• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

AKTUÁLNE NA CESTÁCH: Diaľnice sú zjazdné, na niektorých cestách je vrstva snehu do 5 cm

  • 7:52 30.11.2017
  • Bratislava
AKTUÁLNE NA CESTÁCH: Diaľnice sú zjazdné, na niektorých cestách je vrstva snehu do 5 cm

Prinášame vám aktuálne informácie zo slovenských ciest.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné a prejazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý, okrem úseku diaľnice D1 Bratislava - Senec a rýchlostných ciest R1 Trnava - Nitra, R1A Lehota - Nitra, R1 Tekovské Nemce - Žiar nad Hronom, R2 Lovčica-Trubín - Žiar nad Hronom a R3 Horná Štubňa, kde je povrch vozoviek pokrytý vrstvou kašovitého snehu hrúbky do troch centimetrov. Na svojej internetovej stránke o tom informuje stellacentrum.sk.

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je na východnom Slovensku prevažne suchý až vlhký, na ostatnom území prevažne mokrý, pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu hrúbky do päť centimetrov,“ informuje internetový portál.

Zasnežené cesty hlásia v okolí Nadlíc (okres Partizánske), za Kolárovicami v okrese Bytča, v smere na Makov (okr. Čadca), na diaľnici D3, medzi Žilinou a Bytčou, na trase Stará Bystrica - Klubina - Zborov nad Bystricou - Krásno nad Kysucou, pod Strečnom, medzi Martinom a Turčianskymi Teplicami, v Banskej Štiavnici a okolí, medzi Babínom a Námestovom, medzi Dolným Kubínom a Ružomberkom, medzi Poltárom a Kokavou nad Rimavicou a medzi Ožďanmi a Lučencom.

Neupravenú a pre nákladnú dopravu ťažko prejazdnú cestu hlásia vodiči na horskom priechode Fačkov. Horský priechod Kremnické Bane je uzavretý pre všetku dopravu, vodiči to môžu obísť cez Zvolen a Banskú Bystricu.

Čítajte tiež: Polícia uzavrela dopravu cez Donovaly, Šturec má obmedzenia

Cesty II. triedy č. 549 Úhorná - Krásnohorské Podhradie a III. triedy č. 3227 Hrabušická Píla - Stratená sú uzatvorené pre všetku dopravu. Cesty sú v zimnom období neudržiavané.

Kompa Záhorská Ves – Angern premáva a most Moravský Svätý Ján – Hohenau je otvorený.

Kompa vo Vojke premáva podľa prevádzkového poriadku.

Cesty na Orave a Liptove zasypal sneh, polícia, hasiči aj cestári sú v pozore

Cesty v okresoch Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín a Námestovo sú pokryté niekoľko centimetrovou vrstvou snehu, čo v uplynulých hodinách zapríčinilo viacero dopravných nehôd. Od skorého rána sú na Liptove a Orave v pohotovosti nielen cestári, ale už aj hasiči a polícia.

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline od 04.00 h informuje o nepriaznivej situácii na cestách Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v dôsledku hustého sneženia. Okolo 6.30 h vrazilo osobné motorové vozidlo do oplotenia na ceste medzi Korytnicou a Donovalmi. Skrížený kamión zas hlásili v úseku medzi Párnicou a Kraľovanmi.

Hasiči momentálne zasahujú pri viacerých dopravných nehodách. „Evidujeme kolíziu na ceste medzi Podturňou a Liptovským Hrádkom a v Partizánskej Ľupči,“ uviedla pre TASR okresná riaditeľka Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Liptovskom Mikuláši Eva Krajčiová. Nehoda je aj pri obci Beňadiková v smere z Liptovského Mikuláša do Liptovského Hrádku. Podľa Krajčiovej zatiaľ HaZZ nemá nahlásené žiadne popadané stromy.

Problémy s prejazdom ciest majú aj Oravci. „Cesta na Oravu cez Dolný Kubín je z ružomberskej strany upravená, z opačného smeru je na ceste kašovitá vrstva snehu,“ ozrejmil referent informovania verejnosti Mestského úradu (MsÚ) v Dolnom Kubíne Martin Buzna. V ranných hodinách však bolo podľa jeho slov v úseku niekoľko skrížených kamiónov a na mieste musela zasahovať polícia. „V Dolnom Kubíne momentálne husto sneží, mesto je však úplne prejazdné,“ doplnil.

Cesty v centre Liptovského Mikuláša boli podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej okolo deviatej hodiny ráno úplne prejazdné, pracovníci Verejnoprospešných služieb čistia chodníky a ich okolie.

Riaditeľ závodu Liptov Správy ciest ŽSK Martin Kögel uviedol, že v teréne sú momentálne všetky vozidlá Správy ciest ŽSK. „Na niektorých úsekoch je kašovitý sneh, niekde sa zatláča. Cesty sú však podľa mojich informácií prejazdné,“ povedal.

Na horskom priechode Čertovica sa v uplynulých hodinách šmýkalo viacero kamiónov. „Momentálne je tam väčší spád, takže uvidíme, ako sa situácia vyvinie v neskorších hodinách,“ dodal. Do Demänovskej doliny a strediska Jasná sa vodiči zatiaľ dostanú tiež, no podľa Kögela musia mať strpenie, pretože často dochádza k skríženiu vozidiel.

