• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Štrbské Pleso sa pripravuje na Štrbskú športovú smršť

  • 15:04 22.07.2013
  • POPRAD
Štrbské Pleso sa pripravuje na Štrbskú športovú smršť

Športový areál na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách bude patriť športovcom z rôznych oblastí.

Tretí ročník netradičného športového podujatia pod názvom Štrbská športová smršť bude prezentáciou najlepších z najlepších.

„Štrbská športová smršť podporuje športovanie a dáva možnosť našim návštevníkom zapojiť sa do rôznych pohybových aktivít. Vytvárame priestor najmä pre deti, aby mali k športu čo najbližšie a na pomoc sme si pozvali aj profesionálov,“ uviedol starosta obce Štrba Michal Sýkora.

V Štrbe sa predstaví aj karatista, majster sveta Roman Volák, siláci z Poľska, Čiech, Ukrajiny, Srbska, Maďarska, Rakúska a Slovenska, mladé fitnesky ako i mnohí ďalší.

Pod tatranskými štítmi sa stretnú borci v medzinárodnej súťaži silných mužov Strongman. Pripravené je aj dvíhanie automobilu a náprav, ťahanie nákladného auta, či prevracanie 600 kg pneumatík.

Priaznivcov lopty a zeleného trávnika poteší priateľský futbalový zápas Slovenskej futsalovej reprezentácie proti Športovému klubu Štrba. Najmenších poteší maľovanie na tvár, animačné programy aj rôzne súťaže.

Športová horúčka sobotňajšej noci vyvrcholí večerným programom pod názvom Noc tatranských bojovníkov. Svoje bojové majstrovstvo predstavia členovia Laugarícia Ju-Jitsu Trenčín, Koryo Taekwondo Slávia UPJŠ, Yoseikan Pro-Fight Club Košice

Ukážky boja s nožmi predvedú členovia skupiny Kali Eskrima. Borci zo Slovenska a Poľska sa stretnú v zápasení v ťažkej váhe a amatérskom zápasení. Zažiaria aj mladé fitnesky a so svojou šou sa predstaví Roman Volák.

Podujatie na Štrbskom Plese je ďalším zo série podujatí, ktorými sa oblastná organizácia cestovného ruchu snaží zatraktívniť program návštevníkom Vysokých Tatier.

„Od začiatku roka sme uskutočnili už šesť veľkých eventov, kde sme mali dokopy niekoľko tisíc ľudí. Boli to najmä rodiny s deťmi, na ktoré sa pri tvorbe podujatí sústreďujeme,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Regiónu Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Štrbská športová smršť je pre všetkých návštevníkov Vysokých Tatier prístupná zdarma.

Už o necelé dva týždne, 2. až 4. augusta, čaká Vysoké Tatry aj najúspešnejšie podujatie v novodobej histórii Medvedie dni. Minulý rok prišlo podľa Maťašovskej na toto podujatie za tri dni viac ako 24 000 ľudí.

Na Štrbskom Plese pribudnú nové zjazdovky

Na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách začínajú v týchto dňoch budovať nové zjazdovky. K existujúcim siedmim kilometrom zjazdových tratí na Štrbskom Plese pribudne približne 2,2 km nových zjazdoviek.

Už o pár mesiacov si tak lyžiari budú môcť užívať nielen nové zjazdovky, ale aj nové zasnežovanie tratí či kvalitnejšie služby, najmä pre rodiny s deťmi.

„Štrbské Pleso má charakter rodinného strediska, ktoré v súčasnosti nemá modrú - ľahkú zjazdovku. Modrá zjazdovka bude vybudovaná pre začiatočníkov a menej zdatných lyžiarov. Strmé úseky prispôsobujeme požiadavkám klientely a niektorým úsekom preto upravíme náročnosť,“ uviedol riaditeľ horského strediska Štrbské Pleso Peter Tomko.

Práce a terénne úpravy sa začnú medzi existujúcimi zjazdovkami Esíčko a Interski. V strednej časti sa spojí trasa lyžiarskeho vleku H-130 Interski a zjazdovky Spojka. Horná časť zjazdovky bude nová a bude vychádzať od budúcej vrcholovej stanice lanovky, ktorá nahradí 40-ročný lyžiarsky vlek H-130 Interski.

Zároveň sa vytvorí prepojenie v strednej časti zjazdovky Solisko so zjazdovkou Furkota. Kosodrevinový úsek sa bude upravovať mechanizmami. Povrch zjazdoviek sa musí upraviť strojmi tak, aby bol čo najrovnejší, následne zasejú lúčnu trávu. Aby sa zabránilo erózii, povrch zjazdovky sa nastelie senom a strmé časti sa pokryjú sieťovinou z juty.

V zimnej sezóne 2013/14 pribudne na Štrbskom Plese pre najmenších lyžiarov nový areál. Ten vyrastie nad údolnou stanicou lanovej dráhy Solisko, ktorý bude oddelený od existujúcich zjazdoviek. Pre malých lyžiarov tak vznikne samostatný priestor pre lyžiarsku škôlku.

Investičné náklady na zjazdovky a na systém technického zasnežovania na Štrbskom Plese predstavujú 370 000 eur. V zimnej sezóne 2014/15 je v pláne investícia do lanovej dráhy v celkovej hodnote päť miliónov eur.

Šesťmiestna sedačková lanovka bude náhradou za zastaraný lyžiarsky vlek, ktorý pri sťažených klimatických podmienkach ako je vietor či hmla na zjazdovke Solisko, nestíha spĺňať požiadavky lyžiarov.

Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

V Múzeu kysuckej dediny predstavia veľkonočné zvyky a tradície

DNES - 11:17Domáce

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke pripravilo výstavu Veľká noc ide.

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.