• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Alergén v tomto mäse spôsobuje srdcové ochorenia

  • 19:37 04.07.2018
  • Bratislava
Alergén v tomto mäse spôsobuje srdcové ochorenia

Nové zistenia naznačujú, že ľudia môžu mať vyššie riziko srdcových ochorení kvôli potravinovému alergénu.

Tím výskumníkov tvrdí, že existuje spojitosť medzi citlivosťou na alergén v červenom mäse a hromadením plaku v tepnách srdca. Už dlho je známe, že vysoké hladiny nasýtených tukov v červenom mäse prispievajú k ochoreniu srdca. Nové zistenia však naznačujú, že istá skupina obyvateľstva môže byť vystavená zvýšenému riziku z iného dôvodu - potravinového alergénu. Potvrdila to štúdia publikovaná v časopise Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology (ATVB).

"Toto nové zistenie od malej skupiny pacientov z Virginie vyvoláva zaujímavú možnosť, že alergia na červené mäso môže byť nedostatočne uznávaným faktorom srdcových ochorení," povedal vedúci výskumu Coleen McNamara, profesor medicíny v Centre pre kardiovaskulárne výskumy Univerzity Virginia Health System v Charlottesville. "Tieto predbežné zistenia podčiarkujú potrebu ďalších klinických štúdií u väčších populácií z rôznych geografických oblastí a ďalšej laboratórnej práce."

Počet ľudí s alergiami na červené mäso je nejasný, ale výskumníci odhadujú, že v niektorých oblastiach Spojených štátov amerických to môže byť 1 percento obyvateľstva. Počet ľudí, ktorí vyvíjajú protilátky proti tomuto alergénu bez toho, aby mali zjavné príznaky, je oveľa vyšší - v niektorých oblastiach až 20 percent populácie, hovoria výskumníci.

Za citlivosť na alergén v mäse môžu aj kliešte

Len nedávno vedci identifikovali hlavný alergén v červenom mäse, nazývaný galaktóza-α-1,3-galaktóza alebo alfa-Gal, typ komplexného cukru. Tiež zistili, že ľudia sú citlivejší na tento alergén po uštipnutí kliešťom americkým. To je dôvod, prečo alergie na červené mäso bývajú bežnejšie v oblastiach, kde sú tieto kliešte rozšírené.

Výskumníci už istý čas prepokladali, že alergény môžu vyvolať určité imunologické zmeny, ktoré by mohli súvisieť s tvorbou plakov a blokádou tepien, ale nikto neidentifikoval konkrétnu látku, ktorá je za tento účinok zodpovedná. V súčasnej štúdii výskumníci po prvýkrát ukázali, že určitý krvný marker alergie na červené mäso bol spojený s vyššími hladinami arteriálnych plakov alebo s tukovými depozitmi vo vnútri tepien. Identifikovaný krvný marker je typ protilátky (imunoglobulín alebo IgE), ktorý je špecifický pre alfa-Gal alergén.

Alergici sa musia červenému mäsu vyhýbať

V súčasnosti je jedinou liečbou alergie na červené mäso prísne vyhýbanie sa červenému mäsu. "Zatiaľ čo sú potrebné ďalšie štúdie, súčasná práca predstavuje potenciálny nový prístup alebo cieľ pre prevenciu alebo liečbu srdcových ochorení v podskupine ľudí, ktorí sú citliví na červené mäso," povedal doktor Ahmed Hasan.

Lekári zatiaľ spotrebiteľom odporúčajú, aby dodržiavali súčasné odporúčania pre zdravý životný štýl. To zahŕňa konzumáciu veľkého množstva zeleniny, ovocia, celozrnných produktov a iných zdravých jedál. Chudé červené mäso môže byť súčasťou zdravej stravy u tých, ktorí nie sú alergickí. Ďalšie zmeny v životnom štýle, ktoré sú dobré pre srdce, zahŕňajú aj zníženie hmotnosti, zmiernenie stresu, zvýšenie frekvencie cvičenia a odvykanie od fajčenia.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, nhlbi.nih.gov, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.