Pijete červené víno pri izbovej teplote? Podľa vinárov robíte veľkú chybu!
- 20:19 16.12.2017
- Sydney

Červené víno ste možno doteraz pili celý čas nesprávne. Experti odhalili ideálnu teplotu, pri ktorej si najlepšie vychutnáte chuť červeného vína.
Biele a ružové vína pred konzumáciou dávame do chladničky. Väčšina ľudí sa však drží toho, že červené víno by sa malo podávať pri izbovej teplote. Výskum z Austrálie vás teraz možno presvedčí o tom, že ste ho doteraz pili celý čas zle.
Tvrdia, že je to mýtus
Nový výskum z dielne Sydney Wine Academy v spolupráci s Taylors Wines priniesol informáciu, že to je „mýtus o izbovej teplote”. Podľa najnovších zistení to teda nie je celkom správne.
Správna teplota
Pri výskume zistili, že až 82% ľudí uchováva červené víno pri izbovej teplote, opisuje Daily Mail. Ukázalo sa však, že by sme ho v skutočnosti mali podávať pri teplote 12 až 18°C, čo je oproti štandardnej izbovej teplote o niekoľko stupňov nižšia teplota.
Myšlienka piť toto víno pri izbovej teplote podľa austrálskych odborníkov pochádza z čias, kedy tým bola myslená celkom iná teplota. V dnešných moderných domácnostiach s ústredným kúrením je totiž priemerná izbová teplota omnoho vyššia.
Čo konkrétne teda experti na víno radia? „Červené vína typu Shiraz a Cabernet Sauvignon by sa mali podávať pri teplote v rozmedzí 16 až 18 °C, zatiaľ čo vína typu Pinot Noir by mali byť podávané pri nižšej teplote od 12 do 14 °C.”
O čo prichádzate?
Odborníci sa pritom domnievajú, že správna teplota vína dokáže urobiť viac, ako tvar pohára. „Ak je víno príliš teplé, dominuje alkohol a maskuje jeho jemné chute,” tvrdia. Ak teda nechcete potláčať chuť vína, možno si radšej nechajte od nich poradiť a nabudúce už to urobte tak, ako odporúčajú.
Hlavný vinár spoločnosti Taylors, Adam Eggins, radí, aby ste červené víno pred podávaním umiestnili na pol hodinu do chladničky, informoval portál The Guardian. V prípade bieleho vína zase tvrdí, že by sa malo z chladničky vytiahnuť asi pol hodinu pred rozlievaním. Aj pri bielom víne totiž ľudia robia jednu chybu - často ho pijú až príliš studené.

Toto sa deje v krematóriu: Vedúci ukázal autentické zábery
Vedúci krematória odpovedal na najpálčivejšie otázky ohľadne kremácie.

Dubajská čokoláda v testoch dopadla katastrofálne. Našli v nej plesne, baktérie a alergény
Laboratórne výsledky potvrdili v dubajskej čokoláde toxickú pleseň.

Zlý spánok má prekvapivú súvislosť s konšpiráciami
Nekvalitný spánok môže vyvolať špecifickú zmenu osobnosti.

LUX Film 2025: Najlepšie európske filmy prichádzajú do Žiliny
Filmové dni LUX 2025 ponúknu päticu filmov nominovaných na Cenu publika LUX.

Ľudia, ktorí toto robia na internete, sú často psychopati
Štúdia odhalila skrytý znak psychopatie.