• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Otestujte zdravie svojho mozgu pomocou jednoduchej analýzy

  • 19:36 09.07.2018
  • Seoul
Otestujte zdravie svojho mozgu pomocou jednoduchej analýzy

Zdá sa vám, že váš mozog funguje tak, ako má? Pomocou jednoduchej seba-analýzy dokážete určiť, či je skutočne taký zdravý, ako si myslíte. Stačí vám zamyslieť sa nad jedinou vecou.

Váš mozog síce funguje tak, ako má, no je skutočne zdravý? Na túto otázku si môžete odpovedať jednoduchou analýzou, ktorá sa osvedčila aj v lekárskej praxi.

Či už máte 20, 30, 40 alebo 50 rokov, dôležité je to, na koľko sa vnútorne cítite. Štúdia juhokórejských vedcov preukázala, že tí, ktorí sa cítia mladšie, než v skutočnosti sú, majú vo všeobecnosti zdravší mozog než ľudia, ktorí sa cítia na svoj vek alebo staršie.

Správny vnútorný pocit je zárukou zdravého mozgu

Rozdiel medzi tým, či sa cítime mladšie alebo staršie na svoj vek, sa prejaví v množstve sivej hmoty v kľúčových oblastiach mozgu. Sivá hmota napríklad zodpovedá za odstraňovanie nadmerných chemikálií z mozgu a prepravu glukózy. Tí, ktorí sa cítia mladšie na svoj vek, jej väčšinou majú viac.

Štúdia, ktorá sa 68 ľudí vo veku 59 až 84 rokov pýtala, aký majú vek a na aký vek sa cítia, tiež priniesla dôkaz o tom, že tí ľudia, ktorí sa cítia byť mladí duchom, dosahujú lepšie výsledky v pamäťových testoch, a zriedkavejšie u nich dochádza k rozvoju príznakov depresie.

„Ľudia, ktorí sa cítia mladšie, majú štruktúru mladšieho mozgu,“ poznamenal vedúci autor štúdie profesor Jeanyung Chey. Výsledky štúdie sa dokonca nezmenili ani po tom, ako sa zohľadnili iné faktory vrátane osobnosti, subjektívneho zdravia, príznakov depresie alebo kognitívnych funkcií.

Čo robiť, ak sa cítite staro?

Záverom štúdie publikovanej v žurnále Frontiers in Ageing Neuroscience bolo tiež zistenie, že tí, ktorí sa cítia staršie než je ich biologický vek, môžu tomuto stavu podliehať v dôsledku biologických zmien alebo nesprávnej životosprávy.

„Ak sa niekto cíti staršie, než v skutočnosti je, môže to byť znamením potrebnej zmeny životného štýlu, zvykov a aktivít podporujúcich starnutie mozgu. V takomto prípade treba podniknúť kroky ku kvalitnejšej starostlivosti o zdravie mozgu.“

Pocity staroby môžu naznačovať aj niektoré vážne ochorenia

V niektorých prípadoch môže byť pocit, že sa cítite staro, prvým náznakom rozvíjajúcej sa demencie. Každý z nás by mal pozorne vnímať vek, na ktorý sa cíti, pretože ide o faktor, ktorý nemožno oným spôsobom identifikovať.

Zdravie mozgu môže podporiť zdravá životospráva a pravidelná fyzická aktivita, vďaka ktorým zároveň nadobudnete pocit, že ste razom omladli.

Zdroj: Info.sk, DP, frontiersin.org, independent.co.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.