• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

5 častých mýtov o vláknine, ktoré môžu za to, že jej denne nepríjmete dosť

  • 19:14 25.04.2018
  • Svet
5 častých mýtov o vláknine, ktoré môžu za to, že jej denne nepríjmete dosť

Vláknina je základnou zložkou zdravej stravy. Ak ste si doteraz mysleli, že dodržiavate odporúčané denné množstvá jej konzumácie, presvedčíme vás o opaku pomocou týchto nepravdivých informácií o nej.

Podľa najnovšieho prieskumu Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Slováci za deň prijmú 10 až 12 gramov vlákniny, čo nie je ani polovica odporúčanej dennej dávky (27 až 40 gramov). Ako národ sme na tom teda horšie ako napríklad Briti (denne prijmú 18 gramov vlákniny), ktorí sa percentom obéznych ľudí začínajú vyrovnávať Američanom.

Povedzme si najprv, čo je vláknina, na čo nám slúži a prečo je to problém, ak jej konzumujeme málo.

Vláknina je stavebným kameňom každej stravy. Ako zložka potravy pomáha plynulému tráveniu, chráni nás pred zápchou a dokonca znižuje riziko srdcových ochorení. Vláknina sa tiež považuje za jeden z prostriedkov ochrany pred mozgovou príhodou, cukrovkou a rakovinou hrubého čreva.

Vláknina je tiež skvelým pomocníkom pri chudnutí. Vďaka jej dostatočnému príjmu sa počas celého dňa cítime plní, v dôsledku čoho strácame chuť na prejedanie sa. Napriek dôležitosti vlákniny existuje niekoľko nedorozumení ohľadom množstva, ktoré by sme denne mali prijať, odkiaľ ju možno čerpať, a ďalšie. Stránka Healthista pre vás vybrala 5 najčastejších z nich:

Najbohatším zdrojom vlákniny sú cereálie a fazuľa

Mnoho z nás si pod pojmom „vláknina“ okamžite predstaví misku cereálií alebo keksy, ktoré nám spoločnosti ponúkajú na raňajky kvôli ich vysokému obsahu vlákniny. Tieto potraviny ale obsahujú aj veľa cukru, ktorý znižuje ich nutričnú hodnotu.

Lepšou alternatívou sú napríklad celozrnné obilniny a výrobky z nich (ovsené vločky, jačmeň), orechy a polysacharidy (napr. sladké zemiaky).

Je ťažké zabezpečiť, aby deti prijímali dostatok vlákniny

Deti by podľa britského Národného zdravotného systému (NHS) mali denne prijať okolo 20 gramov vlákniny – teda viac, ako priemerný dospelý. Keďže sa vláknina nachádza predovšetkým v zdravej strave, veľa dospelých považuje za nemožné „nakŕmiť“ ňou svoje deti.

Aby ste deťom zabezpečili dostatok vlákniny, môžete im na raňajky napríklad pripraviť vločky s ovocím a medom, alebo siahnite aj po zdravších cereáliách.

Existuje len jeden druh vlákniny

V skutočnosti existujú dva typy vlákniny: rozpustná a nerozpustná.

Rozpustnú vlákninu môžete nájsť vo vločkách, fazuli a šošovici. Za jej hlavný prínos považujeme schopnosť znížiť riziko srdcových ochorení.

Nerozpustnú vlákninu zas nájdete v pšeničných otrubách, celozrnných potravinách a niektorých cestovinách. Tento druh vlákniny pomáha jedlu rýchlejšie prejsť tráviacim traktom.

Na zabezpečenie zdravého trávenia človek potrebuje oba druhy vlákniny. Jedlá bohaté na vlákninu ich zvyčajne obsahujú obidva v rôznom pomere.

Všetky druhy ovocia a zeleniny sú dobrým zdrojom vlákniny

Je síce pravda, že každý druh ovocia aj zeleniny obsahuje vlákninu, no niektoré druhy jej majú menej, iné sú ňou zas nabité. Podľa odborníkov najlepším zdrojom vlákniny je brokolica, hrášok a kivi. V oddelení zeleniny zas siahnite po koreňovej zelenine, šalátovej uhorke alebo reďkovke.

Nemáte problémy s príjmom dostatku vlákniny

Ako sme už spomenuli, množstvo Slovákov preceňuje množstvo vlákniny, ktoré denne skonzumujú. Tento problém by mohlo vyriešiť niekoľko zmien v jedálničku.

Ak patríte medzi milovníkov kešu orieškov, nahraďte ich mandľami – dodáte si tak až o 1 gram viac vlákniny. Zmenou jahôd za hrozno môžete svoju dennú dávku vlákniny dokonca až zdvojnásobiť! Ďalej môžete vymeniť cereálie za vločky, sušené hrozienka za datle alebo jablká za mrkvu.

Zdroj: Info.sk, DP, healthista.com, independent.co.uk, pravda.sk, nhs.uk, Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.