• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

EY Svetovým podnikateľom roka 2018 sa stal brazílsky developer Rubens Menin

  • 17:08 19.06.2018
  • Bratislava
EY Svetovým podnikateľom roka 2018 sa stal brazílsky developer Rubens Menin

Rubens Menin, predseda predstavenstva spoločnosti MRV Engenharia e Participaçoes S.A. so sídlom v Brazílii, bol v sobotu večer na slávnostnom ceremoniáli, ktorý spoločnosť EY usporiadala v monackom Salle des Etoiles, vyhlásený za EY Svetového podnikateľa roka 2018.

Rubens uspel za prítomnosti 761 podnikateľov v konkurencii 56 víťazov národných kôl zo 46 krajín a regiónov sveta, ktorí sa o tento titul v Monaku uchádzali. Rubens sa stal vôbec prvým víťazom ocenenia EY Svetový podnikateľ roka z Južnej Ameriky.

Tento 62-ročný podnikateľ založil developerskú a realitnú firmu MRV v roku 1979 a postupne z nej vybudoval najväčšieho rezidenčného developera v Latinskej Amerike v počte predaných jednotiek a najvýznamnejšiu brazílsku spoločnosť orientujúcu sa na výstavbu bývania pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva. V roku 2017 sa čisté prevádzkové výnosy MRV vyšplhali na 1,44 mld. USD a jej čistý príjem dosiahol 197 miliónov USD. Tieto údaje predstavujú výrazný nárast od roku 2007, keď bola firma kótovaná na brazílskej burze BR (predtým BM&FBOVESPA) s čistými výnosmi 105 miliónov USD a čistým príjmom 13 miliónov USD. MRV zamestnáva viac než 24-tisíc ľudí, pôsobí v 150 mestách a počas svojej existencie postavila približne 300-tisíc rezidenčných nehnuteľností. Jeden z 200 obyvateľov týchto miest žije v nehnuteľnosti, ktorú postavila práve firma MRV.

Je nám veľkou cťou, že môžeme tohtoročný titul udeliť práve Rubensovi a vzdať tak hold prvému EY Svetovému podnikateľovi roka z Južnej Ameriky,“ vyhlásil predseda poroty EY Svetového podnikateľa roka Jim Nixon, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ americkej spoločnosti Nixon Energy Investments. „Na porotu zapôsobil jeho inovatívny podnikateľský duch a jeho úsilie o spravodlivejšiu a rovnoprávnejšiu spoločnosť“.

Celý svoj život sa usilujem, aby som priniesol vo forme vlastného bývania dôstojnosť do života ľudí, pre ktorých by bol tento sen inak nedosiahnuteľný. Som veľmi hrdý, že sa mi dostalo takéhoto uznania, tu sa však moja práca nekončí. Stavebný priemysel má v súčasnosti dobré postavenie ďalej vytvárať pozitívny spoločenský vplyv. Verím, že keď má človek ekonomickú moc, nemal by ju využívať len na tvorbu bohatstva, ale aj na spoločenský rozvoj, a že dedičstvo MRV pretrvá aj pre budúce generácie,“ vyjadril svoje dojmy tohtoročný víťaz Rubens Mein, predseda spoločnosti MRV Engenharia e Participaçoes S.A.

Rubensova jasná vízia, odhodlanie a zameranie pomohli nespočetnému množstvu brazílskych rodín zabezpečiť si prvé bývanie. O jeho vodcovských schopnostiach svedčí aj jeho vytrvalosť, s ktorou sa mu aj napriek nepriaznivej hospodárskej situácii podarilo v turbulentným rokoch vybudovať najväčšiu brazílsku spoločnosť orientujúcu sa na výstavbu domov a bytov, a dokonca najväčšieho rezidenčného developera v Latinskej Amerike. Rubens je skutočný inšpiratívny víťaz titulu Svetový podnikateľ roka,“ povedal o tohtoročnom víťazovi Mark Weinberger, predseda správnej rady a generálny riaditeľ EY.

Slovenskú republiku na tohtoročnom svetovom finále súťaže reprezentoval Michal Weis, zakladateľ spoločnosti IBL Software Engineering, spol. s r.o. Sme hrdí na to, že aj tak malá krajina, akou Slovensko je, má svojho silného reprezentanta medzi svetovou podnikateľskou špičkou,“ hovorí Matej Bošňák, vedúci partner EY na Slovensku.

“Je to úžasná pocta byť súčasťou svetového finále a mať možnosť zažiť stretnutia s výnimočnými ľuďmi, porozprávať sa o ich inšpirujúcich príbehoch plných odhodlania a túžby zmeniť svet. Som rád, že aj na Slovensku je mnoho podnikateľov, ktorý dokážu inšpirovať ďalších. Ďakujem za túto životnú príležitosť!” sprostredkúva svoje pocity bezprostredne po návrate z Monaka Michal Weis.