Podľa informácií z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline je v najbližších hodinách predpoklad vzniku ďalších obmedzení, nakoľko snežiť by malo počas celého dňa.

Cesta medzi Bošanmi a Skýcovom je uzavretá

Na väčšine ciest Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) je vrstva čerstvého, niekde kašovitého snehu v hrúbke od jedného do troch centimetrov. Cesty sú zjazdné, výnimkou je cesta III/1750 z obce Bošany v okrese Partizánske do Skýcova, ktorá je uzatvorená pre popadané stromy. Informovala Slovenská správa ciest.

Zjazdné sú aj všetky horské priechody v Trenčianskom kraji. Na horskom priechode Šútovce je dvojcentimetrová vrstva kašovitého snehu, priechod je zjazdný len so zimnými pneumatikami, doprava je uzatvorená pre nákladné automobily nad 10 metrov. Na horských priechodoch Skýcov a Homôlka je trojcentimetrová vrstva čerstvého snehu. Pri prejazde sú potrebné zimné pneumatiky.

Zimnú údržbu, najmä posyp, zabezpečuje momentálne na cestách Trenčianskeho samosprávneho kraja 41 posýpacích vozidiel.

Sneženie komplikuje dopravu v Banskej Bystrici

Husté sneženie komplikuje od skorých ranných hodín dopravu v Banskej Bystrici. Firmy, ktoré pre mesto zabezpečujú zimnú údržbu ciest a chodníkov, majú v teréne takmer dve desiatky mechanizmov a pri odpratávaní snehu je na chodníkoch a pri križovatkách k dispozícii niekoľko desiatok aktivačných pracovníkov.

Ako pre TASR povedala hovorkyňa Mestského úradu v Banskej Bystrici Zdenka Marhefková, údržba ciest je pri aktuálnom ráze počasia, keď husto sneží a pritom mrzne, nesmierne náročná. „Intenzívne sa ale pracuje najmä na sprejazdnení hlavných mestských ťahov, na ktorých premáva MHD. Nasadené sú aj všetky dostupné mechanizmy a to vo všetkých mestských častiach,“ uviedla.

Zimnú údržbu mesto zabezpečuje celkom na 167 kilometroch vozoviek, 50.000 metroch štvorcových parkovacích plôch a 117.000 metroch štvorcových chodníkov. Podľa hovorkyne nie všetky miestne komunikácie sú vo vlastníctve mesta.

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, miestami je na nich čerstvý sneh

Cesty v Prešovskom kraji sú zjazdné, prevažne suché až mokré, miestami sa nachádza aj čerstvý sneh. Horský priechod Vernár vo štvrtok ráno uzatvorili pre nákladnú dopravu. Evidujú tam čerstvý sneh do päť centimetrov, rovnako aj na horskom priechode Podspády.

Ako informoval Tomáš Herstek zo Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja, najviac mechanizmov bolo nasadených v okrese Poprad a Prešov, dokopy ich bolo v teréne 57. Posyp inertným, chemickým, ale aj zmiešaným materiálom realizovali na komunikáciách v lokalitách Bardejov, Poprad, Prešov a Stará Ľubovňa. Odpluhovaných majú 1234 kilometrov.

V okresoch Stará Ľubovňa a Prešov zaznamenali cestári slabé sneženie. Na území kraja je polojasno až zamračené, fúka slabý vietor.

V okrese Levice husto sneží, cesty sú však zjazdné

V celom Levickom okrese vo štvrtok husto sneží, všetky cesty sú však zjazdné. TASR informoval vedúci Regionálnej správy a údržby ciest (RSaÚC), stredisko Levice, Peter Drábik.

Stále sneží, celú noc sme boli v plnom nasadení, aj teraz sme. Dočisťujeme úseky, kde v posledných hodinách nebol sneh odhrnutý. Zaznamenali sme problém s kamiónmi, čo je však bežné pri takýchto podmienkach. Na niektorých kopcoch v okrese kamióny stoja, čím blokujú celú premávku. Zatiaľ sme nemali nejakú výnimočnú situáciu,“ povedal Drábik.

V rámci okresu Levice má RSaÚC na starosti 24 okruhov, k dispozícii je 24 posýpačov a šesť traktorov.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na štvrtok pre okres Levice výstrahu 2. stupňa pred silným snežením, pri ktorom môže spadnúť 35 až 40 centimetrov nového snehu. Podľa SHMÚ táto výška nového snehu predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, pričom predpokladaná výška nového snehu je v danom ročnom období a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd vysoká.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

DNES - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

DNES - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

DNES - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.

Hlas-SD chce prísť v koalícii s návrhmi pri novele o fungovaní FPU

Hlas-SD chce prísť v koalícii s návrhmi pri novele o fungovaní FPU

DNES - 14:29Domáce

Hlas-SD by chcel v koalícii prísť s vlastnými návrhmi v súvislosti so zmenami vo fungovaní Fondu na podporu umenia.

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na rok 2024

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na rok 2024

DNES - 14:19Domáce

Súd zároveň nevyhovel návrhu na pozastavenie účinnosti zákona.