• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Jurinová: Zrušenie dvoch RLP zníži dostupnosť zdravotnej starostlivosti

  • 16:48 12.02.2018
  • Žilina
Jurinová: Zrušenie dvoch RLP zníži dostupnosť zdravotnej starostlivosti

Ministerstva zdravotníctva SR začalo rušiť stanice RLP od začiatku tohto roka.

Zrušenie rýchlej lekárskej pomoci (RLP) v Kysuckom Novom Meste a v Rajci na základe rozhodnutia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR zníži dostupnosť zdravotnej starostlivosti najmä pre obyvateľov západnej časti Žilinského kraja. Na tlačovej konferencii to v pondelok v Žiline povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová.

Doplnila, že RLP v Kysuckom Novom Meste a Rajci sa od 1. februára zmenili na rýchlu zdravotnú pomoc (RZP), čo v praxi znamená, že posádka bude dvojčlenná a bez lekára. „Západná časť žilinského regiónu má od 1. februára tri RLP, čiže tri výjazdové jednotky s lekárom. V rámci mesta Žilina dve, jednu pre Čadcu. Rozťahaný žilinský región - Rajeckú dolinu, Terchovskú dolinu, Kysuce, Bytčiansky okres, toto všetko majú obhospodáriť tri RLP. Naozaj veríme, že ministerstvo urobí potrebné kroky, aby sa tá dostupnosť nezhoršila,“ povedala Jurinová.

Jedna RLP v Žilinskom kraji pripadá podľa nej na 69.000 obyvateľov. „Vyššie číslo má napríklad Bratislavský kraj, kde je 80.000 obyvateľov na jednu RLP. Ale tam je hustota obyvateľstva trikrát vyššia ako na našom území. Žilinský kraj je pritom členitý a vzdialenosti od nemocníc sú oveľa väčšie ako v Bratislave,“ podotkla predsedníčka ŽSK.

Lekár z RLP v Kysuckom Novom Meste Ivo Hybrant upozornil, že záchranná zdravotná služba je o dostupnosti. „Na Slovensku je 12 rokov rovnaký počet vozidiel pri stúpajúcom počte výjazdov a volaní. To znamená, že systematicky klesá dostupnosť. Teraz nám zredukovali zasa o 50 percent a ja hovorím, že to je veľa. Lebo v Žilinskom kraji sme sa dostali na číslo 1 RLP ku 2,6 RZP. A v západnej časti Žilinského kraja, kde sú okresy Žilina, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, sme sa dostali k pomeru 1 RLP na 3,6 RZP,“ dodal Hybrant.

Predsedníčka ŽSK doplnila, že ministrovi zdravotníctva poslali list, v ktorom vyjadrili aj nespokojnosť so spôsobom, akým došlo k rozhodnutiu. „Vyžiadali sme si analytické materiály, podľa ktorých rozhodovali, lebo sa nestotožňujú s tým, aké údaje máme k dispozícii. Uvidíme, ako to budú riešiť obyvatelia dotknutých regiónov, ktorí sú rozhodnutí spustiť petíciu,“ uviedla Jurinová.

MZ SR začalo rušiť stanice RLP od začiatku tohto roka. Zmeny sa v januári dotkli Kolárova, vo februári Sabinova, Rajca, Levoče, Kysuckého Nového Mesta a Tornale. V marci príde na rad Zavar, Rovinka či Bratislava Ružinov I.

Podľa hovorkyne MZ SR Zuzany Eliášovej sa podrobnou analýzou reálnych diagnóz pacientov v rámci primárneho zásahu RLP Kysucké Nové Mesto zistilo, že iba 97 zásahov bolo indikovaných pre zásah lekára. „Zvyšných 1655 zásahov bolo na základe reálne zistených diagnóz plne zvládnuteľných posádkou typu RZP. RLP Kysucké Nové Mesto tak zasahuje len v 5,6 percentách prípadov pri primárnych zásahoch, ktoré vyžadujú v posádke ZZS lekára. To predstavuje jeden zásah indikovaný pre lekára približne raz za tri a pol dňa nepretržitej prevádzky,“ informovala hovorkyňa MZ.

Doplnila, že z dôvodu nízkej opodstatnenosti lekárskych posádok pri zásahoch v spádovej oblasti posádky RLP Kysucké Nové Mesto sú na zásahy do tohto územia často vysielané vzdialenejšie posádky RZP. „Región Kysuckého Nového Mesta a jeho blízkeho okolia je navyše dobre pokrytý okolitými posádkami RLP, ktoré majú sídlo v mieste koncového zdravotníckeho zariadenia. Dojazdové vzdialenosti okolitých posádok RLP do Kysuckého Nového Mesta sa nijako nevymykajú bežným dojazdovým vzdialenostiam posádok RLP na Slovensku (RLP Žilina 1 vzdialené 12,8 km/13 minút, RLP Žilina 2 - 13,6 km/14 minút, RLP Čadca 21 km/18 minút),“ dodala Eliášová.

Ministerstvo zdravotníctva bude nasledujúce tri mesiace situáciu podrobne monitorovať a ak sa v niektorom prípade ukáže reálna opodstatnenosť zachovania RLP, tak transformáciu RLP na RZP ešte prehodnotí. V žiadnom prípade nemá záujem znižovať dostupnosť zdravotnej starostlivosti, ale práve naopak - transformáciou RLP, ktorá nebola dostatočne využívaná, na RZP sa skrátia dojazdové časy RZP a tým sa zvýši dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre pacientov,“ zdôraznila hovorkyňa MZ.

RLP (posádku s lekárom) totiž vysielalo operačné stredisko k výrazne menej prípadom ako RZP, pretože to z hľadiska indikácie nebolo potrebné. Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR si túto posádku s lekárom 'šetrilo' v zálohe pre prípad, ak by musela zasiahnuť. Ak budú pôsobiť v danom bode dve posádky RZP, tak budú rovnomerne využívané, a teda bude reálne dostupnejšia zdravotná starostlivosť pre pacientov. Popri tom bude v plnej miere zabezpečená RLP s lekárom na najbližšom stanovisku, ktorá bude pripravená zasiahnuť aj v regiónoch Kysuckého Nového Mesta a Rajca,“ vysvetlila Eliášová.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

SHMÚ varuje pred vetrom na západnom Slovensku a na horách

DNES - 13:00Domáce

Na západe Slovenska a v niektorých severných okresoch upozorňujú meteorológovia v piatok na silný vietor.

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

J. Naď: Najväčšou výzvou pre štáty NATO bude odolať dezinformačným útokom

DNES - 13:00Domáce

Pre členské krajiny NATO bude najväčšou výzvou do ďalšieho obdobia odolať silným dezinformačným útokom a cieleným vplyvovým operáciám.

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

Výročie vstupu do Aliancie pripomína vlajka pred Prezidentským palácom

DNES - 11:47Domáce

Dvadsiate výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie pripomína vlajka NATO, ktorú v piatok vztýčili pred Prezidentským palácom.

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

SaS: Členstvo v NATO je aj po rokoch základným pilierom našej bezpečnosti

DNES - 11:22Domáce

Členstvo v Severoatlantickej aliancii je pre Slovensko aj po rokoch základným pilierom bezpečnosti.

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.