• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Vysoko funkčná úzkosť: 5 vecí, ktoré by ste o nej mali vedieť

  • 21:50 04.05.2018
  • Bratislava
Vysoko funkčná úzkosť: 5 vecí, ktoré by ste o nej mali vedieť

Ľudia, ktorí trpia týmto typom úzkosti navonok vyzerajú v poriadku a sú úspešní, no vo vnútri sú vystresovaní a potrebujú pomoc. Tu je päť faktorov, o ktorých by ste mali vedieť.

Vysoko funkčná úzkosť nie je v skutočnosti uznávanou diagnózou, ale mnohých ľudí trpiacich úzkosťou tento pojem spája. Odkazuje na ľudí, ktorí majú úzkosť, ale navonok sa zdá, že všetko v ich živote funguje "normálne". Ak máte vysoko funkčnú úzkosť, zistíte, že vás často posúva smerom dopredu a v niektorých situáciách môže byť užitočná. To však neznamená, že nie je extrémne vyčerpávajúca.

Tu je 5 faktov, ktoré potrebujete vedieť o vysoko funkčnej úzkosti:

1. Nie je ľahké ju spozorovať.

Ľudia trpiaci vysoko funkčnou úzkosťou sa javia ako veľmi úspešní. Prácu vždy dokončíte načas, chodíte skoro, ste upravení a vyzeráte, že ste stále v pohybe. Avšak to, čo ľudia nevidia, je ochromujúca úzkosť a strach vo vašom vnútri, ktorý pomáha vytvárať túto auru úspechu. Vaša úzkosť vás robí efektívnymi. Rovnako ako niekto cíti úzkosť, keď hovorí pred publikom, vy cítite úzkosť, ak odovzdáte svoju prácu neskoro. Nikto netuší, že niečo nie je v poriadku, pretože váš výkon je vždy najlepší.

2. Môže spôsobovať intenzívny stres.

Pri vysoko funkčnej úzkosti pociťujete stres aj vtedy, keď na to nie je dôvod. Napríklad váš šéf môže požiadať urobiť úlohu do konca budúceho týždňa. Navonok vyzeráte pokojne, ale váš vo vašej mysli je už množstvo negatívnych myšlienok o tom, ako si všetko naplánujete. Keď prácu odovzdáte, budete mať obavy, či je dosť dobrá a či ste pre túto prácu boli tí praví. A potom, pretože ste urobili skvelú prácu, vám šéf pridelí ďalšie úlohy a cyklus sa znova opakuje. Pocit stresu vo všetkých aspektoch vášho života vás neuveriteľne oslabuje.

3. Neviete povedať nie.

Ako už bolo spomenuté, vysoká funkčná úzkosť môže spôsobiť, že sa intenzívne strachujete, keď vás niekto o niečo požiada. Často sa to môže vyriešiť tým, že si toho vezmete na starosti menej, ale vy jednoducho nedokážete povedať “nie”. Ľudia s vysoko funkčnou úzkosťou majú tendenciu mať nesmierne vysoké nároky na samého seba, čo vás vedie k tomu, že si nakladáte viac, ako dokážete zvládnuť. Nikdy neodmietnete pracovné projekty, spoločenské akcie ani pomoc priateľovi, napriek tomu, že už toho máte veľa. Strach z toho, že niekoho sklamete, je pre vás príliš veľký a radšej sa budete stresovať, ako by ste mali povedať “nie”.

4. Neviete požiadať o pomoc.

Ak trpíte vysoko funkčnou úzkosťou, možno bude pre vás ťažké požiadať o pomoc. Jedným z hlavných dôvodov môže byť to, že nemáte pocit, že by niečo nebolo v poriadku. Ako už bolo spomenuté vyššie, tento typ úzkosti vám nebráni v dosiahnutí úspechu a v skutočnosti vám pri vašom raste pomáha. Preto si myslíte, že všetko je v poriadku, ste dobrí vo vašej práci, váš život je organizovaný a kontrolovaný a nič nie je očividne "abnormálne". Avšak vnútorný boj a stres, ktorý každodenne cítite, je niečo, s čím by ste mohli potrebovať pomoc, a nie je nič zlého na rozhovore s priateľom alebo s blízkym o tom, ako sa cítite. Môžete sa cítiť lepšie, keď to zo seba dostanete von.

5. Ovláda váš život

Tento typ úzkosti môže ovládať mnoho aspektov vášho života bez toho, aby ste si to uvedomovali. To môže spôsobiť, že si vytvoríte prísnu rutinu, od ktorej sa nikdy neodchýlite. Môže to skutočne ovplyvniť váš spoločenský život a koľko radosti pociťujete. Prísne návyky a rutiny vám môžu dávať pocit, že ste viac zodpovední, ale ak vám ujde jeden tréning alebo schôdzka, prichádza na vás úzkosť. Postupné jemné narúšanie týchto rutín by mohlo zabrániť záchvatom úzkostí a zmierniť stres.

Život s vysoko funkčnou úzkosťou môže byť skutočne náročný a ak si myslíte, že by ste ňou mohli trpieť, je najlepšie vyhľadať pomoc v podobe blízkej osoby alebo terapeuta.

Spozorovali ste u seba niektoré zo znakov tejto úzkosti? Viete s týmito pocitmi bojovať? Podeľte sa o svoje skúsenosti v komentároch.

Zdroj: Info.sk, TM, psych2go.net, verywell.com, womenshealthmag.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.