• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Na Najvyššom súde chcú príplatky, byty a diplomatické pasy

  • 13:25 18.02.2013
  • BRATISLAVA
Na Najvyššom súde chcú príplatky, byty a diplomatické pasy

Na Najvyššom súde SR opäť cítia diskrimináciu pre platy, niektorým sudcom prekážajú 1 600-eurové príplatky ich kolegov. Chcú ich tiež.

Žiadajú aj služobné byty a diplomatické pasy. Informuje o tom v dnešnom vydaní denník Sme, na požiadavky upozorňujú aj Hospodárske noviny.

„Miera našej trpezlivosti sa končí, a preto vyzývame urýchlene na prijatie účinných opatrení na odstránenie nerovnakého odmeňovania sudcov Najvyššieho súdu SR,“ odkazuje podľa Sme správa pracovnej skupiny, ktorá v decembri vznikla na Najvyššom súde SR. Jeho sudcovská rada chce, aby správu prerokovali všetci sudcovia súdu.

Niektorým sudcom na Najvyššom súde SR prekáža, že časť ich kolegov dostáva popri plate aj príplatky za rozhodovanie o odvolaniach proti rozhodnutiam špecializovaného súdu – takmer 1 600 eur mesačne.

„Je neprípustné, že takýmto postupom sa vytvorili na Najvyššom súde SR sudcovia dvoch kategórií.“ Odvolávajú sa na to, že v Európskej únii to tak nebýva, a navrhujú, aby príplatok mali všetci sudcovia.
Harabin sa od iniciatívy dištancuje

Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin upozorňuje, že nie je iniciátorom ani autorom tejto aktivity za zvýšenie platov sudcov. „Rovnako nejde o oficiálne stanovisko NS SR. O zámere tejto akcie, krátko po jej vzniku, informovala na porade predsedov kolégií predsedníčka správneho kolégia NS SR JUDr. Ida Hanzelová,“ uviedol vo svojej reakcii.

Príplatky dostávajú aj sudcovia špecializovaného súdu, nástupcu Špeciálneho súdu, ktorý v máji 2009 označil Ústavný súd SR za protiústavný. Napadol aj vysoké príplatky. V minulosti boli šesťnásobkom priemernej mzdy. Peniaze mali motivovať sudcov, aby sa na súd, ktorý mal riešiť najzávažnejšie mafiánske a korupčné kauzy, prihlásili. Pôvodne mali prejsť aj bezpečnostnými previerkami.

Sme pripomína, že príplatky aj samotný Špeciálny súd v minulosti kritizoval aj súčasný predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin. Ako minister spravodlivosti sa snažil súd zrušiť.

Pre vysoké platy na Špeciálnom súde začali štát žalovať ostatní sudcovia. Chcú miliónové odškodnenie. Súčasný minister spravodlivosti Tomáš Borec ich požiadavku vníma ako nemorálnu, chápe však, že sa mohli cítiť dotknutí. Ak by žaloby stiahli, je pripravený sa ospravedlniť.
Chcú byty a diplomatické pasy

O požiadavke na zmenu príplatkov Borec podľa Sme hovorí, že je to legitímny príspevok do diskusie k odmeňovaniu sudcov, ktorú na ministerstve vedú aj pri príprave koncepcie stabilizácie a modernizácie justície. Bude však podľa neho nutné „rešpektovať realitu verejných financií“.

Komisia tiež navrhla, aby sudcovia, ktorí prídu na Najvyšší súd SR a nie sú z Bratislavy, dostali služobné byty, čo by podľa nej prispelo k lepšej motivácii i výberu. Zároveň žiada, aby sudcovia Najvyššieho súdu SR mali tak ako ústavní sudcovia či prokurátori Generálnej prokuratúry nárok na diplomatické pasy. Dôvody podľa denníka nenapísala.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.