• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Pozor v horúčavách na klimatizáciu, spôsobuje problémy

  • 8:09 24.07.2013
  • BRATISLAVA
Pozor v horúčavách na klimatizáciu, spôsobuje problémy

Najväčšou záťažou pre organizmus , ktorú spôsobuje klimatizácia, je veľký teplotný rozdiel medzi vonkajším a vnútorným prostredím.

Klimatizácia v horúcich letných dňoch môže spôsobiť okrem vytúženého pocitu osvieženia aj zdravotné problémy.

Najväčšou záťažou pre termoregulačné mechanizmy organizmu je práve veľký teplotný rozdiel medzi vonkajším a vnútorným prostredím.

Môže to mať za následok ochorenia alebo kolapsy u niektorých citlivých osôb, upozornil vedúci odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Michal Jajcaj.

"Treba dbať na to, aby tieto rozdiely neboli príliš veľké," poznamenal. Rozdiel medzi teplotou vonkajšieho a vnútorného prostredia by nemal byť vyšší ako 5 až 7 stupňov Celzia.

Klimatizácia nie je vhodná pre každého

Pre niektoré skupiny nemusí byť klimatizácia vhodná. Ide o starých ľudí, malé deti, ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami, chronickými chorobami, ako sú napríklad alergici.

Ďalším problémom môže byť nevhodné nastavenie niektorých mikroklimatických ukazovateľov. Ide napríklad o nevhodne nastavenú teplotu, vlhkosť, ale aj prúdenie a jeho smer či rýchlosť prúdenia vzduchu.

"Je potrebné si uvedomiť, že organizmus by nemal pri pobyte v klimatizovanom prostredí pociťovať prúdenie vzduchu priamo, mal by pociťovať len ochladený vzduch, ale nie priamo prúdenie," zdôraznil Jajcaj.

Ak nie je klíma dobre nastavená, môže spôsobovať dýchacie problémy, nachladnutie, kašeľ, pocit upchatého nosa, bolesti hlavy, zhoršenie alergií či vysušovanie pokožky, zápal očí a uší, ako aj bolesti kĺbov a chrbtice. Pri dlhodobom používaní to môže viesť k oslabeniu organizmu a imunity.

Môže spôsobiť vážne zdravotné problémy

Ďalšie zdravotné problémy môže klimatizácia spôsobiť v prípade jej nedostatočnej údržby a čistenia. Zariadenie potom môže byť zdrojom prachu, mikrobiálneho znečistenia baktériami, vírusmi či spórami plesní.

Klimatizačnú jednotku, filtre a vzduchové prieduchy treba udržiavať v čistote, to znamená pravidelne čistiť a dezinfikovať, ako aj pravidelne vymieňať filtre.

Klimatizácia môže byť aj zdrojom hluku či bzučania, ktoré nemusí byť príjemné. Niektoré osoby zase môžu mať stiesňujúci pocit z uzatvoreného prostredia, kde sa neotvárajú okná. Priestory s klimatizáciou je potrebné aspoň dvakrát denne vetrať, dodal Jajcaj.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

KDH nevylučuje podporu Rašiho ako predsedu parlamentu

DNES - 13:51Domáce

Koaličná zmluva sa otvárať nebude, Richard Raši počíta so svojou nomináciou na post predsedu parlamentu.

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

Po zrážke nákladného auta a dodávky uzavreli cestu

DNES - 13:47Domáce

Z automobilov vytekajú prevádzkové kvapaliny, viezlo sa v nich 5 osôb.

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

DNES - 7:57Domáce

Európska únia nemá možnosť a ani nesmie namietať proti výsledkom parlamentných volieb v členskej krajine zmenami v podpore formou eurofondov, tvrdí publicista Juraj Hrabko.

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.