• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Bolesť očí: Najčastejšie príčiny a liečba

  • 19:03 21.05.2018
  • Bratislava
Bolesť očí: Najčastejšie príčiny a liečba

Každý z nás sa už aspoň raz v minulosti stretol s tým, že mu napuchli oči alebo v nich pociťoval bolesť. Niekedy sa oči vyliečia samé, inokedy je im treba pomôcť. Ako ste na tom vy?

Zdá sa vám, že si v poslednej dobe často pretierate oči, sťaželi vám viečka alebo bez príčiny roníte krokodílie slzy? Často pociťujete bolesť alebo nepohodlie v oblasti očí? Tieto príčiny sú najčastejším spúšťačom vašich problémov.

  • Blefaritída

Ochorenie s týmto názvom je jednou z najčastejších príčin bolesti očí. Blefaritída je zápalové ochorenie viečok, ktoré sa prejavuje opuchnutím, pálením, svrbením a začervenaním viečok. Lekár vám môže na pomoc predpísať špecifické očné kvapky.

  • Zápal spojiviek

Zápal očných spojiviek, alebo konjuktivitída, môže byť príznakom alergie, vírusového alebo bakteriálneho zápalu. Prejavuje sa opuchnutím cievok v okolí spojiviek, v dôsledku čoho vzniká začervenanie očného bielka. Postihnuté oko tiež svrbí a spôsobuje nepríjemný pocit.

Na bakteriálnu konjuktivitídu sa zvyčajne predpisujú antibakteriálne očné kvapky, no pomôžu aj antihistamíny, tablety alebo sirup, ktoré sa zameriavajú na boj proti príznakom alergií.

  • Zápal rohovky (keratitída)

Aj zápal rohovky dokážu vyvolať vírusy alebo baktérie. Toto ochorenie je pre vás obzvlášť rizikové, ak si pred spaním zabudnete vybrať šošovky, alebo si ich pred nasadením dostatočne nevyčistíte. Zápal rohovky môže sprevádzať žltý výtok z oka, zahmlené videnie a svetloplachosť.

Keratitída sa opäť lieči kvapkami, no v horších prípadoch je nutná operácia.

  • Cudzie teleso

Podráždenie oka dokáže vyvolať aj prach alebo mihalnica, ktorá sa zasekla medzi buľvou a viečkom. Ak je častica priveľká alebo príliš ostrá, môže spôsobiť trvalé poškodenie oka. Najlepšie preto urobíte, ak sa ju pokúsite vybrať pomocou vreckovky alebo zvlhčovacích kvapiek.

  • Zelený zákal (glaukóm)

Pod pojmom zelený zákal, alebo glaukóm, rozumieme niekoľko ochorení, ktoré majú spoločný príznak zvyšovania tlaku na očný nerv. Neliečený glaukóm môže viesť až k slepote. Toto ochorenie je v raných štádiách ťažké identifikovať, pretože nespôsobuje žiadne citeľné ťažkosti.

Špecifickým druhom ochorenia je takzvaný primárny glaukóm s uzavretým uhlom, pri ktorom dochádza k náhlemu zvýšeniu tlaku v oku. Prejavuje sa prudkou bolesťou, malátnosťou, zvracaním, bolesťou hlavy a zhoršením zraku. Na zmiernenie tlaku sa podávajú očné kvapky a tablety. Neskôr môže byť potrebný chirurgický zákrok.

  • Uveitída

Uveitída, alebo zápal strednej vrstvy očnej buľvy, najčastejšie vzniká v dôsledku poranenia pri nehode, počas zápalu alebo pri problémoch s imunitným systémom. Medzi jej príznaky patrí bolesť a začervenanie oka, a často aj zhoršenie zraku. Uveitída sa lieči steroidnými, antibiotickými alebo antivirálnymi kvapkami.

  • Optická neuritída

Ide o zápal nervu, ktorý vystreľuje zo zadnej časti očnej buľvy do mozgu. Jeho príčinou je často skleróza multiplex a iné ochorenia a zápaly. Pokiaľ sa vám zdá, že sa vám zhoršuje zrak, alebo cítite nepohodlie pri prudkom presmerovaní zraku z jednej strany na druhú, je možné, že sa u vás vyvinula práve optická neuritída, ktorá sa lieči pomocou kortikosteroidov.

  • Zápal prínosových dutín (sínusitída)

Zápal prínosových dutín je častým zdrojom bolesti oka (očí). Môže byť spôsobená zápalom, alergiou alebo reakciou na znečistené ovzdušie. Liečba sínusitídy zahŕňa naparovanie nad horúcou slanou vodou, pitie veľkého množstva tekutín a preplachovanie dutín slanou vodou.

  • Jačmeň

Jačmeň na oku si všimnete hneď – je to malý hrboľ na jednom z viečok, ktorý sa vytvára, keď sa upchá alebo zapáli jedna z mazových žliaz alebo vlasových folikúl. Pri liečbe by vám malo pomôcť prikladanie teplých obkladov po dobu aspoň jedného týždňa, no pri pretrvávajúcich alebo zhoršujúcich sa príznakoch je nutná návšteva odborníka.

Zdroj: Info.sk, DP, webmd.com, slovenskypacient.sk, Foto: publicdomainpictures.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.