• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Ľudia chcú Fica za prezidenta, šancu má aj Kiska

  • 16:33 25.07.2013
  • BRATISLAVA
Ľudia chcú Fica za prezidenta, šancu má aj Kiska

S prekvapujúcimi preferenciami prezidentských kandidátov môžu agentúry prichádzať zo dňa na deň, výsledky prieskumov závisia aj od momentálnej nálady ľudí, hovorí politológ.

Premiér Robert Fico by v prezidentských voľbách podľa aktuálneho prieskumu agentúry Focus získal najviac hlasov, ak by sa rozhodol kandidovať, a do druhého kola by postúpil s občianskym kandidátom Andrejom Kiskom.

Vo voľbách by za Fica hlasovali 36,3 percenta respondentov a za Andreja Kisku 18,9 percenta.

Na tretej priečke sa umiestnil poslanec za KDH Pavol Hrušovský, ktorý získal 13,4 percenta a za ním skončil Peter Šťastný s deviatimi percentami.

Sociológ Martin Bútora dostal od opýtaných šesť percent, poslanec Radoslav Procházka 5,8 percenta a Ján Čarnogurský 5,2 percenta.

Za nimi sa umiestnil občiansky kandidát Viliam Fischer so ziskom 4,3 percenta a 1,1 percenta účastníkov prieskumu dalo svoj hlas nominantovi SaS Petrovi Osuskému. Nevedelo resp. nechcelo odpovedať 23,1 percenta respondentov, ďalších 17,9 percenta by voliť nešlo.

Agentúra Focus uskutočnila prieskum verejnej mienky 3. až 10. júla na vzorke 1 055 opýtaných, ktorá bola reprezentatívna pre dospelú populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia.

Respondenti odpovedali na otázku: Prezidentské voľby na Slovensku budú až v roku 2014. Predstavte si však, že by sa prezidentské voľby konali už tento víkend a na prezidenta by kandidovali nasledujúci kandidáti. Ktorému z nich by ste dali svoj hlas? Agentúru SITA informoval Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Prezidentské voľby na Slovensku sú priame a v prípade, že žiadny z kandidátov nezíska v prvom kole volieb nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, uskutočňuje sa aj druhé kolo volieb. Doň postupujú dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov v prvom kole.

Výsledky prieskumu agentúry Focus

Otázka: Prezidentské voľby na Slovensku budú až v roku 2014. Predstavte si však, že by sa prezidentské voľby konali už tento víkend a na prezidenta by kandidovali nasledujúci kandidáti. Ktorému z nich by ste dali svoj hlas? (údaje sú v percentách) 

1. Robert Fico 36,3

2. Andrej Kiska 18,9

3. Pavol Hrušovský 13,4

4. Peter Šťastný 9,0

5. Martin Bútora 6,0

6. Radoslav Procházka 5,8

7. Ján Čarnogurský 5,2

8. Viliam Fischer 4,3

9. Peter Osuský 1,1

Agentúry môžu odlišné preferencie prinášať denne

Najmä náhodnosť rozhoduje o tom, ako vyzerajú preferencie prezidentských kandidátov. Pre agentúru SITA to povedal politológ Miroslav Kusý.

Prieskumy verejnej mienky, ktoré robia agentúry v tom istom čase, prinášajú aj úplne odlišné výsledky. Kusý v tom vidí aj priestor pre hodnotenie spoľahlivosti správ, ktoré nám agentúry prinášajú.

S prekvapujúcimi preferenciami prezidentských kandidátov môžu agentúry prichádzať zo dňa na deň, výsledky prieskumov závisia v neposlednom rade aj od momentálnej nálady ľudí a od štýlu položenej otázky, hovorí politológ.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.