 2017. „Vozový park trolejbusov tak bude kompletne počas troch až štyroch rokov vymenený,“ pripomenul Belfi.

Po Bratislave budú jazdiť i nové električky, prvá obojsmerná električka by sa na koľajniciach mala objaviť koncom budúceho roka, obojsmerné električky by mal víťaz tendra dodať do júna 2015.

Dopravný podnik nakupuje aj nové jednosmerné električky, tie by mal víťaz dodať do augusta 2015. Pripravujú tiež modernizáciu depa, aby mali kde nové vozidlá parkovať a aby ich mali kde udržiavať či opravovať, informoval generálny riaditeľ Belfi.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

DNES - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

DNES - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.

Erik Tomáš: Schválením zákona o dotáciách nehrozí zánik bezpečným ženským domovom

Erik Tomáš: Schválením zákona o dotáciách nehrozí zánik bezpečným ženským domovom

DNES - 15:15Ekonomické

Novoschválený zákon o dotáciách z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR podporil finančným príspevkom bezpečné ženské domovy, ktorým hrozil do konca roka zánik.

Premiér: Vláda plánuje mobilizáciu finančných zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii

Premiér: Vláda plánuje mobilizáciu finančných zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii

DNES - 13:41Ekonomické

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii.