• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Zákon o volebnej kampani diskriminuje nezávislých kandidátov

  • 12:47 23.07.2013
  • BRATISLAVA
Zákon o volebnej kampani diskriminuje nezávislých kandidátov

Nový zákon o volebnej kampani z dielne rezortu vnútra diskriminuje nezávislých kandidátov, tvrdia zástupcovia tretieho sektora.

"Máme pocit, že je to prejavenie sily jednej vládnucej strany," uviedol na tlačovej besede Jozef Behýl zo Stálej konferencie organizácií tretieho sektora SR.

Mimovládna organizácia Občiansky parlament si nechala urobiť právnu analýzu návrhu zákona, na základe ktorej majú k návrhu niekoľko pripomienok.

"Návrh nového zákona o volebnej kampani ustanovuje dlhšie trvanie kampane pre politické strany a kratšie trvanie pre nezávislých kandidátov," tvrdí občianske združenie v analýze. Ako hovorí Behýl, podľa návrhu zákona totiž môžu strany robiť kampaň už od momentu uverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb, nezávislí kandidáti však môžu kampaň robiť až po ich registrovaní.
Neprimerane prísne sankcie pre nezávislých

Zákon tiež podľa Občianskeho parlamentu ukladá neprimerane prísne sankcie pre nezávislých kandidátov do orgánov územnej samosprávy. Výška pokuty pre nezávislých kandidátov je v rozsahu od tisíc do 10-tisíc eur, sankcie pre kandidátov strán sú v návrhu zákona podľa občianskeho združenia desaťkrát nižšie.

Politickí kandidáti do orgánov územnej samosprávy sú ďalej podľa Občianskeho parlamentu neprimerane zvýhodňovaní aj pri organizovaní, financovaní a vyúčtovaní kampane. "Politický kandidát má z hľadiska návrhu zákona voľnú ruku, pokiaľ si sám organizuje volebnú kampaň. Nevzťahujú sa na neho obmedzenia, aké musí znášať nezávislý kandidát," myslí si mimovládna organizácia.
Rovnaké podmienky pre všetkých

Občiansky parlament preto navrhuje, aby sa volebná kampaň začínala odo dňa zaregistrovania kandidátnych listín strán a končila sa 48 hodín pred dňom konania volieb. "Takéto znenie by prinieslo rovnaké podmienky, pokiaľ ide o dĺžku kampane pre tzv. nezávislých kandidátov a kandidátov strán vo voľbách do orgánov územne samosprávy," tvrdí združenie, ktoré je tiež za značné zmiernenie sankcií v návrhu zákona.

"Pokiaľ ide o zabránenie zvýhodňovania politických kandidátov vo financovaní kampane, navrhujeme, aby sa povinnosti, dotýkajúce sa financovania kampane do orgánov územnej samosprávy, ktoré znášajú nezávislí kandidáti, uložili aj kandidátom strán," navrhuje mimovládka. Svoje pripomienky chcú spracovať do konkrétneho legislatívneho materiálu a v rámci legislatívneho procesu ich presadiť do konečného znenia zákona. V pláne tiež majú stretnutie s predstaviteľmi rezortu vnútra a osloviť chcú aj všetkých starostov, primátorov a poslancov zastupiteľstiev zvolených ako nezávislých kandidátov.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

DNES - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

DNES - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

DNES - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

KDH navrhuje garanciu bezplatného objednávania k lekárovi

DNES - 13:08Domáce

Kresťanskí demokrati chcú presadiť, aby sa na pacienta nemohli preniesť náklady spojené s manažmentom zdravotnej starostlivosti.

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

Vodič narazil do stromu, v dychu mu namerali viac ako 3 promile

DNES - 12:35Domáce

Vodiča so zraneniami záchranári previezli do nemocnice.