• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Toto sa stane, keď budete každý deň jesť ovsené vločky

  • 19:08 05.04.2018
  • Bratislava
Toto sa stane, keď budete každý deň jesť ovsené vločky

Každodenná konzumácia ovsených vločiek sa môže prejaviť na vašom tele hneď niekoľkými spôsobmi.

Výživné raňajky sú mimoriadne dôležitou súčasťou zdravého stravovania a mnohí diétológovia odporúčajú do nich zahrnúť ovsené vločky. Majú totiž mnoho pozitívnych účinkov na vaše zdravie vrátane zníženia rizika srdcovo-cievnych ochorení.

Mali by ste však uprednostňovať vysoko kvalitné vločky, ktoré nebudú obsahovať nečistoty a cudzie častice. Môžete ich kombinovať s ďalšími zdravými potravinami, ako je čerstvé ovocie, orechy, škorica alebo jogurt. Tu je osem dôvodov, prečo by ste mali ovsené vločky jesť každý deň:

1. Budete mať krajšiu pokožku

Ovsené vločky sú ideálne na liečbu zápalových stavov, ako je ekzém alebo podráždenie a tiež podporujú zdravú pokožku. Za týmto účinkom je široká škála vitamínov a stopových prvkov, ktoré obsahujú. Zinok pomáha pri čistení pokožky a odstraňovaní toxínov a iných škodlivých zlúčenín. Rovnako účinne zužuje póry a má omladzujúci účinok.

Železo je jedným z najdôležitejších prvkov na výživu kožných buniek. Mangán odstraňuje opuchy a zápaly a takisto podporuje rýchle hojenie kože po ranách, modrinách, popáleninách a inýchzraneniach. Horčík normalizuje krvný obeh a podporuje obnovu kožných buniek.

2. Vaše svaly získajú viac proteínu

Jedna porcia (alebo 8 lyžíc) ovsenej kaše dodá vášmu telu 15% odporúčaného denného príjmu bielkovín. K tomu sa pridá vitamín E, antioxidanty a glutamín, ktorý pomáha rýchlejšie regenerovať svaly.

3. Zvýši sa úroveň antioxidantov

Ovsené vločky sú bohaté na antioxidanty, medzi ktoré patria aj avenantramidy, ktoré pomáhajú pri svrbení, zápaloch a krvnom tlaku. Obsahujú beta-glukán, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi. Jeho účinok sa zvyšuje prítomnosťou vitamínu C. Preto si ku ovseným vločkám na raňajky môžete dopriať aj nejaké citrusové ovocie či džús.

4. Budete plní energie

Ovsené vločky sú bohaté na karbohydráty a poskytujú telu viac energie. Vďaka obsahu vlákniny vás zasýtia na dlhšiu dobu.

5. Môžete schudnúť

Denná konzumácia vločiek urýchľuje metabolizmus a podporuje chudnutie. Raňajky založené na ovsených vločkách vás zasýtia na dlhšiu dobu a vďaka tomu sa môžete vyhnúť nadmernému príjmu kalórií.

Pomalé uhľohydráty vo vločkách umožňujú regulovať chuť do jedla a udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi. Ovsené vločky tiež zabraňujú hromadeniu tukov a toxínov v tele a zabraňujú prejedaniu.

6. Zníži sa váš cholesterol

Ovsené vločky obsahujú vlákninu nazývanú beta-glukán, ktorá pomáha znižovať cholesterol v tele. Vďaka kyseline linolovej a rozpustnej vláknine pomáhajú znižovať hladinu triglyceridov a zlého cholesterolu v krvi.

Pomáhajú odstraňovať plak na stenách tepien a chránia naše telo pred vznikom vážnych ochorení, ako je ateroskleróza, infarkt a mŕtvica.

7. Znížite riziko srdcových ochorení

Ovsené vločky poskytujú zdravé tuky a podporujú srdcové bunky a obehový systém. Vďaka antioxidantom obsiahnutým v ovsených vločkách sa tiež znižuje pravdepodobnosť poškodenia stien ciev voľnými radikálmi.

8. Zbavíte sa zažívacích problémov

Odborníci odporúčajú denne jesť dostatok vlákniny - 25 až 35 gramov - pretože pomáha tráveniu. Aj malá porcia ovsenej kaše obsahuje 1/5 odporúčaného denného príjmu vlákniny. Vlákna vám pomôže udržiavať správne fungovanie čriev, a tým vám zabraňuje zápche.

Jete ovsené vločky každý deň? Motivovali vás tieto informácie k tomu, aby ste ich jedli častejšie? Napíšte nám v komentároch!

Zdroj: Info.sk, TM, livestrong.com, sciencedirect.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.