• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
11°Bratislava

Našu slnečnú sústavu čoskoro navštívi ďalšia hviezda

  • 20:43 10.05.2018
  • Madrid
Našu slnečnú sústavu čoskoro navštívi ďalšia hviezda

Astronómovia vedeli o príchode známej hviezdy už dlhšie, no nečakali, že sa ho dočkáme tak skoro.

K našej slnečnej sústave raz dorazí ďalšia hviezda – tak doteraz znela predpoveď astronómov do budúcnosti. Dnes sa im túto myšlienku nielen podarilo potvrdiť, ale navyše zistili, že záhadná hviezda nás navštívi skôr, než to čakali.

Hviezda s názvom Gliese 710 má zhruba 60 percent hmoty Slnka. V skutočnosti ide o trpasličiu hviezdu, ktorá by k našej domovine mala doraziť približne za milión rokov. Tento fakt je pre Zem hrozbou už teraz, pretože to znamená, že hviezda sa čoskoro dostane do prostredia rozsiahleho mračna komét, ktoré sa nachádzajú na okraji slnečnej sústavy (Oortov mrak). Hviezda by tu mohla svojou prítomnosťou odraziť niektoré kométy do vnútra slnečnej sústavy, a dokonca by mohla narušiť ich gravitačnú silu.

Znázornenie Oortovho mraku, ktorý obklopuje našu slnečnú sústavu

O blížiacej sa hviezde prvýkrát v roku 2016 informovalo duo astronómov Filip Berski a Piotr Dybczyński, ktorí v tom čase odhadovali, že hviezda sa k nám najbližšie priblíži o 1,35 milióna rokov, pričom mala prísť do vzdialenosti 0,25 svetelných rokov – teda asi 16.000-krát vzdialenosť Zeme od Slnka.

Na verejnosť dnes prenikla analýza nových dát o pohybe hviezdy, ktorú vypracovali Raul de la Fuente Marcos a Carlos de la Fuente Marcos. Vedci z Madridskej univerzity sa najnovšie nazdávajú, že hviezda k nám príde skôr, a to do oveľa menšej vzdialenosti. Podľa tejto vedeckej dvojice k nám Gliese 710 doletí už o 1,29 milióna rokov, a to len do vzdialenosti 0,07 svetelných rokov – čo predstavuje o 100-krát väčšiu vzdialenosť ako obežná dráha Pluta.

Na rozdiel od predošlých zistení, Fuente Marcosovci si nemyslia, že by prítomnosť hviezdy akýmkoľvek spôsobom ovplyvnila gravitačnú silu planét, no na druhej strane pripúšťajú, že by mohla spustiť roj meteoritov, ktoré by smerovali do vnútra slnečnej sústavy.

Slnečnú sústavu v minulosti už niekto navštívil

Tím vedcov prišiel s novým zistením vďaka pohľadu na model návštevy, ktorá sa odohrala asi pred 70.000 rokmi. Vtedy sa k našej slnečnej sústave priblížil červený trpaslík Scholzova hviezda, ktorý prišiel až do vzdialenosti jedného svetelného roka.

V súčasnosti sa hviezda Gliese 710 nachádza vo vzdialenosti 62 svetelných rokov od nás a nespôsobuje nám žiadne ťažkosti. Je však pravdepodobné, že naši potomkovia sa budú musieť zamyslieť nad opatreniami, ktoré prijmú, keď sa hviezda priblíži.

Zdroj: Info.sk, DP, arxiv.org, iflscience.com, Foto: Wikimedia Commons
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.