• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Na festivale Viva Musica! vystúpi aj Hiromi Uehara

  • 11:28 18.02.2013
  • BRATISLAVA
Na festivale Viva Musica! vystúpi aj Hiromi Uehara

Organizátori festivalu Viva Musica! zverejnili prvých dvoch účinkujúcich deviateho ročníka podujatia.

Na festivale, ktorý sa bude konať 22. až 29. júna na štyroch pódiách v Bratislave, sa predstaví poľské kvarteto Mozart Group a japonská džezová klaviristka a skladateľka Hiromi Uehara. Agentúru SITA o tom v nedeľu informovala PR manažérka podujatia Barbora Drahovská.

Prvý menovaný interpret sa ukáže 22. júna na Hlavnom námestí na voľne prístupnom otváracom koncerte festivalu, Hiromi vystúpi 24. júna v Starej tržnici.

Okrem Hlavného námestia a Starej tržnice sa budú koncerty v rámci festivalu Viva Musica! konať aj v Albrechtovskom dome na Kapitulskej ulici a tiež na Bratislavskom hrade.

Organizátori mestského festivalu sa rozhodli projekt Mozart Group zaradiť do programu po vlaňajšom úspechu dvojice Igudesman & Joo, ktorá očarila divákov Starej tržnice svojím humorom a virtuozitou. Niečo podobné by malo tento rok predviesť aj zoskupenie "klasicky“ vyštudovaných hudobníkov z Poľska. V rámci svojich vystúpení pracujú s hudbou ako s plátnom, analyzujú jej štruktúru a dopĺňajú ju o brilantné asociácie s nečakanými vyústeniami.

Mozart Group - Classical Pop Music
Kvarteto založili v roku 1995 Filip Jaślar (1. husle), Michal Sikorski (2. husle), Pawel Kowaluk (viola) a Bolek Blaszczyk (violončelo). Odvtedy obišli štyri kontinenty, viac ako 40 krajín a okrem iných spolupracovali aj s Bobbym McFerrinom.

"Mozart Group síce hrá Mozarta či Vivaldiho, ale pri počúvaní Malej nočnej hudby v podaní štyroch brilantných hudobníkov z Akadémie hudby vo Varšave a Lodži budete mať pocit, že Mozart pochádzal z Nashvillu v Tennessee, Bavorska, Španielska alebo komponoval v štýle židovského klezmeru," uviedli organizátori.

Na Slovensko sa opäť vráti aj 33-ročná Hiromi Uehara, ktorá sa v rámci Viva Musica! festivalu prvýkrát predstaví s novým projektom Move. Na koncerte v Starej tržnici ju budú sprevádzať veľké mená svetového džezu - propagátor šesťstrunovej basgitary Anthony Jackson a bubeník Steve Smith, ktorého v roku 2001 americký magazín Modern Drummer zaradil medzi Top 25 najlepších bubeníkov všetkých čias. Hiromi sa v minulosti na Slovensku predviedla na festivale Pohoda v Trenčíne (2008) či na One Day Jazz Festivale v Bratislave (2011).

Hiromi Uehara - The Tom and Jerry Show
Vlani hostil festival Viva Musica! kvintet anglického huslistu Nigela Kennedyho i britského skladateľa Michaela Nymana so skupinou. Na rôznych miestach v Bratislave sa v druhej polovici júna predstavili aj Iva Bittová a Solamente naturali, Marián Čekovský, Fragile, Sonya Yoncheva & Stefan Pop a rôzni hudobníci participovali na koncerte Tribute to Jaro Filip. Na Hlavnom námestí uviedol slovenský dirigent Juraj Valčuha so 100-členným orchestrom jedno z najkontroverznejších diel v dejinách klasickej hudby - Stravinského kultové Svätenie jari.

Viva Musica! festival vznikol v roku 2005 s ambíciou vytvoriť letný festival s naozaj hodnotným umeleckým prínosom. Od svojho prvého ročníka ponúka ľuďom vystúpenia klasickej hudby, džezu a world music a to formou príťažlivou pre všetkých - často pod holým nebom, uprostred letného bratislavského Starého mesta a to aj bez nutnosti platiť vstupné. V rokoch 2005 až 2011 sa na ňom previedli napríklad aj Dhafer Youssef, Dmitri Hvorostovsky, Boris Berezovsky, Adriana Kučerová, Kyle Eastwood, Abram Wilson, Tatiana Vassiljeva, Ramón Vargas, Patrick Messina, Ľubica Vargicová, Dan Bárta alebo James Morisson.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

Kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku aj hudbu

19:25 04.04.2024Kultúra

Americká rocková kapela Kiss predáva svoju obchodnú značku, kompletnú zbierku skladieb a duševné vlastníctvo švédskej spoločnosti Pophouse Entertainment.