• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Hasiči varujú pred požiarom, vyhlásili čas nebezpečenstva

  • 11:33 25.07.2013
  • POPRAD
Hasiči varujú pred požiarom, vyhlásili čas nebezpečenstva

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Poprade vyhlásilo čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru na lesných pozemkoch v okrese Poprad, informoval SITA riaditeľ popradských hasičov Ondrej Šproch.

V čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každý povinný dodržiavať zásady protipožiarnej bezpečnosti.

Fyzickým osobám sa na lesných pozemkoch zakazuje najmä zakladať alebo udržiavať ohne, používať otvorený oheň, fajčiť alebo odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety a vypaľovať porasty bylín, krov a stromov. Čas zvýšeného požiarneho nebezpečenstva platí v okrese Poprad až do odvolania.
Vysoké Tatry v plameňoch

Popradskí hasiči stále likvidujú tlejúce pne na požiarovisku medzi Tatranskou a Novou Poliankou vo Vysokých Tatrách. Požiar mladého lesa vznikol v stredu okolo obeda. Za krátky čas sa hasičom podarilo požiar lokalizovať. Na mieste zasahovalo šesť cisterien.

Ešte v čase likvidácie požiaru vo Vysokých Tatrách dostali popradskí hasiči hlásenie o ďalšom lesnom požiari vo Švábovciach, kde začal horieť les nad rómskou osadou. Tento požiar sa hasičom podarilo ešte v stredu zlikvidovať. Požiar tu zasiahol približne polhektárový les. V oboch prípadoch bola príčinou vzniku požiaru nedbanlivosť a neopatrnosť pri narábaní s otvoreným ohňom.
Osobitné opatrenia

Vlastníci, správcovia alebo užívatelia lesných pozemkov v súvislosti s ochranou lesa pred požiarom sú v období vyhláseného zvýšeného požiarneho nebezpečenstva povinní zabezpečovať v lesoch hliadky, zabezpečiť umiestnenie potrebného množstva protipožiarneho náradia, udržiavať existujúce prejazdové cesty, zvážnice a zdroje vody v stave, ktorý umožňuje bezproblémový príjazd hasičských jednotiek a ich využitie na účinný zásah.

Povinní sú prijímať osobitné opatrenia pre priestory postihnuté kalamitou, zamerané najmä na urýchlené odstraňovanie dreva a ďalšieho horľavého odpadu z blízkosti objektov, vytváranie rozčleňovacích pásov na zabránenie šírenia požiaru, prednostné zabezpečenie prejazdnosti lesných ciest a zvážnic pre hasičskú techniku a vybaviť prenosnými hasiacimi prístrojmi pracovné stroje, napríklad lesné kolesové traktory, harvestory, traktory a iné vozidlá, ktoré sa používajú na spracovanie dreva a zvyškov po ťažbe.
V prírode ľudia nemajú zakladať ohne, varujú hasiči

Hasiči vyzývajú ľudí, aby počas horúceho počasia nezakladali ohne a negrilovali v prírode. Požiare hrozia pre vysoké teploty vzduchu najmä v prírode. Hasiči odporúčajú tiež dávať väčší pozor na skladovanie a manipuláciu s horľavými kvapalinami, ako je benzín, nafta, olej, riedidlá či farby. "Pri vysokých teplotách dochádza k odparovaniu kvapaliny do okolia a tým rastie riziko vznietenia alebo výbuchu," ozrejmila Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru. Taktiež radia hasiči nenechávať v aute zapaľovač, mobilný telefón, notebook či tablet.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šutaj Eštok vysvetlil, prečo zadržali Borisa Beňu

Šutaj Eštok vysvetlil, prečo zadržali Borisa Beňu

DNES - 10:45Domáce

Beňu zadržali v africkej Konžskej demokratickej republike.

SHMÚ varuje: Tieto okresy potrápi vo štvrtok vietor

SHMÚ varuje: Tieto okresy potrápi vo štvrtok vietor

DNES - 9:37Domáce

Meteorológovia vydali výstrahu.

V Bratislave hlásia cestári viaceré nehody

V Bratislave hlásia cestári viaceré nehody

DNES - 9:06Domáce

Premávka v hlavnom meste sa spomaľuje.

V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

VČERA - 21:43Domáce

V africkej Konžskej demokratickej republike zadržali bývalého námestníka riaditeľa Slovenskej informačnej služby Borisa Beňu.

V továrni došlo k smrteľnému úrazu, prípad vyšetruje polícia aj inšpekcia

V továrni došlo k smrteľnému úrazu, prípad vyšetruje polícia aj inšpekcia

VČERA - 16:47Domáce

Muž zahynul pri prechode cez lávku v podniku.