• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Zabúdanie v mladom veku - tu sú možné príčiny

  • 19:39 03.06.2018
  • Bratislava
Zabúdanie v mladom veku - tu sú možné príčiny

Každý z nás občas na niečo zabudne. Ak ale pravidelne pátrate v pamäti po tom, kam ste odložili telefón alebo kde sú vaše kľúče, niečo môže negatívne ovplyvňovať vašu pamäť. Prečítajte si, čo okrem chorôb môže zabúdanie spôsobovať.

Najčastejšou príčinou, ktorá môže ovplyvniť pamäť mladého aj staršieho človeka, je dlhodobý stres. Počas stresu sa do nášho tela vyplavujú stresové hormóny, ktoré pôsobia aj na našu schopnosť rozpamätať sa. Niekedy nám môžu vypadnúť aj také samozrejmé veci ako miesto bydliska, alebo dokonca vlastné meno. Je to spôsobené tým, že mozog sa sústredí na podnet, ktorý ho stresuje a ostatným informáciám nevenuje až takú pozornosť a energiu.
Okrem stresu ovplyvňujú našu pamäť negatívne aj tieto veci:

Nedostatok spánku
Ak chodíte pravidelne spávať neskoro a spíte menej ako 7 hodín, po čase sa to prejaví aj na vašej pamäti. Pokiaľ je to možné, skúste si zorganizovať čas tak, aby ste svojmu telu aspoň 4 dni v týždni dopriali poriadny a dlhý spánok.

Fajčenie
Dlhoroční fajčiari by sa okrem svojich pľúc mali obávať aj o svoj mozog. Často sa totiž práve v tejto skupine vyskytujú aj problémy s pamäťou a celkovo s prenosom informácií medzi jednotlivými časťami mozgu.


Ak ste ale iba príležitostný fajčiar, takéto problémy by vám hroziť nemali.

Štítna žľaza
Je dôležitá pri produkcii hormónov a pre látkovú premenu, no pôsobí aj na naše fungovanie pamäte. Tento problém sa vyskytuje častejšie u žien než u mužov, ak si ale neviete vysvetliť náhle problémy s pamäťou, vyhľadajte svojho lekára a požiadajte ho o test na štítnu žľazu.

Alkohol
Občasný pohárik či dva kvalitného alkoholu nezaškodí. Vo veľkých množstvách sa ale dokáže nepekne pohrať s pamäťou a vytvoriť jednoducho "okno". Dávajte si pozor, aby ste sa do takýchto stavov nedostávali príliš často - vaša pamäť by sa mohla veľmi rýchlo začať zhoršovať a mozog degenerovať.

Lieky
Našu pamäť najčastejšie ovplyvňujú antihistaminiká, anestetiká a tiež antidepresíva. U niektorých ľudí sa ale problémy s pamäťou prejavujú aj pri užívaní tabletiek na chudnutie, liekov na srdce či inkontinenciu. Pokiaľ vám ale tieto lieky predpísal lekár, nemôžete ich prestať len tak užívať. Ak cítite hocaké problémy, nielen s pamäťou, vždy sa so svojim lekárom musíte o užívaní liekov poradiť.


Pokiaľ vás problémy s pamäťou trápia dlhodobo alebo sa pomaly zhoršujú, nepodceňte situáciu, vyhľadajte svojho lekára a pátrajte po príčinách.

Zdroj: Info.sk, DK, everydayhealth.com, self.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.