• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
12°Bratislava

Nepríjemný príznak menopauzy, o ktorom ste ešte nepočuli: Prečo vzniká a ako ho odstrániť?

  • 20:10 26.07.2018
  • Bratislava
Nepríjemný príznak menopauzy, o ktorom ste ešte nepočuli: Prečo vzniká a ako ho odstrániť?

Medzi menej známe, no zato veľmi časté príznaky menopauzy patrí aj táto nepríjemnosť, ktorej sa dá zbaviť len s ťažkosťami. Naučte sa s ňou bojovať ešte dnes.

Hormonálne zmeny počas menopauzy vyvolávajú rad problémov s pokožkou – návaly tepla, nadmerné potenie, vysychanie pokožky a jej rýchle starnutie. Počuli ste však o tom, že menopauza môže vyvolať aj nepríjemné svrbenie pokožky?

Počas menopauzy dochádza k zníženiu hladiny estrogénu. Estrogén je známy vďaka tomu, že pomáha zvláčňovať pokožku urýchľovaním výroby prírodného oleja a kolagénu. Kolagén zas môžete poznať kvôli jeho zázračným schopnostiam udržať pokožku pevnú a napnutú.

Pokles hladiny prírodných olejov a kolagénu v pokožke má na svedomí jej vysychanie a stenčovanie, čo sa môže prejaviť aj svrbením. Okrem toho sa pokožka stáva citlivejšia na dráždivé mydlá a saponáty.

U niektorých žien môže svrbenie sprevádzať aj mravčenie, škriabanie alebo znecitlivenie pokožky. V ďalších prípadoch tiež dochádza k už spomínanému vysychaniu pokožky, tvorbe vyrážok alebo začervenaniu.

Problémy sa môžu prejaviť aj „tam dole“

Počas menopauzy alebo po nej môžete v dôsledku poklesu estrogénu tiež pociťovať vaginálne problémy. Podobne, ako iné časti, aj táto časť ľudského tela vás môže dlhodobo svrbieť. Problémy v tejto oblasti sa zvyknú prejaviť aj bolesťami pri pohlavnom styku.

Ako zahnať nepríjemné svrbenie pomocou domácich receptov

Svrbeniu pokožky sa dokážete vyhnúť zmenou jedálnička a dodržiavaním vhodných postupov pri starostlivosti o pokožku. Svrbenie dokážu zahnať aj nasledovné recepty:

Studený obklad

Podráždenú pokožku okamžite upokojí chladný vlhký obklad. Ak svrbenie narúša váš spánok, nechajte si obklad priložený na mieste aj počas noci.

Kúpeľ z ovsených vločiek

Svrbenie dokáže zastaviť aj kúpeľ z koloidných ovsených vločiek. Koloidné vločky sa predávajú vo forme prášku a sú známe svojimi blahodarnými účinkami na pokožku. Môžete si ich vyrobiť aj doma – stačí, ak nadrobno pomeliete (napríklad v mlynčeku na kávu) ovsené vločky, a požadované množstvo pridáte do kúpeľa.

Pravidelné nanášanie krému alebo oleja

Pravidelným zvlhčovaním vyschnutej pokožky po kúpaní či sprchovaní dosiahnete dôkladnejšie hydratovanie. Týmto krokom tiež eliminujete jej svrbenie. Ak chcete siahnuť po skutočne prírodných alternatívach krémov a olejov, investujte do kokosového oleja alebo gélu s obsahom aloe vera.

Čomu sa vyhnúť počas menopauzy

Pravdepodobnosť svrbenia pokožky dokážete minimalizovať, ak sa počas menopauzy vyhnete týmto chybám:

  • Nekúpte a nesprchujte sa v horúcej vode. Horúca voda totiž dokáže ukrátiť pokožku o prírodné oleje. Ak máte podráždenú pokožku, na kúpanie využívajte len mierne teplú vodu.
  • Nešúchajte sa uterákom. Tento zlozvyk dokáže podráždiť narušenú pokožku ešte viac. Namiesto toho sa sušte len jemným prikladaním osušky na mokrú kožu.
  • Neškrabte sa. Je to síce lákavé, ale skúste čo najviac odolať škrabaniu pokožky. Ako sme už spomínali, najrýchlejším a najšetrnejším spôsobom, ako zahnať svrbenie, je aplikovať studený obklad.
  • Nepoužívajte parfumovanú kozmetiku. Parfumované mydlá a krémy obsahujú dráždivé chemikálie, ktoré môžu vyvolať ďalšie podráždenie. Namiesto toho hľadajte varianty pre suchú a podráždenú pokožku.
  • Vyhýbajte sa alkoholu a nikotínu. Obe tieto látky podporujú vysychanie pokožky a môžu stáť aj za jej predčasným starnutím.
  • Noste ľahké a jemné odevy. Bavlna a voľné oblečenie iritujú pokožku v oveľa menšej miere ako napríklad vlna alebo syntetické tkaniny.
  • Vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu. Pri pobyte vo vonkajšom prostredí sa tiež odporúča venovať zvýšenú pozornosť aplikácii krému s vysokým ochranným faktorom.
  • Nezabúdajte na pitný režim. Ak vás svrbí pokožka, je dosť možné, že ste dehydrovaní. Určite dbajte na správny pitný režim!
Zdroj: Info.sk, DP, medicalnewstoday.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.