• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Pohlavná choroba ako suvenír z dovolenky, ochráňte sa

  • 11:50 30.07.2013
  • BRATISLAVA
Pohlavná choroba ako suvenír z dovolenky, ochráňte sa

Počas dovolenkového obdobia môže byť pri troche neopatrnosti neželaným suvenírom pohlavné ochorenie.


Zvlášť hrozba vírusu HIV by mala motivovať k používaniu účinnej ochrany.

"Vírus HIV sa prenáša troma spôsobmi. Sexuálnym kontaktom, krvou a krvnými derivátmi, alebo z matky na dieťa. Najčastejším spôsobom infikovania je nechránený pohlavný styk. Aj keď jeho pravdepodobnosť prenosu je menšia ako jedno percento, platí to len pre ľudí, ktorí netrpia nejakou inou pohlavne prenášanou chorobou," vysvetlil Pavol Jarčuška, zástupca prednostu pre pedagogickú činnosť Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach a UNLP Košice.

Jedinec s pohlavnou chorobou je ohrozenejší

Ak má človek inú pohlavnú chorobu, podľa jeho slov sa tým poruší celistvosť sliznice pohlavných orgánov a pravdepodobnosť nakazenia sa zvýši viac ako desať ráz. Najrizikovejší je genitálny herpes, ktorým trpí až 15 percent dospelej populácie. Pravdepodobnosť nákazy vírusom HIV je oveľa vyššia pri análnom styku.

Vírus, ktorý vnikne akoukoľvek cestou do organizmu, sám o sebe nie je schopný prežiť. Dokáže to len za pomoci špeciálnych bielych krviniek, na ktoré sa naviaže prostredníctvom receptora na ich povrchu. Keď sa dostane do vnútra bunky, zmení genetickú informáciu jej jadra tak, že lymfocyt začne produkovať nové vírusy. Výsledkom sú stovky kópií vírusu, pričom práve množstvo vírusov v organizme je rozhodujúce.

Imunitný systém zvládne nízku dávku vírusu

Ak ho do tela vnikne iba málo, imunitný systém človeka si s nimi dokáže poradiť. Na to, aby došlo k infekcii, musí byť prítomný určitý počet kópií vírusu. Práve preto nie sú infekčné napríklad slzy alebo sliny infikovaného človeka. Aj tie síce obsahujú vírusy HIV, ale ich počet je nižší a preto nespôsobí prenos infekcie. Problém nastane až vtedy, keď vnikne do organizmu väčšie množstvo vírusov. Preto môže mať človek nechránený sexuálny styk s infikovaným človekom a nemusí sa nebezpečným vírusom nakaziť - ale rovnako sa môže stať osudným aj jediné zakopnutie. Podľa Jarčušku je relatívne rizikové tetovanie.

"V USA sa týmto spôsobom nakazí ročne až dvetisíc ľudí. Preto neodporúčam nechať si v zahraničí tetovať telo, ani si nechať urobiť tetovaním takzvaný permanentný mejkap na línii viečok alebo na perách,“ uviedol.

HIV na Slovensku

Na Slovensku sa prvý pacient objavil v roku 1985 a dnes je evidovaných viac ako 550 HIV pozitívnych pacientov, z ktorých asi pätina sú cudzinci. "Aj keď vo svete tvoria ženy vo všeobecnosti približne rovnú polovicu pacientov, u nás je to len približne 20 percent a deti nakazené HIV na Slovensku neevidujeme vôbec,“ skonštatoval Jarčuška, ktorý pripomenul, že aj keď liečba ochorenia HIV v ostatných rokoch výrazne pokročila, vyliečiť infikovaných úplne zatiaľ lekárska veda nedokáže.

Najlepšia a najlacnejšia ochrana pred HIV je preto prevencia, teda bezpečný pohlavný styk. "Ideálnym riešením by bol jediný sexuálny partner na celý život, menej konzervatívnym ľuďom však postačí používanie prezervatívov. Zvlášť pri takzvaných letných láskach na dovolenke,“ zdôraznil Jarčuška, podľa ktorého predstavuje prezervatív ochranu aj pred celým radom ďalších pohlavne prenosných chorôb ako sú kvapavka, syfilis, trichomoniáza, chlamýdie, hepatitída typu B a C, genitálny herpes, mäkký vred či HPV infekcie.

Informovala hovorkyňa UPJŠ v Košiciach Jaroslava Oravcová.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.