• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Keď zacítite bolesť v oblasti pupka, zbystrite! Môže za tým byť jeden z týchto 5 problémov

  • 20:20 08.02.2018
  • Svet
Keď zacítite bolesť v oblasti pupka, zbystrite! Môže za tým byť jeden z týchto 5 problémov

Bolesť v oblasti pupka môže byť pomerne nevinná. Môže však znamenať aj vážne zdravotné problémy.

Pupok je nenápadnou časťou tela, ktorej bežne mnoho pozornosti nevenujeme. Aj ten sa však vie ozvať a ak v tejto oblasti cítite bolesť, môže ísť o rôzne príčiny. Niektoré vás môžu zaviesť pred dvere gastroenterológa, dermatológa či dokonca na chirurgiu. Môže však ísť aj o menej vážne problémy, ktoré „vyliečite” zmenou stravy.

Ak ucítite bolesť brucha v oblasti pupka, zbystrite! Odborníci uvádzajú 5 potenciálnych príčin, ktoré sa za bolesťou môžu skrývať.

Zápal slepého čreva

Zvyčajne sa začína prejavovať ako silná bolesť uprostred brucha, ktorá sa počas niekoľkých hodín presunie až do pravého dolného kvadrantu brucha. Takže si dávajte pozor, ak sa vaša bolesť stupňuje a zhoršuje sa najmä vtedy, ak dýchate zhlboka alebo sa pohybujete. Ďalšími príznakmi sú nevoľnosť, vracanie, horúčka, zápcha či hnačka, ako aj nedostatok chuti do jedla.

Crohnova choroba

Ide o pomerne rozšírené ochorenie, ktoré dokáže spôsobiť nemalé komplikácie. Postihuje celý tráviaci systém, no predovšetkým ide o zápalové ochorenie čriev. Prejaviť sa môže ako tupá, no tiež nepríjemne ostrá bolesť a kŕče, ktoré sa objavujú asi 20 - 30 minút po jedle, upresňuje magazín Women´s Health. Príznaky však zahŕňajú nielen bolesť brucha, ale tiež hnačky, únavu či úbytok hmotnosti.

Ochorenie sa zvyčajne prejaví vo veku medzi 18. a 24. rokom života, ale môže nastať v každom veku, upozorňuje organizácia Mayo Clinic.

Umbilikácia hernia (pupočný pruh)

Pupočnú prietrž má približne 1 z 5 novorodencov, u väčšiny sa však podľa odborníkov do dvoch rokov tento defekt spontánne uzatvorí. Mnohé bábätká ale musia podstúpiť aj operáciu, na ktorú si už o krátky čas ani nespomenú. Stať sa to však môže každému, nielen malým deťom. Prejavuje sa vyklenutím pupku. Niekedy je ho možné vyčnievajúce tkanivo zatlačiť späť, keď sa však miesto stane bolestivým, môže to znamenať, že tlačí na žalúdok či črevo.

Ak je hernia uškrtená a prerušuje krvné zásobovanie postihnutého tkaniva, môže to viesť až k život ohrozujúcej infekcii. Situácia je vážna najmä ak vydutá časť pupku naberá červený až fialový odtieň, pridruží sa zápcha, horúčka, opuch či zvracanie. Situácia sa rieši chirurgicky.

Zažívacie ťažkosti

Tráviace problémy zvyčajne cítime v časti brucha nad pupkom, bolesť však môžete pociťovať kdekoľvek v bruchu. Mastné potraviny a ťažké vyprážané či príliš korenisté jedlá sú najčastejšími spúšťačmi zažívacích ťažkostí.

„Trávenie čohokoľvek s obsahom tuku trvá dlhší čas, takže to sedí v žalúdku dlhšie. Dokonca aj ak ste mali ryby, ktoré boli vypražené vo veľkom množstve oleja,”

upresnila odborníčka Elana Maserová.

Žlčové kamene

Môžu mať veľkosť makové zrniečka, ale aj golfovej loptičky. Zvyčajne sa objavujú najmä u žien po 40-tke, ktoré majú nadváhu. Najčastejším príznakom je náhly nárast bolesti v strednej časti brucha, no je ťažké ju lokalizovať. Žlčové kamene môžu spôsobiť upchatie trubice, ktorá vedie zo žlčníka. Cítiť môžete aj bolesť pupka.

Zdroj: Info.sk, womanshealthmag.com, mayoclinic.com, uniba.sk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.