• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 17.1.2022Meniny má Nataša
Bratislava

GDPR komplikuje náš chod, tvrdia samosprávy

  • 17:27 27.05.2018
  • Bratislava
GDPR komplikuje náš chod, tvrdia samosprávy

Nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov, známe pod skratkou GDPR, neprináša do fungovania samospráv nič iné len komplikácie a potenciálny priestor pre administratívnu šikanu.

Zhodli sa na tom šéfovia samospráv, poukazujúci i na absurdné situácie, ktoré nové nariadenie vo fungovaní miest a obcí vytvára.

Starosta Šenkvíc v Pezinskom okrese Peter Fitz v tejto súvislosti spomenul problém so zápisom do pamätnej knihy obce. „Napríklad by sme tam chceli uviesť, že v ten a ten deň sa občan obce dožil 100 rokov aj s jeho dátumom narodenia. Ale v dôsledku GDPR nemôžeme. A takýchto príkladov je viac,„ skonštatoval. Hoci je zmierený s tým, že nové pravidlo bude musieť samospráva dodržiavať, je presvedčený, že “niektoré veci sú zbytočne cez čiaru„.

Expresívnejší v tomto zmysle je starosta Rohožníka na Záhorí Peter Šváral. „Na jednej strane máme byť vo verejnej správe čo najviac otvorení a na strane druhej sa zavádzajú takéto obmedzovania,“ poznamenal. „Podľa mňa to spôsobí iba papierovačky a príležitosť pre kontroly, ktoré zasa budú možnosťou 'buzerácie' ľudí vo verejnom, ale i súkromnom sektore,“ uviedol o GDPR.

Primátor Stupavy Roman Maroš priznal, že pri príprave na nové nariadenie, ktoré sa dotkne nielen mestského úradu, ale aj jeho rozpočtových a príspevkových organizácií, panovalo rozčarovanie. „Keď sme napríklad oznámili riaditeľkám našich školských a predškolských zariadení, čo to bude znamenať, boli až zhrozené, kam to speje,“ uviedol. „Povinnosť si splníme, no vyjadrovať sa k nej pozitívne asi naozaj nemožno,“ dodal.

Aj predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Sýkora na tohtotýždňovom sneme ZMOS-u v Bratislave spomínal problém s GDPR, dával ho do súvislosti s administratívou, ktorá sťažujú mestám a obciam možnosť starať sa o reálne problémy svojich občanov. "Zavádzanie nových pravidiel v rámci ochrany osobných údajov sprevádzajú nejasnosti, nejednoznačnosť a dovolím si tvrdiť, že aj obavy z nechceného porušovania legislatívy,“ povedal doslovne a deklaroval, že sa združenie bude zasadzovať o to, aby Úrad na ochranu osobných údajov bol v riešení problémov samospráv v tejto oblasti čo najviac nápomocný.

V piatok 25. mája vstúpilo do platnosti nové nariadenie Európskej únie o ochrane osobných údajov (GDPR). Okrem iného umožní občanom zmazať svoje osobné údaje, ktoré sú uložené u on-line dodávateľov a prevádzkovateľov sociálnych sietí. Komisárka EÚ pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová ozrejmila, že cieľom nariadenia je, aby ľudia mali osobné údaje pod kontrolou, aby vedeli, kde a kto nimi disponuje, ako s nimi nakladá a či ich speňažuje. Preto je v nariadení zakomponovaná potreba poskytnúť súhlas s použitím údajov a právo povedať „nechcem, aby ste s mojimi údajmi nakladali, vráťte mi ich a zabudnite, že existujem“. Nariadenie zavádza aj možnosť udeľovať pokuty pre tých, ktorí nebudú dodržiavať pravidlá. Sankcie sa môžu vyšplhať až do výšky 20 miliónov eur.

Zdieľať tento článok na Facebooku
Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia varuje pred pádom stromov

Polícia varuje pred pádom stromov

DNES - 16:15Domáce

Polícia informuje o takomto prípade z diaľnice D2.

Polícia upozorňuje na množiace sa podvody. Takto vám ukradnú údaje z platobných kariet

Polícia upozorňuje na množiace sa podvody. Takto vám ukradnú údaje z platobných kariet

DNES - 15:27Domáce

Páchateľ získal údaje z platobných kariet pri kúpe z inzertného portálu.

Sestry sa sťažujú na chaos pri vyplácaní 350-eurového príspevku pre zdravotníkov

Sestry sa sťažujú na chaos pri vyplácaní 350-eurového príspevku pre zdravotníkov

DNES - 14:36Domáce

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek sa sťažuje na chaos pri vyplácaní finančného príspevku vo výške 350 eur.

SaS: Návšteva Žilinku v Rusku je prejavom nekultúrnosti i bezpečnostným rizikom

SaS: Návšteva Žilinku v Rusku je prejavom nekultúrnosti i bezpečnostným rizikom

DNES - 14:29Domáce

Uviedla to strana SaS v reakcii na účasť generálneho prokurátora na oslavách 300. výročia vzniku ruskej prokuratúry.

Mladík narazil s autom do stromu, zranilo sa šesť ľudí vrátane detí

Mladík narazil s autom do stromu, zranilo sa šesť ľudí vrátane detí

DNES - 14:23Domáce

Bolo začaté trestné stíhanie pre trestný čin ublíženia na zdraví.