• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
11°Bratislava

Diaľnicu Svrčinovec - Skalité by mali začať stavať na jar

  • 16:29 22.07.2013
  • BRATISLAVA
Diaľnicu Svrčinovec - Skalité by mali začať stavať na jar

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) očakáva, že samotné stavebné práce na vyše 12-kilometrovom úseku diaľnice D3 Svrčinovec - Skalité v polovičnom profile v okrese Čadca začnú na jar budúceho roku.

Malo by sa tak stať po dodaní realizačnej projektovej dokumentácie stavby. Zhotoviteľ stavby, Združenie D3 Svrčinovec - Skalité, zatiaľ stavenisko neprevzal.

Diaľničiari v súčasnosti pripravujú žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku na výstavbu kysuckej diaľnice zo zdrojov Európskej únie v rámci Operačného programu Doprava (OPD). "NDS predpokladá ukončenie spracovania žiadosti v priebehu septembra," informoval agentúru SITA hovorca diaľničiarov Marcel Jánošík. Potom žiadosť o financovanie diaľnice D3 predložia na ministerstvo dopravy, ako riadiaci orgán OPD. Následne bude projekt posudzovať Európska komisia (EK).

Ministerstvo dopravy predpokladá predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na tento projekt na národnej úrovni v septembri tohto roku, potvrdil pre agentúru SITA rezortný hovorca Martin Kóňa. Zástupcovia eurokomisára pre regionálnu politiku Johannesa Hahna počas nedávneho rokovania s ministrom dopravy Jánom Počiatkom sľúbili veľkú súčinnosť pri schvaľovaní projektu D3 Svrčinovec - Skalité.

"Veríme, že schvaľovací proces v Bruseli potrvá maximálne tri, štyri mesiace," uviedol Kóňa. Podmienkou Bruselu na schválenie projektu bolo odporúčanie expertov Jaspers. Rezort dopravy podľa hovorcu s nimi na tomto odporúčaní intenzívne spolupracuje a získať by ho mal na prelome augusta a septembra.

Vyšetrovanie Protimonopolného úradu SR (PMÚ) podľa hovorcu NDS momentálne nemá žiadny vplyv na realizáciu projektu D3 Svrčinovec - Skalité. PMÚ by mal preveriť, či účastníci pri predkladaní ponúk v tendri neporušili pravidlá hospodárskej súťaže, napríklad kartelovou dohodou. Úrad nechcel ešte v marci potvrdiť, či vo veci koná.

NDS a Združenie D3 Svrčinovec - Skalité, ktorého členmi sú štyri stavebné firmy Váhostav - SK, a.s., Doprastav, a.s., Strabag s.r.o. a Metrostav SK a.s., podpísali zmluvu o dielo na výstavbu pravého pásu D3 Svrčinovec - Skalité 28. júna. Uvedené stavebné firmy uspeli vo verejnej súťaži s najlacnejšou ponukou za dodanie projektu a uskutočnenie stavebných prác vo výške 329,88 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Predstavuje to okolo 90 % z pôvodnej predpokladanej ceny 365,61 mil. eur. Výstavba diaľnice, vrátane dodania projektovej dokumentácie, má trvať tri roky. Tender na výstavbu D3 Svrčinovec - Skalité sa začal ešte vlani v júni a ponuky štyroch uchádzačov sa otvárali v auguste. Na diaľnici má byť 24 mostov a dva tunely - Svrčinovec (445 metrov) a Poľana (898 metrov).

Zdroj: WEBNOVINY, Foto: SH
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu

DNES - 10:11Ekonomické

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne.

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

TikTok dobrovoľne zastavuje program odmeňovania v novej aplikácii TikTok Lite

VČERA - 19:28Ekonomické

Čínska sociálna sieť TikTok dobrovoľne pozastaví program odmeňovania za sledovanie videí v rámci svojej novej aplikácie TikTok Lite.

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine

VČERA - 18:39Ekonomické

Ruská ekonomika tento rok vzrastie o 2,8 % a v budúcom roku o 2,5 %.

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

Takáč: Priame platby sa farmárom budú vyplácať aj po 30. júni

VČERA - 14:48Ekonomické

Uviedol to na tlačovej besede po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Dolnej Krupej minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč.

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

Členstvo Slovenska v EÚ a eurozóne zvýšilo HDP na obyvateľa o 16 %

VČERA - 11:17Ekonomické

Slovenský hrubý domáci produkt na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %.