• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Kŕmite svojho psa alebo mačku surovým mäsom? Nielen, že tým ohrozujete ich, ale aj seba!

  • 19:09 14.01.2018
  • Utrecht
Kŕmite svojho psa alebo mačku surovým mäsom? Nielen, že tým ohrozujete ich, ale aj seba!

Hoci to robíte s dobrým úmyslom, v skutočnosti tým napáchate viac škody ako úžitku.

Za posledných 20 rokov sa na západe začala šíriť „raw móda“, teda móda surového stravovania, ktorej neholdujú len ľudia, no aj ich domáci maznáčikovia. Ako hovoria zástancovia tohto typu stravovania, prechod na „raw“ potraviny predlžuje život psov a mačiek a ochraňuje ich pred rakovinou a inými chorobami súvisiacimi s metabolizmom.

Podobné diéty nemajú jediné plus

Holandskí veterinári sa domnievajú, že populárny trend kŕmenia domácich maznáčikov surovým mäsom predstavuje vysokú mieru nebezpečenstva nielen pre zdravie psov a mačiek, ale aj pre človeka. Takáto strava totiž prispieva k šíreniu choroboplodných baktérií a parazitov. Aspoň tak to tvrdí vedecký článok publikovaný v žurnále Vet Record.

„Nezávisle od toho, že sme testovali len veľmi malé množstvo výrobkov, sme úplne presvedčení o tom, že komerčné varianty „surovej diéty“ pre domáce zvieratá často obsahujú stopy rôznych choroboplodných mikróbov a vajíčka parazitov. Po skonzumovaní tohto pokrmu ich zviera môže preniesť na ďalšie zvieratá alebo majiteľa, takže sa stáva nebezpečným pre celé okolie,“

domnieva sa Paul Overgaauw z Utrechtskej univerzity. Ten ďalej tvrdí, že vedcom sa doteraz nepodarilo dokázať jediné pozitívum podobných diét. V najlepšom prípade takéto stravovanie nijako neovplyvňuje zdravie mačiek a psov. V horších prípadoch vedie k rozvinutiu žalúdočných problémov a problémov so štítnou žľazou, zdravím zubov a iných.

Z 35 vzoriek sa až v 86% z nich vyskytovala baktéria Escherichia coli, a v 80% sa nachádzali baktérie odolné voči antibiotikám predpisovaným zvieratám aj ľuďom. Osem zo skúmaných výrobkov obsahovalo patogén E. coli O157:H7, ktorý u ľudí spôsobuje hemoragickú kolitídu (krvavá hnačka) a môže viesť až k úplnému zlyhaniu obličiek.

V mrazených jedlách sa tiež vyskytovala Listeria (43% zo vzoriek) a Salmonela (20%). Tak, ako aj E. coli, Listeria aj Salmonela sa do ľudského organizmu môžu dostať pri dotyku s výrobkom, alebo pri nepriamom kontakte so stolicou mačky či psa.

Asi tretina analyzovaných vzoriek obsahovala známeho mačacieho parazita Toxoplazmózu gondii, ktorá môže u človeka vyvolať zmenu správania alebo schizofréniu.

„Z novinových článkov z Austrálie, USA, Kanady a Európy vyplýva, že majitelia z celého sveta kŕmia domáce zvieratá surovým mäsom. Znamená to, že tento problém treba riešiť globálne,“ uvádzajú v závere autori.

Zdroj: Info.sk, DP, bmj.com, iflscience.com, ria.ru, cdc.gov, Foto: Pexels
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.