Tento ročník bol pre mňa mimoriadny. Ako Master Coach som sa zúčastnila prípravy národných víťazov na stretnutiach s porotou. Zblízka som spoznala inšpiratívne príbehy týchto výnimočných ľudí, ktorí sa popri hrdosti na dosiahnuté úspechy vyznačujú nesmiernou pokorou. Navždy zmenili môj pohľad na mnohé odvetvia priemyslu či služieb.“ dopĺňa Eva Stejskalová, spoluzakladateľka spoločnosti MicroStep, spol. s r. o. a držiteľka titulu EY Podnikateľ roka 2014 Slovenskej republiky.

O Rubensovi Meninovi a spoločnosti MRV Engenharia e Participaçoes S.A.

Motivácia Rubensa založiť si vlastnú spoločnosť vznikla, keď si uvedomil, že vlastné bývanie je pre mnohých Brazílčanov nedosiahnuteľným snom. V roku 1979, keď mal iba 21 rokov, založil spolu s dvoma spoločníkmi firmu MRV Engenharia e Participaçoes S.A. V období „favelizácie“ brazílskych miest v 70. rokoch Rubens vybadal príležitosť urobiť nehnuteľnosti dostupnejšími pre bežných ľudí tak, že zmenil výstavbu domov a bytov z kvázi remeselnej činnosti na skutočné priemyselné odvetvie.

Pod vedením Rubensa sa stavebnej spoločnosti v roku 2017 podarilo odovzdať viac než 320-tisíc domov a bytov v Brazílii a splniť tak sen vlastniť svoje bývanie vyše jednému miliónu ľudí. Aktuálne firma MRV stavia 214 developerských projektov, pričom na každý projekt pripadá priemerne 398 bytových jednotiek. Od roku 2008 sa MRV spolu s niekoľkými ďalšími spoločnosťami zúčastňuje na programe sociálneho bývania brazílskej federálnej vlády s názvom „Minha Casa, Minha Vida“ (Môj dom, môj život), v rámci ktorého sa Brazílčanom odovzdali tri milióny domov.

Hľadanie inovačných riešení bolo vždy súčasťou Rubensovho prístupu. MRV využíva napríklad stavebnú technológiu betónových stien, ktorá je hospodárna, flexibilná a trvalo udržateľná. Vďaka tejto metóde sa MRV podarilo znížiť priemerný počet svojej pracovnej sily z 12 na 3,5 pracovníka a zároveň postaviť štvorposchodovú budovu so 16 bytovými jednotkami len za 10 pracovných dní. Súčasťou stratégie MRV je stavať menej jednotiek v metropolách a viac v stredne veľkých mestách v Brazílii, v ktorých sú pozemky lacnejšie a konkurencia nižšia. V roku 2015 predstavovali stredne veľké mestá 70 % aktivít MRV.

Počas desaťročí sa Rubensovi podarilo svoju činnosť aj diverzifikovať. V roku 1994 založil Banco Inter, ktorá v marci 2018 požiadala brazílsku komisiu pre cenné papiere a burzu o vstup na kapitálový trh. V roku 2008 založil spoločnosť LOG, ktorá sa špecializuje na rozvoj a prenajímanie logistických areálov, obchodných centier, kancelárskych komplexov a parciel na komerčné účely. V roku 2012 založil v USA spoločnosť American Housing Solutions (AHS), zabezpečujúcu kvalitné bývanie pre nízkopríjmové domácnosti, ktoré vynakladajú viac ako polovicu svojho príjmu na nájomné. V tom istom roku Rubens založil aj developerskú spoločnosť URBAMAIS, ktorá pomáha rodinám získavať a pripravovať kvalitné stavebné parcely na účely budovania trvalo udržateľných obytných štvrtí.

Počas 38 rokov svojej existencie stavebná spoločnosť MRV investovala viac než 302 miliónov USD do mestskej infraštruktúry, okrem iného do výstavby komunikácií, kanalizačných sietí, pouličného osvetlenia alebo školských, predškolských a zdravotníckych zariadení. MRV stála aj za vybudovaním verejných námestí a revitalizáciou parkov. Prostredníctvom brazílskeho programu „Programa Amigo do Clima“ (Program priateľa klímy) MRV dosiahla cieľ vysadiť 1 milión stromov, čím sa z ovzdušia odstránilo 550-tisíc ton oxidu uhličitého.

Pod vedením Rubensa sa firma rozrástla na rodinný podnik, v rámci ktorého sa jeho ambiciózny a optimistický postoj preniesol na ďalšiu generáciu. Jeho syn Rafael spolu so synovcom Eduardom Fischerom zastávajú funkciu generálneho riaditeľa a dcéra Maria vedie právne oddelenie MRV.

O porote súťaže

Predsedom nezávislej poroty bol Jim Nixon zo spoločnosti Nixon Energy Investments (USA). Ďalšími členmi poroty boli:

Rosario Bazán, DanPer (Peru)

Diane Foreman, Chelsea Group Ltd. (Nový Zéland)

Ruigang Li, CMC Capital Partners (pevninová Čína)

Manny Stul, Moose Enterprise Holdings & Controlled Entities (Austrália)

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.