• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

V piatok štartuje na Záhorí integrovaná doprava

  • 12:55 25.02.2013
  • BRATISLAVA
V piatok štartuje na Záhorí integrovaná doprava

Už v piatok 1. marca štartuje pilotný projekt integrovanej dopravy v okrese Malacky. V prvej etape bude cestujúcim zo Záhoria stačiť na cestu do Bratislavy a späť jeden predplatný cestovný lístok - takzvaná električenka alebo mesačník.

Jednotný predplatný cestovný lístok budú môcť cestujúci využívať v prímestských autobusoch dopravcu Slovak Lines, vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko i v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD).

Jednotný predplatný cestovný lístok zatiaľ nebude platiť vo vlakoch spoločnosti Regio Jet, ktorá sa aj napriek pôvodne avizovaným informáciám do systému Bratislavskej integrovanej dopravy od 1. marca zatiaľ nezapojí. Ako informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová, aj po zavedení systému integrovanej dopravy bude platiť duálny systém, cestujúci teda môžu cestovať aj po starom.

V prvej etape systému integrovanej dopravy je možné cestovať zapojenými prepravcami len na jednotný predplatný cestovný lístok. Postupne by sa do systému malo zapojiť celé územie Bratislavského kraja. Ako informovala Tyšlerová, v druhej etape by sa mali zaviesť aj jednorazové cestovné lístky, ale to až potom, ako bude integrované celé územie kraja a budú obstarané potrebné označovače.

Zjednotenie cestovného v Bratislavskom kraji sa zatiaľ nedotkne ťažko zdravotne postihnutých ľudí ani ich sprievodcov cestujúcich v bratislavskej mestskej hromadnej doprave. Do konca júna tohto roka môžu aj naďalej cestovať v bratislavskej MHD zadarmo. Ako informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy, do konca júna by sa malo rozhodnúť, či si 100-percentnú zľavu pre držiteľov preukazu ŤZP osvoja aj ostatní prepravcovia, teda železnice a regionálna autobusová doprava alebo budú platiť iné pravidlá pre zdravotne postihnutých v mestskej hromadnej doprave a iné u ďalších prepravcov.

V tomto čase by sa mala spraviť aj analýza, ktorá má vyhodnotiť ekonomický dopad na prepravcov. Ako informoval Andrassy, v tomto čase majú tiež analyzovať, čo by pre zdravotne postihnutých znamenalo zrušenie bezplatného cestovania, koľko ľudí a rodín by to zasiahlo. O zachovaní 100 percentnej zľavy pre ŤZP a ŤZP so sprievodcom v bratislavskej MHD budú hovoriť aj bratislavskí mestskí poslanci v stredu na zasadnutí zastupiteľstva.

Aj po zavedení prvej etapy systému integrovanej dopravy v kraji ostáva cestovanie v bratislavskej MHD pre seniorov nad 70 rokov bezplatné, v regionálnych autobusoch a vlakoch budú cestovať podľa zliav určených prepravcom.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

DNES - 18:53Domáce

Vo voľbách do EP by uspeli najviac PS, Smer a Hlas.

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

DNES - 17:31Domáce

Pellegrini v predvolebnej debate priznal užívanie Náhlikovej vily.

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

DNES - 17:28Domáce

Podľa vlastných slov prezidentka Zuzana Čaputová zažila množstvo stretnutí, ktoré jej utkveli v pamäti.

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

DNES - 16:52Domáce

Pre výskyt medveďa zasadal vo Svite pod Tatrami krízový štáb. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

DNES - 16:49Domáce

Rodičia detí od nula do šesť rokov môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie Bebbo sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa, monitorovať jeho rast či zaznamenávať preventívne prehliadky a očkovania.