• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
10°Bratislava

Výživová poradkyňa prezrádza pravdu o výrobkoch zo sóje: Skutočne nám neškodia?

  • 19:50 29.05.2018
  • Svet
Výživová poradkyňa prezrádza pravdu o výrobkoch zo sóje: Skutočne nám neškodia?

Mali by sme dávať pozor na to, koľko výrobkov zo sóje bežne zjeme? Sú niektoré z povier o ich škodlivosti pravdivé? Odpovede na tieto otázky vám dá skúsená odborníčka na výživu.

Okolo sóje a výrobkov z nej dlhodobo existuje dišputa medzi tými, ktorí nevedia vynachváliť jej skvelý prínos pre zdravie človeka uprednostňujúceho rastlinnú stravu, a tými, ktorí hovoria, že sója je pre človeka škodlivá.

Sója sa veľmi rýchlo prepracovala z ázijskej kuchyne do regálov supermarketov po celom svete – či už vo forme mlieka, dochucovadla alebo tofu. Sójové bôby, ktoré sú najrozšírenejšou kultivovanou strukovinou na svete, sa dlhodobo považujú za nevyhnutnú zložku vegetariánskej a vegánskej stravy, pomocou ktorej sa ľahko dajú nahradiť mäsové výrobky.

Existuje ale jasná odpoveď na to, či je sója naozaj zdravá alebo nezdravá? Nedostatok informácií o problematike sa rozhodla vyriešiť výživová poradkyňa Rhiannon Lambertová, ktorá je tiež autorkou knihy Re-nourish. Podľa nej by sme v prvom rade mali uznať, že sója je dobrým zdrojom bielkovín.

„Na rozdiel od väčšiny rastlinných bielkovín, sója obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré naše telo nedokáže vyrobiť, a tak ich potrebujeme získavať stravou. Šálka uvarených sójových bôbov obsahuje zhruba 22 gramov bielkovín, teda skoro toľko, koľko nájdeme v jednej porcii steaku!“

Sója a jej vplyv na mužské prsia

Dietetička Lambertová sa v rozhovore pre britský Independent tiež vyjadrila na margo neovereného mýtu, ktorý tvrdí, že konzumácia sóje u mužov vyvoláva rast poprsia. Podľa nej je to holý nezmysel.

„Sója neobsahuje žiadny estrogén a neexistuje dôkaz o tom, že sója narušuje sexuálny vývoj alebo redukuje hladinu testosterónu u mužov.“

Lambertová naopak upozorňuje na výskumy, ktoré v minulosti preukázali prítomnosť fytoestrogénov v sóji, vďaka ktorým sa udržiava rovnováha medzi hladinou estrogénu a progesterónu v tele. Fytoestrogény takisto pomáhajú zmierňovať príznaky nadmerného množstva estrogénu v organizme.

Fytoestrogény možno nájsť aj v kávových zrnách, jablkách, ovsených vločkách, ryži, mrkve a pive. „Zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v sóji, sú silné antioxidanty, ktoré nás podľa výskumov chránia pred chorobami,“ vysvetľuje Lambertová.

Sója a vznik rakoviny

Ďalšou z pomerne známych povier je tá, že sója spôsobuje rakovinu. Aj k tomuto tvrdeniu sa Lambertová stavia negatívne:

„Mýtus o tom, že sója spôsobuje rakovinu, vznikol preto, že zložky sóje dokážu nahradiť estrogén v tele – a niektoré druhy rakoviny rastú za prítomnosti estrogénu.

V porovnaní s Amerikou obyvatelia východnej Ázie, ktorí sa považujú za najväčších konzumentov sóje, majú oveľa menej prípadov rakoviny prsníka a prostaty a kardiovaskulárnych ochorení. Takisto u nich menej dochádza k zlomeninám.“

Celkovo si výživová poradkyňa myslí, že by ste nemali nasilu jesť výrobky zo sóje, pokiaľ vám nechutia, ale určite by ste sa ani nemali báť ich negatívneho dopadu na svoje zdravie.

„Na každú štúdiu, ktorá hovorí o nebezpečenstve sóje a jej vplyve na porušenie hormonálnej rovnováhy, existuje ďalšia štúdia, ktorá hovorí o jej pozitívach,“ uzatvára Lambertová.

Zdroj: Info.sk, DP, independent.co.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.