• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

V druhom kole prezidentských volieb by boli Fico a Hrušovský

  • 17:43 31.07.2013
  • BRATISLAVA
V druhom kole prezidentských volieb by boli Fico a Hrušovský

Keby sa prezidentské voľby konali tento mesiac, do druhého kola by postúpil Robert Fico so ziskom 44,6 percenta hlasov, ak by sa rozhodol kandidovať, a Pavol Hrušovský s 15,2 percenta.

Na treťom mieste by skončil Radoslav Procházka so ziskom 14,8 percenta, nasledovaný Jánom Čarnogurským, ktorého by podporilo 11,8 percenta opýtaných.

Andrej Kiska by získal 9,6 percenta hlasov a Peter Osuský by mal štvorpercentnú podporu.

Vyplýva to z výsledkov telefonického prieskumu, ktorý v dňoch 5. až 20. júla vykonala agentúra Polis Slovakia pre televíziu TA3 na vzorke 1 083 respondentov starších ako 18 rokov v celej SR, informoval agentúru SITA konateľ agentúry Polis Ján Baránek.

Respondentov sa pýtali: "Keby sa voľby prezidenta konali tento víkend, ktorého z nasledujúcich kandidátov by ste volili?" Preferencie vypočítali z 58-percentnej účasti, pričom 42 percent voličov ešte bolo nerozhodnutých alebo by sa na voľbách nezúčastnili.

Hrušovského teší ho podpora ľudí v prieskumoch

Prezidentského kandidáta strán KDH a Most-Híd Pavla Hrušovského teší podpora v prieskumoch verejnej mienky. Povedal to v reakcii na stredajší prieskum agentúry Polis.

Pre Radoslava Procházku majú výsledky prieskumov zvláštny náboj. „Fakt, že agentúry opakovane potvrdzujú, že by som o druhé kolo mal súperiť s Pavlom Hrušovským, má pre mňa zvláštny náboj, pretože ho mám ako človeka úprimne rád a to je vec, ktorá už sa nikdy nezmení. Na druhej strane, mám inú predstavu o prezidentskom úrade ako Hrušovský či Fico,“ povedal Procházka dnes pre agentúru SITA.

Podľa neho by mal byť prezidentský úrad namiesto politického dôchodku priestorom pre veľmi aktívnu službu, pretože v štáte je roboty ako na kostole a mať nejaký úrad iba preto, aby sme mohli mať aj čestnú stráž, je zbytočný luxus.

„Potrebujeme plnokrvný výkon prezidenta vo vzťahu k justícii, ozbrojeným silám, ekonomickej diplomacii v zahraničí a v neposlednom rade aj voči domácemu politickému prostrediu. Mám ucelenú predstavu, ako by takáto aktívna služba mala fungovať,“ uviedol.

Ján Čarnogurský upozornil, že stále je jasne vedúci Robert Fico, ktorý stále neoznámil či bude kandidovať. „Potom sú štyria kandidáti tesne pri sebe. Osem – deväť mesiacov do volieb je všetko otvorené,“ povedal pre agentúru SITA. Pripomenul, že český prezident Miloš Zeman povedal, keď neviedol prieskumy verejnej mienky, že radšej počas pretekov nebyť na čele, ale potom vyhrať, ako by to malo byť opačne.

Podľa Andreja Kisku je pravda v rozličných výsledkoch prieskumov verejnej mienky niekde v strede. „Sú rôzne metodológie, či ide o prieskum telefonický, alebo osobný. Podľa mňa osobný je vypovedajúcejší ako telefonický,“ povedal.

Kiska si rád počká na ďalší prieskum agentúry Focus, ktorá mu v júli namerala 18,9 percentnú podporu, čo by ho vynieslo vo voľbách na druhé miesto. Kiska je zvedavý na výsledky tohto prieskumu, pretože v ňom by malo už figurovať menej kandidátov. „Po ňom budeme zase múdrejší,“ dodal.

Kandidát SaS Peter Osuský vníma prieskumy rovnako. „Nešpiritizujem nad tým ako sú, alebo nie sú zmanipulované,“ povedal pre agentúru SITA. „Nie som zvyknutý dosahovať v prieskumoch vysoké čísla, ale nič to nemení na tom, čo je dobré a čo je zlé,“ konštatoval.

Premier Robert Fico podľa riaditeľa Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Erika Tomáša nezvykne komentovať výsledky verejnej mienky.


Tabuľka: "Keby sa voľby prezidenta konali tento víkend, ktorého z nasledujúcich kandidátov by ste volili?"
%Robert Fico44,6Pavol Hrušovský15,2Radoslav Procházka14,8Ján Čarnogurský11,8Andrej Kiska9,6Peter Osuský4
(Preferencie sú vyrátané zo 58 % účasti, 42 % voličov ešte nebolo rozhodnutých alebo by sa na voľbách nezúčastnili)
Prostredie KDH vygenerovalo troch vyrovnaných kandidátov

Posledný prieskum agentúry Polis k prezidentským voľbám ukázal, že existujú traja vyrovnaní kandidáti, a to z prostredia KDH.

„V zásade sú tam traja vyrovnaní kandidáti, Čarnogurský síce zaostáva, ale nie silno,“ povedal agentúre SITA konateľ Polisu Ján Baránek. „Prostredie kresťanskej demokracie vygenerovalo troch kandidátov, na druhej strane sú s obrovským odstupom za Robertom Ficom,“ dodal.

Kto by sa dostal do druhého kola sa podľa Baránka nedá na základe tohto prieskumu povedať. „Rozdiel medzi Hrušovským a Procházkom je v rámci štatistickej chyby, inak povedané, majú rovnaký výsledok. Nevieme podľa tohto prieskumu, kto by išiel do druhého kola, lebo výsledok Procházku a Hrušovského je de facto rovnaký,“ ozrejmil.

Baránek priznáva, že výsledky prieskumu kopírujú scénu politických strán, no podľa jeho slov to neznamená, že možno automaticky spočítať percentá pravicových kandidátov pre podporu v druhom kole. „V prípadom druhom kole sa nemôžeme spoliehať na súčet výsledku prvého kola, tak to celkom nefunguje,“ upozornil.

Keby sa prezidentské voľby konali tento mesiac, do druhého kola by postúpil Robert Fico so ziskom 44,6 percenta hlasov, ak by sa rozhodol kandidovať, a Pavol Hrušovský s 15,2 percenta. Na treťom mieste by skončil Radoslav Procházka so ziskom 14,8 percenta, nasledovaný Jánom Čarnogurským, ktorého by podporilo 11,8 percenta opýtaných. Andrej Kiska by získal 9,6 percenta hlasov a Peter Osuský by mal štvorpercentnú podporu. Z výsledkov telefonického prieskumu pre televíziu TA3 tiež vyplýva, že voliť by išlo 58-percent opýtaných, zvyšní respondenti boli nerozhodnutí alebo by sa na voľbách nezúčastnili.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

DNES - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.