• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Scenáristické ceny WGA získali 30 minút po polnoci a Argo

  • 11:28 18.02.2013
  • BRATISLAVA
Scenáristické ceny WGA získali 30 minút po polnoci a Argo

Ceny Asociácie amerických scenáristov (Writers Guild of America - WGA) vo filmových kategóriách získali scenáristi snímok 30 minút po polnoci a Argo.

Mark Boal dostal ocenenie v kategórii pôvodných scenárov a Chris Terrio zvíťazil v kategórii adaptovaných scenárov. Argo porazilo nominované filmy Pí a jeho život, Lincoln, The Perks of Being a Wallflower a Terapia láskou, 30 minút po polnoci zas asociácia scenáristov uprednostnila pred snímkami Let, Looper, The Master a Až vyjde mesiac.

V kategórii dokumentárnych filmov cenu získal Malik Bendejelloul za snímku Searching for Sugar Man.

Boala sa po víťazstve novinári spýtali, aké posolstvo chceli s režisérkou Kathryn Bigelow odovzdať divákom filmom o desaťročnom pátraní po vodcovi militantnej teroristickej organizácie Al-Káida Usámovi bin Ládinovi.

"Podľa mňa to Kathryn povedala najlepšie, keď vyhlásila, že chcela vrhnúť svetlo na temné desaťročie. Neviem, či by som to dokázal povedať lepšie," vyjadril sa.

Argo
"Kathryn, ty si zobrala tento scenár a vďaka tebe začal žiť, dýchať a lietať a všetkých si nás neochvejne a odvážne odviedla na miesto pravdy a krásy," poďakoval sa filmárke. Terria zas dojalo to, že po prvý raz vyhral cenu, pri ktorej na pódiu vyhlásili jeho meno.

Prezradil, že keď začínal písať Argo, nemal ani na zaplatenie nájmu a režisérovi Benovi Affleckovi je nesmierne vďačný. "Si milý, výnimočný a veľmi, veľmi dobrý muž," povedal pri preberaní ceny. Scenárista Lincolna Tony Kushner zas získal Cenu Paula Selvina za to, že jeho scenár stelesňuje ducha ústavy a občianskych práv.

Na ceremoniáli rozdali i ceny za filmové a televízne scenáre, ale tiež za videohry, spravodajstvo, rozhlasové relácie alebo prácu v nových médiách či reklame.

V televíznych kategóriách zvíťazili scenáristi dramatického seriálu Breaking Bad (2008) a komediálneho seriálu Rozvedený so záväzkami (2010). Za scenár nového seriálu ocenili tvorcov Girls (2012) a bodoval aj miniseriál Hatfieldovci a McCoyovci (2012) a televízny film Prezidentské voľby (2012).

Writers Guild Awards však nepatria medzi sledované ukazovatele Oscarov. Nominované scenáre totiž musia vznikať pod hlavičkou Minimum Basic Agreement WGA alebo na základe zmlúv spriaznených medzinárodných organizácií.

Na základe týchto prísnych podmienok WGA vyradila viacero oceňovaných filmov, napríklad Lásku Michaela Hanekeho či Divokého Djanga Quentina Tarantina.

Informácie zverejnila agentúra Reuters a webstránka www.hollywoodreporter.com

30 minút po polnoci
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.