• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Bolesť chrbta: Toto je najhorší spôsob, akým ju môžete „liečiť“

  • 20:56 15.06.2018
  • Londýn
Bolesť chrbta: Toto je najhorší spôsob, akým ju môžete „liečiť“

Bolesť chrbta je častým problémom väčšiny z nás a môže sa prejaviť na spodku alebo vrchu chrbtice. Ak si však chcete pomôcť, toto pri jej liečení rozhodne nerobte!

Bolesť chrbta môže mať niekoľko príčin. Najčastejšie vzniká v dôsledku poranenia alebo námahy po ťažkej fyzickej práci. Najčastejšie nás chrbát bolí v spodnej časti, čo sa však môže preniesť až ku krku alebo bokom. Ak si chcete uľaviť, môžete vyskúšať napríklad strečing postihnutých svalov.

Existuje aj spôsob liečby chrbta, ktorým si môžete viac uškodiť ako pomôcť. Ako hovorí riaditeľ spoločnosti na výrobu zariadení na podporu kĺbov Paul Starkey, pri strečingu by ste sa mali zamerať na obmenu rôznych cvikov.

„Keď sa vám niektorý cvik zapáči, môže vás to zvádzať k tomu, aby ste ho neustále opakovali, čím zanedbáte ostatné druhy pohybov. Tým, že budete rovnaké aktivity opakovať zakaždým, keď budete cvičiť, zapojíte vždy tie isté svaly, čo by mohlo vyvíjať zvýšený tlak na kĺby.“

Odborník odporúča obmieňať cviky, ktoré sa vám páčia. Či už radi beháte, alebo radšej bicyklujete, skúste svoju obľúbenú aktivitu z času na čas prerušiť iným cvikom.

Najlepšie spôsoby, ako sa zbaviť bolesti chrbta

Starkey pre Express Online vymenoval aj niekoľko druhov cvičení, ktoré sú obzvlášť účinné pri liečení bolestí chrbta. „Posilňovanie pomáha spevniť svaly okolo kĺbov a bolo tiež dokázané, že redukuje bolesť u ľudí s artritídou. Na druhej strane napríklad plávanie alebo turistika pomáhajú zlepšovať pohyblivosť a odolnosť kĺbov.“

Ako uvádza Britská národná zdravotná služba, najlepším spôsobom, ako sa zbaviť bolesti chrbta, je aktívny životný štýl a pravidelné cvičenie. „Pred 20 rokmi sa odporúčal odpočinok. Vďaka výskumu dnes vieme, že opak je pravdou.“

Len pre predstavu, pod pojmom aktívny životný štýl si netreba hneď predstavovať každodenné posilňovanie či plávanie. Stačí, keď každý deň vykonáte nejakú menej namáhavú aktivitu – napríklad umyjete podlahu alebo utriete prach, ktorá vám spríjemní sedavý spôsob života, aký dnes sprevádza väčšinu z nás.

Podľa britského ústavu zameraného na výskum artritídy je skvelým prostriedkom na boj proti bolesti chrbta aj joga. „Ľudia, ktorým bolesť chrbta ustúpila, často prestávajú cvičiť. To je chyba – preventívnym cvičením jej totiž môžete bolesti zabrániť v návrate.“

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk, arthritisresearchuk.org, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.