• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
11°Bratislava

Každým dúškom horúceho čaju ste bližšie k rakovine

  • 20:19 10.02.2018
  • Peking
Každým dúškom horúceho čaju ste bližšie k rakovine

Horúci čaj pre niektorých ľudí nemusí byť tou najlepšou voľbou. Ako ukázal prieskum, jeho konzumácia zvyšuje riziko vzniku rakoviny pažeráka určitého percenta ľudí.

O tom, že konzumácia alkoholu a fajčenie cigariet prispieva k zvýšeniu rizika rakoviny, vás pravdepodobne informovať nemusíme. No vedeli ste o tom, že určité percento ľudí je v ohrození aj kvôli horúcim nápojom?

Ako sa píše v článku publikovanom na stránke Annals of Internal Medicine, ak patríte medzi fajčiarov a konzumentov alkoholu, horúci čaj sa môže stať vaším klincom do rakvy.

Kedy sa treba vyhnúť čaju?

Štúdia čínskych vedcov ozrejmila, že u ľudí, ktorí pravidelne fajčia a vypijú aspoň jeden alkoholický nápoj za deň, je riziko vzniku rakoviny pažeráka až o päťkrát vyššie v porovnaní s ľuďmi, ktorí neholdujú ani jednému z týchto zvykov. Ak však nepijete a nefajčíte, pitie čaju váš pažerák v tomto zmysle nijako neohrozí.

Výskum sa uskutočnil na vzorke 456.000 dospelých Číňanov vo veku od 30 do 79 rokov, ktorí na začiatku štúdie netrpeli rakovinou. Ich úlohou bolo zodpovedať niekoľko otázok ohľadom svojej konzumácie alkoholu a čaju a fajčenia. Po deviatich rokoch vedci zisťovali, u koľkých z dobrovoľníkov došlo k vzniku rakoviny pažeráka (ich počet sa pohybuje okolo čísla 1700).

Ľudia, ktorí pravidelne pili horúci čaj, fajčili a pili alkohol, sú v najväčšom ohrození. Rakovina pažeráka je však strašiakom aj tých ľudí, ktorí buď len fajčia alebo len pijú alkohol a okrem toho pravidelne pijú horúci čaj.

Pažerák v ohrození

Keďže šlo len o pozorovanie, vedci nemôžu stanoviť medzi týmito zvykmi jednoznačnú spojitosť, ktorá by naznačovala, že ide o príčinu a následok. Vedci sa ale pohrávajú s myšlienkou, že horúci čaj môže narušiť tkanivo lemujúce pažerák, kvôli čomu je tento orgán náchylnejší na poškodenie inými látkami.

Ďalším možným vysvetlením je, že kvôli opakovanému pitiu horúceho čaju dochádza k vzniku zápalov pažeráka, ktoré napokon vedú k vzniku rakoviny.

Výsledky tohto výskumu je síce možné interpretovať tak, že pitie horúceho čaju prispieva k vzniku rakoviny pažeráka, no netreba zabúdať na to, že horúci čaj sám o sebe nie je jej spúšťačom.

„Na prevenciu rakoviny pažeráka je potrebné, aby sa užívatelia alkoholu a fajčiari vyhýbali čaju s vysokou teplotou. Najdôležitejším prostriedkom pri prevencii je však samozrejme vyhýbanie sa alkoholu aj tabaku,“

uviedla Jun Lvová, profesorka epidemiológie a bioštatistiky na Pekingskej univerzite a vedúca autorka štúdie.

Zdroj: Info.sk, DP, annals.org, time.com, Foto: Pexels
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.