• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Nemohli by sme byť šťastnejší, vyhlásil princ William

  • 11:12 23.07.2013
  • BRATISLAVA
Nemohli by sme byť šťastnejší, vyhlásil princ William

Britský princ William, ktorému manželka Catherine v pondelok priviedla na svet prvé dieťa, sa zo syna nesmierne teší.

"Nemohli by sme byť šťastnejší," povedal po narodení bábätka. Noc strávil spolu s ním a Catherine v londýnskej St. Mary's Hospital.

Svoju radosť vyjadril aj jeho otec, princ Charles. "Ako mi v ostatných mesiacoch povedalo množstvo ľudí, byť starým rodičom je výnimočná chvíľa v kohokoľvek živote a som nesmierne hrdý a šťastný, že som sa stal starým otcom," uviedol.

Oficiálne vyhlásenie vydal aj Buckinghamský palác. "Kráľovná a princ Philip sa tešia zo správ o narodení bábätka vojvodu a vojvodkyne z Cambridgeu," povedali.

K narodeniu kráľovského potomka sa vyjadril aj britský premiér David Cameron. "Je to dôležitá chvíľa v živote nášho národa, ale predpokladám, že je to predovšetkým dôležitá chvíľa pre srdečný a milujúci pár, ktorý má úplne nového chlapčeka," vyhlásil.

Svoju gratuláciu poslal i americký prezident Baracka Obama. "Michelle a ja s radosťou gratulujeme vojvodovi a vojvodkyni z Cambridgeu v túto šťastnú chvíľu, keď sa im narodilo ich prvé dieťa. Prajeme im všetko šťastie a požehnanie, ktoré prichádza s rodičovstvom. Toto dieťa prichádza na svet v čase sľubu a príležitosti pre naše dva národy. V rámci výnimočného vzťahu, ktorý máme, sa americký ľud s radosťou pripojí k Britom v oslavách narodenia mladého princa," uviedol.

Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter páru zagratulovali aj celebrity. "Je to chlapec! Veľmi to prajem svojej sesternici Kate a budúcemu anglickému kráľovi," žartovala známa moderátorka Ellen DeGeneres.

Narodenie bábätka humorne poňala aj herečka Ellen Page. "Fíha, zdá sa, že ľuďom sa veľmi páči taká nová britská kapela, Kráľovský potomok," napísala.

"Boh žehnaj budúcemu kráľovi, momentálne som veľmi hrdá na to, že som Britka," napísala Kelly Osbourne. Tešil sa aj jej brat Jack. "Veľkolepé! Narodil sa nový princ. Je to ako skutočný kráľovský potomok z Hry o tróny," vyhlásil.

Herečka Kirstie Alley dvojici odporučila meno William Spencer, modelke Care Delevingne sa zas páči George.

"Veľmi sa teším zo správ, že William a Kate majú chlapca. Budúcemu kráľovi prajem dlhý život," uviedol herec William Shatner.

Svoju radosť vyjadrili aj Emma Bunton, Cheryl Cole, Queen Latifah, Josh Groban či Melissa Joan Hart.

Prvorodený syn vojvodu a vojvodkyne z Cambridgeu prišiel na svet v pondelok o 16:24 miestneho času. Chlapček po narodení vážil takmer 3800 gramov. Princ William, ktorý si dal prestávku od pracovných povinností pilota v Kráľovskom letectve, bol pri pôrode po manželkinom boku. William a Catherine bábätko čoskoro predstavia verejnosti na schodoch St. Mary's Hospital a je možné, že prezradia aj jeho meno. To však môže, rovnako ako pri narodení Williama, trvať ešte niekoľko dní.

William a Catherine oznámili, že čakajú svoje prvé dieťa 3. decembra minulého roka. Pre jej pobyt v nemocnici v súvislosti s akútnou rannou nevoľnosťou verejnosť informovali hneď v počiatku tehotenstva a nie až po uplynutí 12 týždňov, ako býva zvykom. Kráľovná Alžbeta II. na Nový rok podpísala deklaráciu, ktorá oprávňuje všetky deti vojvodu a vojvodkyne nosiť titul princ alebo princezná. Keby tak neurobila, titul princ mohol dostať len ich najstarší syn. Potomok Catherine a Williama nosí titul Jeho výsosť z Cambridgeu.

Dvojica sa zoznámila v roku 2001 na univerzite v Škótsku. Pár tvoria od roku 2003. Zásnuby sa konali v októbri 2010, princ svojej nastávajúcej daroval 18-karátový zafírový prsteň, ktorý patril jeho matke. Svadba roka, ako ju označili médiá, sa konala 29. apríla 2011. Ženích navliekol neveste na prst obrúčku z waleského zlata, ktoré darovala svojmu vnukovi kráľovná Alžbeta II. krátko po jeho zásnubách. Catherine, rovnako ako princezná Diana v roku 1981, nesľúbila Williamovi pred oltárom poslušnosť, ale "lásku, podporu, úctu a starostlivosť". Dvojicu sobášila hlava anglikánskej cirkvi - arcibiskup z Canterbury Rowan Williams.

Informácie pochádzajú z webstránok www.people.com, www.bbc.co.uk, www.toofab.com a archívu agentúry SITA.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

Pápež slávil omšu svätenia olejov, kňazov vyzval, aby prejavovali milosť

DNES - 16:00Zahraničné

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov.

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

Putin nemá v pláne stretnúť sa s rodinami obetí útoku pri Moskve

DNES - 13:03Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa zrejme neplánuje stretnúť s rodinami obetí minulotýžňového teroristického útoku na predmestí Moskvy, pri ktorom zahynulo 143 ľudí.

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

Putin: Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO

DNES - 12:35Zahraničné

Rusko nemá v úmysle napadnúť žiadnu krajinu NATO a nezaútočí na Poľsko, pobaltské štáty ani Českú republiku.

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

Polícia vyšetruje virálne video, na ktorom brat zabíja svoju sestru

DNES - 12:09Zahraničné

Pakistanská polícia zadržala otca a syna po tom, čo sa na internete začalo šíriť video, na ktorom muž škrtí svoju sestru.

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

Tragická nehoda pri Lipsku: Vodičmi autobusu boli Slovák a Čech

DNES - 9:31Zahraničné

Polícia znížila počet obetí nehody autobusu pri Lipsku na štyri.