• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Varovné znaky toho, že nejde len o bežnú zápchu

  • 19:37 10.07.2018
  • Bratislava
Varovné znaky toho, že nejde len o bežnú zápchu

Kedy sú problémy so zápchou prvým náznakom toho, že by sme mali prestať odkladať návštevu lekára? Začnite si všímať tieto znaky, ktoré vám pomôžu odhaliť závažnosť zápchy.

Väčšinou nejde o problém astronomických rozmerov, no niekedy vie zápcha narobiť v tele hotový bordel. Existuje niekoľko znakov, ktoré pri zápche naznačujú, že nejde len o bežné tráviace problémy.

„Vo väčšine prípadov je zápcha neškodná, ale v ojedinelých prípadoch môže viesť k hospitalizácii v dôsledku život ohrozujúcich komplikácií,“ uviedla k téme odborníčka z oblasti gastroenterológie, doktorka Melissa Latorreová. „V prvom rade je dôležité vylúčiť choroby, ktoré sa prejavujú podobne – napríklad rakovinu hrubého čreva.“

Podobné závažné ochorenia sa od zápchy odlišujú niekoľkými príznakmi. Ak ich na sebe spozorujete, zvážte okamžité lekárske vyšetrenie.

Ako vyzerá „normálna“ zápcha?

Pohyb čriev a pravidelnosť vyprázdňovania sa líši od človeka k človeku. Pri definovaní zápchy nám ale môže pomôcť stanovisko amerického Národného inštitútu diabetu a tráviacich a obličkových ochorení, ktorý definuje zápchu ako „menej ako 3 bolestivé alebo namáhavé vyprázdnenia za týždeň, ktoré sprevádza vylučovanie tvrdej a hrčkovitej stolice.“

Bolesť nemusí byť nevyhnutným spoločníkom zápchy. Väčšinou sa cítime nepohodlne, plno alebo nafúknuto, ale bolesť sa pri zápche dostavuje len zriedka. „Pokiaľ k nej dochádza pravidelne, mali by ste vyhľadať pomoc špecialistu na trávenie,“ odporúča Latorreová.

Kedy už zápcha nemusí byť neškodná?

„Veľa ľudí sa domnieva, že ak niekoľko dní nenavštívia záchod, ide o mimoriadny prípad poškodeného zdravia, čo však nie je pravda,“ vysvetľuje gastroenterologička z Marylandu Robynne Chutkanová. O problematickej zápche sa dá podľa nej hovoriť vtedy, ak ste sa naposledy vyprázdnili pred týždňom alebo dávnejšie. Ak ste doma skúsili pomôcť svojmu tráveniu bez akéhokoľvek výsledku, je načase objednať si schôdzku s doktorom.

Pri podozrení, že nejde o bežný prípad zápchy, by ste si mali všímať aj niektoré závažnejšie problémy: zmeny štruktúry stolice, krv v stolici, hemoroidy, strata hmotnosti, zníženie chuti do jedla, malátnosť a zvracanie. Podobné príznaky väčšinou indikujú rakovinu, no niekedy môžu tiež naznačovať prítomnosť prekážky v tráviacom trakte. Pacienti s touto diagnózou tiež často uvádzajú problémy so zastavenými vetrami.

Aj ak vaša zápcha nie je natoľko vážna, aby ste hneď utekali do nemocnice, pravidelné vyprázdňovanie toxického odpadu z tela vo forme stolice je nesmierne dôležité pre správny chod organizmu.

O zápchu sa môžete z prostredia domova postarať napríklad tak, že začnete uprednostňovať niektoré z TÝCHTO potravín. Existujú aj potraviny, ktoré nám pri zápche naopak škodia. Prečítať si o nich môžete TU.

Zdroj: Info.sk, DP, womenshealthmag.com, niddk.nih.gov, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.