• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Vyvinuli systém na odhalenie poruchy reči u detí

  • 13:24 22.07.2013
  • BRATISLAVA
Vyvinuli systém na odhalenie poruchy reči u detí

Poruchy reči u detí pomôže odhaliť nový unikátny systém TEKOS (Test komunikačného správania), ktorý vyvinula Univerzita Komenského v Bratislave (UK).

Systém, na ktorom pracoval tím Svetlany Kapalkovej z Katedry logopédie Pedagogickej fakulty UK, slúži na stanovenie rizika narušeného vývinu reči u detí v staršom veku.

Robí sa na základe toho, ako osem až 35-mesačné deti používajú slovné spojenia, gestá, akú majú slovnú zásobu, či podľa toho, ako sa hrajú.

Informovala o tom hovorkyňa UK Andrea Földváryová.

Dotazníkový systém TEKOS

Systém TEKOS je dotazníkový test pre rodičov, pretože práve rodičia najlepšie poznajú svoje deti. Vyplniť ho môžu v papierovej i elektronickej podobe. TEKOS dokáže na základe odpovedí posúdiť a vyhodnotiť, či dieťa patrí k jednému zo štyroch komunikačných profilov.

V prvom prípade ide o identifikované riziko z pohľadu vývinu komunikácie, ktoré vyžaduje zaradenie do ranej intervencie vrátane intenzívnej stimulácie reči.

V druhom prípade ide o skupinu ohrozenú rizikom, čo si vyžaduje monitorovanie a opakované kontroly v staršom veku, jeho vývin možno tiež opísať ako dieťa s oneskoreným vývinom reči.

Tretí profil predstavujú deti s normálnym vývinom reči a napokon sú to deti s výbornými komunikačnými schopnosťami. Zistenia z výskumu na UK ukazujú, že dieťa jednoznačne identifikované ako rizikové z pohľadu komunikácie už vo veku osem až šestnásť mesiacov ostáva rizikové aj v staršom veku pri opakovanom vyšetrení.

Kto môže TEKOS využiť?

Test je určený odborníkom pracujúcim v oblasti ranej starostlivosti o deti, ako sú psychológovia, logopédi, špeciálni pedagógovia, pediatri či zdravotné sestry. "Ak máme nástroj na vyhľadávanie a identifikovanie detí z pohľadu rizika, tieto deti a ich rodičia môžu byť zaradení do procesu ranej intervencie čo najskôr - už v období okolo tretieho roka. Nestráca sa tak čas čakaním a výrazne sa môže zlepšiť kvalita života samotných detí i rodiny z dlhodobejšej perspektívy,“ vysvetlila Kapalková.

Všetky tieto podklady sa javia ako veľmi cenné pri vyhľadávaní detí, ktoré sú v predškolskom veku diagnostikované ako deti s vývinovou dysfáziou.

Tá predstavuje špecificky narušený vývin reči, ktorý sa vyskytuje približne u piatich percent detí. Prvými typickými príznakmi býva oneskorený vývin reči, deti tvoria menej slov oproti svojim rovesníkom a nasledujú problémy so správnym tvorením viet. Často býva výrazne narušený aj vývin porozumenia reči. V školskom veku môže mať dieťa problém s osvojovaním si písanej podoby reči, ide o dyslexiu, dysortografiu či dyskalkúliu.

Inšpirovali sa zahraničím

Test bol pôvodne inšpirovaný americkou verziou rodičovského dotazníka McArthur CDI, avšak tím UK na základe dlhodobého sledovania piatich detí v dvoch vekových fázach (8 až 16. mesiacov) a (7 - 35 mesiacov) vyvinul TEKOS a prepojil ho s terapiou. Samotný TEKOS sa overoval na vzorke 1 715 slovensky hovoriacich detí.

"Naša verzia však nevznikla prekladom - vychádzali sme z pôvodných dát u slovensky hovoriacich detí. Aj vzhľadom na to je slovenská verzia obohatená o niektoré časti, ktoré sú celosvetovo unikátne,“ dodala Kapalková. Doplnená je napríklad samostatná časť produkcie slov a gest v rámci prvých výpovedí, ktoré z vývinového hľadiska zohrávajú dôležitú funkciu v osvojovaní si reči.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.